Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putins «admiral-massakre»

President Vladimir Putins utrenskninger i den russiske marine lørdag har sendt sjokkbølger gjennom offiserskorpset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere analytikere mener Putin har innvarslet en omfattende kampanje mot militære topper som stiller seg negativ til reformer.

Tre av toppsjefene i Nordflåten på Kola ble avskjediget lørdag, sammen med åtte andre admiraler. Avskjedigelsene kom bare timer etter at en foreløpig rapport om «Kursk»-katastrofen fra august i fjor ble lagt fram.

Blant dem som fikk sparken var sjefen for Nordflåten, admiral Vjatsjeslav Popov, hans stabssjef viseadmiral Mikhail Motsak og sjefen for ubåtflåten i nord, viseadmiral Oleg Burtsev.

Til tross for bølgen av avskjedigelser reiser President Putin til Nordflåtens hovedbase i Severodvinsk på Kola tirsdag for å delta i festlighetene når en ny ubåt skal settes inn i tjeneste.

Maktdemonstrasjon

Analytikere i Moskva understreker at «admiralsmassakren» lørdag var noe langt mer enn et propagandasutspill. -Disse avskjedigelsene var en ren maktdemonstrasjon fra Putins side. Han ønsket å vise de militære at hans ord er lov, sier den uavhengige analytikeren Aleksandr Golts.

Utrenskningene bringer tankene tilbake til det militære mannefallet som Mikhail Gorbatsjov satte i gang i juni 1987, da den tyske unggutten Mathias Rust landet et småfly på Den røde plass og gjorde den sovjetiske forsvarsledelsen til latter.

Det kommer stadig nye tegn på spenning mellom Putin og militære toppledere. Presidenten synes å ha mistet tålmodigheten med manglende framdrift i arbeidet med å tilpasse den sovjetiske militærmaskinen til dagens behov. Russland står i dag over andre sikkerhetspolitiske utfordringer enn det Sovjetunionen tok høyde for under den kalde krigen.

- Putin er overbevist om at militære reformer ikke virker. Han liker ikke at forsvarsbudsjettet stadig vokser mens fornyelsen uteblir, sier Golts. Det er særlig Putins planer om å avskaffe ve rneplikten og skape et profesjonelt forsvar de militære reagerer på.

Stridstemaer

Verneplikten var hovedtema på et stormfullt møte i det nasjonale sikkerhetsråd i forrige uke da flere regjeringsmedlemmer stilte spørsmål ved beredskapen i det russiske forsvaret.

Ministeren for økonomisk utvikling German Gref, la stor vekt på hvilken innvirkning det vil få på landets budsjetter hvis man forsetter å drive forsvaret etter retningslinjene fra sovjettiden.

Men de militære ledere har også reagert skarpt på Putins beslutning tidligere i år om å legge ned en viktig lyttepost, som russiske etterretning i flere tiår har hatt på Cuba. Den beslutningen ble også tatt etter opprivende debatt på et møte i det nasjonale sikkerhetsråd.

De etablerte «haukene» i det russiske forsvaret ser heller ikke med blide øyne på den nye tilnærmingen til NATO, som Putin har ivret for.

«Kursk»-rapport

Men ingen analytikere vil stikke under en stol at «Kursk»-tragedien i fjor veide tungt da Putin tok oppgjøret med admiralene sist lørdag. Denne ulykken, som kostet 118 offiserer og gaster livet, har vært et mareritt for Putin, som bare hadde noen måneder bak seg i presidentpalasset da ulykken inntraff.

Men etter å ha hørt hovedpunktene i den foreløpige rapporten fra riksadvokat Vladimir Ustinov, var Putins konklusjon at det er for tidlige å slå fast hva som førte til ulykken

Den offisielle begrunnelsen for avskjedigelsene i Nordflåten er at flåteledelsen har gjort for mange feil under planlegging av øvelsesprogrammene.

Stabssjef Motsak står fast på sin tidligere forklaring om at «Kursk» sank etter en kollisjon med en fremmed ubåt. -Slike formuleringer passer ikke inn i Putins planer om et bedre forhold til USA og Vesten, melder TV6 i Moskva.

- Presidenten har muligens fått nok av den stadige terpingen fra flåteledelsen i Severodvinsk om at «Kursk» ble ødelagt av amerikanske eller britiske ubåter. Kanskje hans nye allierte forsøker å dekke over den egentlige årsaken til havariet i august i fjor, foreslår TV6.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!