Putin ydmyket av selvmordsaksjonen i Groznyj

For få dager siden erklærte den russiske presidenten Vladimir Putin at situasjonen i Tsjetsjenia var normalisert. Fredagens selvmordsaksjon vitner om noe helt annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske presidenten Vladimir Putin kom til makten på løftet om å løse konflikten i Tsjetsjenia med militærmakt, men utsiktene for en løsning ser nå enda fjernere ut. Russiske medier anklager Putin for å fare med renspikket propaganda.

Fredagens selvmordsaksjon i Groznyj har ifølge russiske myndigheters opplysninger lørdag kostet 55 mennesker livet, mens 152 personer er skadd. Ifølge opplysninger fra Det internasjonale Røde Kors ble over 50 sårede fortsatt behandlet lørdag for skadene de fikk i eksplosjonene.

Attentatet er det andre store tsjetsjenske angrepet på to måneder og dermed enda et ydmykende slag i ansiktet på Putin, hans administrasjon og politikk.

Fredssamtaler

Det er lite trolig at det blodige attentatet i Groznyj vil gjøre Putin mer vennligstemt til fredssamtaler i Tsjetsjenia. Det ville ha signalisert et nederlag for det sittende lederskapets jernhåndpolitikk, sier observatører. Det er også usikkert hvem russerne skal samtale med.

Kreml avskrev den lovlig valgte tsjetsjenske presidenten, Aslan Maskhadov, etter de mislykkede russisk-tsjetsjenske forhandlingene i november 2001. Russerne vil forhandle med Maskhadov kun dersom han aksepterer at Tsjetsjenia er en del av Russland.

- Kreml kan ha rett i at de ikke lenger anser Aslan Maskhadov for å være en partner i videre forhandlinger fordi han ikke lenger kontrollerer de mange opprørergruppene som har sprunget frem i løpet av den 39-måneder lange krigen, sier analytikere.

Propaganda

Tragedien i Groznyj beviser at den pro-russiske administrasjonen har mislyktes i å etablerere kontroll, ikke bare over Tsjetsjenia, men også over sentrum av Groznyj, skrev Moskva-avisen Novje Izvestia lørdag.

- Kun for et par dager siden ble vi forsikret av den statlige propagandamaskinen at det skulle avholdes folkeavstemninger og valg i Tsjetsjenia. President Putin fortalte oss videre at situasjonen i republikken var blitt normalisert. Fredagens begivenheter utraderte fullstendig disse overfladiske løftene, skrev avisen.

Russland planlegger å avholde en folkeavstemning i mars som vil formalisere Tsjetsjenias status som en russisk republikk med begrenset selvstendig styre.

- De vil nok gjennomføre folkeavstemningen på tross av at alle forstår at det bare er svindel, sier militæranalytikeren Paul Felgenhauer til nyhetsbyrået AFP.

Arabisk forbindelse

Kreml forsøker febrilsk å knytte det tre år lange opprøret i Tsjetsjenia til internasjonal terror, og ikke til en kamp for republikkens selvstendighet og frihet. En tsjetsjensk opprørergruppe påtok seg fredag ansvaret for fredagens attentat i Groznyj.

- Angrepet ble organisert av Aslam Maskhadov og en arabisk medsammensvoren som kaller seg Abu Tarik, sier talsmannen for den russiske antiterrorenheten i Nord-Kaukasus, Ilja Sjabalkin til nyhetsbyrået Itar-Tass.

- Noen dager i forveien fikk vi vite at et forestående terrorangrep skulle finne sted i Groznyj, ledet av Abu Tarik. Vi greide å drepe Abu Tarik, men ikke å forhindre terroraksjonen, sier Sjabalkin.

- Da geriljalederen Khattab, en jordanskfødt geriljaleder med bånd til al-Qaida-nettverket, ble drept i mars i år, ble de tsjetsjenske opprørerne tvunget til å bli mer selvhjulpne. «Araberne står bak» er et slagord som fungerer bra for den russiske propagandamaskinen, sier Andrej Pjontovskij, leder ved Senter for strategiske studier i Moskva.

(NTB-AFP)