- Putins allierte alvorlig bekymret

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at selv Putins allierte er alvorlig bekymret med tanke på invasjonen. Mens Ukrainas utenriksminister har sagt at han ikke vil være nær Russlands utenriksminister.

SE LIVE: Sikkerhetsrådet møtes i New York for å diskutere Ukraina-krigen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld avholdes møtet i FNs sikkerhetsråd i New York. Der sier statsminister Jonas Gahr Støre i Norge at FN-pakten er under angrep, mens utenriksminister Antony Blinken i USA sier at selv Russlands allierte er alvorlig bekymret.

- Selv flere land som opprettholder nære bånd til Moskva har sagt offentlig at de er alvorlig bekymret med tanke på president Putins pågående invasjon, sier Blinken og fortsetter:

- Men i stedet for å endre kurs, har president Putin doblet innsatsen. Han har valgt å forlenge krigen i stede for å avslutte den.

- UAKSEPTABELT: Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot Russland i sin tale i Sikkerhetsrådet torsdag 22. september. Vis mer

Putins mulige plan

Deretter viser Blinken til atomvåpentruslene, som han mener at det må bli slutt på umiddelbart.

- Denne uka sa Putin at han ikke vil nøle med å bruke alle tilgjengelig våpen. Dette for å svare på trusler mot Russland territorielle integritet, sier Blinken som også mener å ha avslørt Putins plan:

- En trussel som er enda mer farlig med tanke på at Russland planlegger å annektere store deler av Ukraina i de kommende dagene. Når det arbeidet er fullført, kan vi forvente at president Putin vil hevde at alle forsøk på å frigjøre disse områdene er angrep på såkalt russisk territorium.

FORLOT SALEN: Her forlater Russlands utenriksminister Sergej Lavrov rommet midt under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld. Vis mer

Storbritannias utenriksminister James Cleverly mener også å ha opplysninger om Putins plan.

- Vi har mottatt opplysninger, noe som betyr at vi vet at Russland er i ferd med å avholde ulovlige og falske folkeavstemninger på Ukrainas territorium, sier Cleverly og fortsetter:

- Dette skjer samtidig som det trues med vold. Og det skjer i områder hvor det tidligere har vært overveldende flertall for ukrainsk uavhengighet. Vi vet hva Putin holder på med. Han planlegger å fabrikkere utfallet av folkeavstemningene. Han planlegger å bruke dem til å annektere Ukrainsk territorium, og han planlegger å utnytte dem for å utvise mer aggresjon. Det er hva Putin planlegger å gjøre.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

- FN-pakten under angrep

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at regler nedfelt i FN-pakten er under angrep.

- Russlands angrepskrig mot Ukraina representerer et klart brudd på internasjonalt lovverk, inkludert FN-pakten, sier Støre.

Videre sier Støre at han lyttet nøye til Putins tale onsdag morgen.

- Der kunngjorde Putin en stor eskalering av krigen og begrunnet dette med ei lang liste med anklager som omhandler at Russland trues av Vesten.

- La meg si dette så klart som overhodet mulig: Disse anklagene stemmer ikke. Det er ingen militær trussel mot Russland. Det finnes ingen legitim grunn til å iverksette en massemobilisering av russiske styrker. Denne eskaleringen vil bare medføre økt lidelse for både ukrainere og russere.

ANSVAR: Jens Stoltenberg forteller til Dagbladets reporter at Joe Bidens tale var viktig og at USA tar ansvar i verden. Video og reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer

Norge fordømmer

Deretter sier Støre at sivile ukrainere mot sin vilje har blitt transportert til Russland eller russiskokkuperte områder. I tillegg viser han til historier om at seksuell vold brukes som våpen.

- Dette må fordømmes på sterkeste vis, sier Støre og fortsetter:

- Vi fordømmer også de planlagte såkalte folkeavstemningene i russiskokkuperte områder i Ukraina.

Mot slutten sier Støre følgende:

- Denne krigen er en katastrofe for Ukraina og deres folk. Ringvirkningene vil ha alvorlige konsekvenser for sårbare folk og samfunn rundt hele verden. Men det er også skadelig for Russland, vår nabo, sier Støre og fortsetter:

- Tusenvis av russiske soldater har blitt sendt i døden i en unødvendig og ulovlig krig. Russiske borgere nektes i økende grad sin frihet og grunnleggende rettigheter i et samfunn som styres på stadig mer autoritært vis. Dersom russerne - og vi kjenner dem - fritt kunne ha uttrykt sin mening, ville de ha valgt krig? Det tviler jeg på.

Møtet i Sikkerhetsrådet er pågående og kan følges i videovinduet øverst i artikkelen. Dagbladet oppdaterer artikkelen fortløpende.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer