Putins atomvalg

Russlands nye president Vladimir Putin oppfordrer den russiske nasjonalforsamlingen til umiddelbart å ratifisere STARTII-avtalen med USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det betyr trolig at russere og amerikanere i nær framtid kan begynne forhandlinger om STARTIII-avtalen. Når den er på plass, vil USA og Russland ha gjennomført en dramatisk nedskjæring av sine strategiske atomstyrker. Den nye presidenten har gjort et klokt valg.

Han slår fast at nedrustning av atomvåpnene ikke betyr at Russland militært blir svakere enn i dag, og det har han helt rett i. Hvis USA og Russland ender opp med om lag tusen strategiske atomvåpen hver, så er det mer enn nok til å avskrekke alle og enhver fra å angripe dem. I tillegg vil Putin spare en masse penger. Russland har ikke råd til å vedlikeholde de store atomstyrkene landet har i dag.

  • Dermed kan Putins valg være et signal om at han satser på økonomi og demokrati for framtidas Russland. Han erkjenner i så fall at det er klokere å satse ressursene på bedre økonomi og økt velferd, enn å bruke dem til opprustning av våpen, i et kappløp med USA som Russland har få muligheter til å vinne. I tillegg har Putin et stort PR-problem. Jernneven han brukte mot Tsjetsjenia, har stemplet ham som en rå og kynisk maktpolitiker. Det stempelet har både han og Russland et stort behov for å få vasket vekk.
  • Men uansett motiv har Putin nå spilt ballen over på den amerikanske banehalvdelen, i det store spillet om atomavtaler og ratifisering. Etter ratifikasjonen av STARTII-avtalen vil russerne trolig gjøre det samme med prøvestansavtalen som totalforbyr testing av atomvåpen. Den nektet den amerikanske kongressen å ratifisere. Amerikanerne truer samtidig med å si opp en annen atomavtale, AMB, som regulerer hva slags forsvarssystem mot raketter USA og Russland kan ha - for å kunne bygge et helt nytt slikt system. Men USA har ennå tid til både å stoppe dette våpenprosjektet og å få ratifisert prøvestansavtalen. Det ville i så fall også vært et klokt valg.