Krigen i Ukraina:

Putins aldersgrep: - Skrikende behov

Vladimir Putin vil ha flere eldre menn med i krigen. En full mobilisering vil han imidlertid utsette så lenge som mulig, tror Tom Røseth. - Det ville tvinge elitens barn fra St. Petersburg til Moskva til å bli med.

ENDRET LOVEN: Russlands president, Vladimir Putin, har endret aldersgrensa for hvem som kan delta i krigen. - Det er et skrikende behov for personell, og lovendringen er nok et tegn på det, mener hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, Tom Røseth. Bildet er fra 9. mai. Foto: Anton Novoderezhkin / SPUTNIK / AFP / NTB
ENDRET LOVEN: Russlands president, Vladimir Putin, har endret aldersgrensa for hvem som kan delta i krigen. - Det er et skrikende behov for personell, og lovendringen er nok et tegn på det, mener hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, Tom Røseth. Bildet er fra 9. mai. Foto: Anton Novoderezhkin / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Russland har mest sannsynlig mistet en tredjedel av soldatene som ble sendt i februar, opplyste britisk etterretning 15. mai.

Dette er ikke noe Vladimir Putin selv har vedkjent offentlig, men nå ser man kanskje likevel tegn på at han kan være klar over krigens enorme tap, tror hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, Tom Røseth.

Russlands president har nemlig signert en lov som fjerner den øvre aldersgrensa for russere og utlendinger som aksepteres i russisk militærtjeneste, ifølge det russisk statseide mediet Tass.

Tidligere var det bare akseptert med «borgere i alderen 18 til 40 år og utlendinger i alderen 18 til 30 år», skriver mediet.

- Det er et skrikende behov for personell, og lovendringen er nok et tegn på det. De prøver å justere for å kunne få tilstrekkelig med soldater ut i krigen, og kunne rekruttere flere spesialister, sier Røseth til Dagbladet.

Han forteller at det er for såkalte kontraktsoldater at aldersgrensa nå heves.

«Det er behov for toppspesialister som kan bruke presisjonsvåpen og militært utstyr. Slike spesialister kan være mellom 40 og 45 år gamle», heter det i et notat som følger med lovforslaget.

Endringen gjelder folk som verver seg frivillig, ikke obligatorisk militærtjeneste, skriver NTB.

ANGREP: En video publisert på Twitter av Ukrainas forsvarsdepartement skal vise russisk bruk av termobariske bomber, kjent som et «skrekkvåpen». Video: @defenceu / Twitter Vis mer

Elitens barn

Røseth tror det sitter langt inne for Putin å gå inn for en full mobilisering.

- En full mobilisering vil tvinge elitens barn fra St. Petersburg til Moskva til å bli med i krigen. Det vil Putin velge å utsette så lenge som mulig, helt til de eventuelt kommer skikkelig på defensiven i krigen - for eksempel om Krim er truet, tror Røseth.

- Hva er grunnen til det?

- I et slikt tilfelle vil alle i Russland merke konsekvensene av krigen. Per nå er det i hovedsak distriktsungdom og personer fra det fjerne Russland som deltar.

Han fortsetter:

- Putin tenker nok at dette er nødvendige tap i en krig. Han har gang på gang vist at det ikke er ungdommen, men Russlands ære og hans eget ettermæle han er bekymret for.

- Tror du han vurderer å også senke aldersgrensen, eller rekruttere kvinner?

- Jeg tror heller han vil del-mobilisere enn å senke den nedre aldersgrensa, sier Røseth, som legger til at han tror det er lite sannsynlig at kvinner kalles inn i krigen på russisk side.

- Det er i dag ingen kultur i russisk militære å inkludere kvinner i fremste rekke ved fronten, sier han.

Mer kompetanse

Ifølge Røseth har Russland, i tillegg til et stort frafall og store tap i krigen, også hatt problemer med å rekruttere nok personell.

- Russerne synes ikke å være så ivrige på å delta, sier han.

- Derfor øker Putin nå aldersspennet, for å kunne få med de som er eldre, fortetter han.

Han tror imidlertid ikke det nødvendigvis vil bli like lett å rekruttere en mann i 40-åra, som det til nå har vært å rekruttere de unge.

- En 40-åring vil nok tenke seg mer grundig om før han sier ja, enn en ungdom fra en fattig republikk, sier han.

Målet med lovendringen tror Røseth er å hente inn flere personer med kompetanse i krigen.

- Blant dem han nå forsøker å nå, er lærere i militærskolen, altså personer som kan ta en rolle i krigen. Dette vil gjøre at Russland kan bruke, eller øke graden av sin stående fredsstyrke.

EKSPERT: Hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, Tom Røseth. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, Tom Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

- Sliter åpenbart

Det viktigste for Putin slik krigen har utviklet seg, er å holde momentum i Donbas, tror Røseth.

- De prøver å ta Luhansk, og skal de klare å ta Donetsk, må de ha økt rekruttering og tilstedeværelse der, ettersom de nå åpenbart sliter på personellsiden, sier han.

- Hvor står Russland i krigen nå?

- Nå er det Luhansk og Donetsk som er målet, om russerne klarer å fortsette den massive angrepskrigen i området. Det er viktig at ukrainerne klarer å holde forsyningsvinduet åpent, og at ikke større styrker i byene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk sperres inne.

Sievjerodonetsk ligger øst for elva Seversky Donetsk, mens Lysytsjansk ligger på dens vestre bredd. Røseth tror det for ukrainerne, dersom de må velge, vil være det mest fornuftige å sette inn størst innsats i å beholde Lysytsjansk.

- Det vil være lettere å holde på Lysytsjansk, fordi her har de elva som et naturlig skille. Det kan derfor tenkes at de kan klare å holde på dette en god stund, sier han.

- Mest artilleri

Men, legger han til:

- Russerne har mye mer artilleri i området enn ukrainerne. Dette er en stor forskjell, som får effekt. Ukrainerne har derfor sterkt behov for artilleri fra Vesten, helst langtrekkende over 70 kilometer.

- Hvor viktig er det for Putin og Russland å vinne og holde på disse områdene?

- Det er dette som er det justerte strategiske målet nå, så det er ekstremt viktig for Putin, etter uker med stillstand og uttrekning for russerne i Ukraina, svarer Røseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer