Putins 15 år ved makten, sett gjennom publisitetsstunt

Putin er kjent for sine bilder på hesteryggen, med våpen eller i bar overkropp. Her er noen av de mest minneverdige fra hans 15 år ved makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå 15 år siden Vladimir Putin (62) kom til makten i Russland og gikk fra å være en anonym figur i KGB til å bli verdens mektigste mann.

Gjennom 15 år ved makten har han stilt opp på et kreativ utvalg av publisitetsstunt.
- Dette er han kjent for og det er slett ikke uvanlig at han stiller opp på slike bilder. Det er en del av hans kampanje, hvor han framstiller seg selv som en tøff mann, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

Skapte seg et image I en biografi om Putin kaller den russiske forfatteren Masha Gessen Putin for «Mannen uten ansikt». Det fordi han var så ukjent da han kom til makten etter Boris Jeltsin i 2000. Han var sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB da han ble valgt som Jeltsins statsminister og arvtaker, til alles store overraskelse.

 Så ble han gjort til fungerende president i desember 1999.

- Det var veldig lett for ham å framstille seg som noe nytt, som Jeltsins motsetning. Putin har holdt seg i form hele tiden, mens Jeltsin var kjent for å drikke mye. Han måtte bygge opp dette imaget for å bli valgt som Russlands president i 2000, sier Godzimirski til Dagbladet.

Og det ble han. 7. mai 2000 - for 15 år siden - sverget Putin ed som Russlands president. Forfatter Gessen mener Putin selv har kunnet forme Russlands bilde av hvem han er.

 - Fordi Vladimir Putin så uventet kom til makten fra en plass i skyggen, og fordi han hadde tilbrakt hele sitt yrkesliv innenfor rammene av en hemmelig og hemmelighetsfull institusjon, har han kunne øve større kontroll med det som er kjent om ham en nesten noen annen moderne politiker - og I hvert fall mer enn noen politiker i Vesten, skriver hun i biografien.

- Hvem er Putin? Som et eksempel viser hun til en Russland-debatt i World Economic Forum, to måneder før valget - da Jeltsin hadde valgt Putin som fungerende president.

- Hvem er Putin? spurte møtelederen.

De fire russerne i panelet kikket ifølge Gessen «hjelpeløst på hverandre etter tur», og etter et halvt minutts stillhet brøt det ut latter i salen.

PÅ FERIETUR:  Dette bildet er en av de mest kjente publisitetsstuntene Putin har gjort, sammen med bildeserien fra ferieturen i Sibir i 2007. Her rider han gjennom fjellene i regionen Tuva i det sørlige sibir, den 3. august 2009. Foto: AP Photo / RIA Novosti / Alexei Druzhinin / NTB Scanpix
PÅ FERIETUR: Dette bildet er en av de mest kjente publisitetsstuntene Putin har gjort, sammen med bildeserien fra ferieturen i Sibir i 2007. Her rider han gjennom fjellene i regionen Tuva i det sørlige sibir, den 3. august 2009. Foto: AP Photo / RIA Novosti / Alexei Druzhinin / NTB Scanpix Vis mer

For hvem var egentlig Putin? De som ikke visste det da, vet det i alle fall nå.

- Situasjonen da Putin kom til makten, med krigen i Tsjetsjenia, gjorde at han måtte framstille seg som en tøff mann. Han kommer også fra et miljø hvor det er vanlig å framstille seg selv slik, sier Godzimirski til Dagbladet.

Det er klart at Putin ikke har vært president i 15 år. Fra 2008 til 2012 var han statsminister under Medvedev, før han vant valget og ble president på ny. Men det er ikke mange toppledere verden rundt vi har bilder av i bar overkropp på hesteryggen.

- Det er ikke akkurat vanlig, men det er en del av hans kampanje. Også er det klart at han har et stort propagandaapparat som jobber for ham og kontrollerer de viktigste TV-kanalene, sier Godzimirski til Dagbladet.

Samtidig som Putin har sittet 15 år ved makten, er det også 70 år siden slutten på andre verdenskrig. Det skal feires med pomp og prakt i Russland i helga.

Led store tap Putins fødeby St. Petersburg (da Leningrad) led massive tap under tyskernes 872 dager lange beleiring av byen. Fra 1941 til 1944 skal over en million sivile ha mistet livet.

Etterkrigsbarnet Putin skal i morgen feire Tysklands nederlag, og samtidig minnes Sovjetunionens massive tap av menneskeliv under krigen. Blant annet med 15 000 marsjerende soldater, 140 jagerfly og den nye superstridsvogna Armata.

Likevel ha mang en verdensleder meldt avbud til Putins store fest. Obama, Merkel, Hollande, Cameron og vår egen Erna Solberg kommer ikke, heller ikke Kim Jong-un kommer som planlagt.

Krigen i Ukraina har fått store følger. Men den har også økt Putins popularitet i hjemlandet, blant annet på grunn av hans tøffe standpunkt mot Vesten.

- Putin er veldig populær om dagen, på grunn av måten han forholder seg til Ukraina på, sier Godzimirski til Dagbladet.

Les flere Putin-saker:

Putins far ble angitt til nazistene - mora ble dratt levende ut av likhaugen

Dagbladet-intervju: Putins skygge forteller om livet på innsida