Vladimir Putin:

Putins åtte hemmeligheter

Detaljene rundt den russiske presidentens privatliv er få. Det er det flere grunner til, ifølge russlandekspert.

STORT HEMMELIGHOLD: Livet rundt den russiske presidenten er preget av stort hemmelighold. Enkelte detaljer menes imidlertid å være avslørt. Foto: REUTERS/RIA Novosti/Pool/NTB
STORT HEMMELIGHOLD: Livet rundt den russiske presidenten er preget av stort hemmelighold. Enkelte detaljer menes imidlertid å være avslørt. Foto: REUTERS/RIA Novosti/Pool/NTB Vis mer
Publisert

Det er få statsledere som har et privatliv som er like hemmelig som Vladimir Putins. Verken hvor mange barn han har eller hvem som er partneren hans er blitt bekreftet av myndighetene i Russland.

Hans helsetilstand er det også stort hemmelighold rundt, noe som har fått flere til å spekulere på om presidenten er alvorlig syk.

Nå har den finske avisa Ilta Sanomat ramset opp åtte av hemmelighetene Putin ikke ønsker ser dagens lys.

Jardar N. Østbø, leder for program for russisk sikkerhets- og forsvarspolitikk ved Forsvarets høyskole, forteller at mye av hemmeligholdet begrunnes i at Putin har dårlige erfaringer med den frie pressen.

Da han ble president tok han derfor raskt kontroll over pressen, og ga blant annet ut en selvbiografi.

- Han har et kontrollbehov, både politisk og personlig. Han kan ikke framstå som svak, det ville være livsfarlig, sier han.

- Enhver diktator og autoritær leder har veldig stor interesse av å framstille seg som sterk og uangripelig, legger han til.

1. Partner

Den russiske presidenten giftet seg med Ljudmila Sjkrebneva i 1983, men ble seinere skilt - angivelig i 2013. Nå skal han være samboer med Alina Kabajeva.

Kabajeva (38) er tidligere OL-mester i rytmisk gymnastikk. Pressen har omtalt Putin og Kabajeva som et par siden 2008.

- Det var en liten tabloidavis som skrev om dette først. De fikk raskt merke konsekvensene, det ble tatt ned og mediet måtte stenge, sier Østbø.

- Putin er utdannet etterretningsoffiser, han er godt kjent med hvordan svin på skogen kan utnyttes av motstandere - både innenlands og utenlands, legger han til.

2. Barn

Putin har to barn med ekskona, og det ryktes også at han har ett eller to barn med Kabajeva. Tidligere har Putin vært svært opptatt av familieverdier utad, men man så en vending i dette etter at han ble skilt.

- I Putins tilfelle er det forskjell mellom liv og lære, i og med at han ble skilt. At han har barn utenfor ekteskap er ikke bekreftet, men det er hardnakka rykter som tilsier det, sier Østbø.

Putins to eldste døtre, Maria Vorontsova og Katerina Tihonova, vokste opp under falskt navn. Det anerkjennes fremdeles ikke hvem de faktisk er, selv om de er omtalt av flere medier.

STRAFFES: Vladimir Putins døtre, Marija Vorontsova og Katerina Tikhonova, er sanksjonert av Vesten. Foto: NTB
STRAFFES: Vladimir Putins døtre, Marija Vorontsova og Katerina Tikhonova, er sanksjonert av Vesten. Foto: NTB Vis mer

Kabajeva skal ha født ett eller flere barn i Lugano i 2015.

3. Økonomi

Ifølge enkelte eksperter er Putins formue blant verdens største. Hvor stor den faktisk er, hersker det imidlertid stor usikkerhet om.

En av de mest diskuterte teoriene er at Putin premierer sine nære venner og familie med attraktive kontrakter eller eierskap i selskaper. Til gjengjeld får han pengesummer eller aksjeandeler.

Den svenske økonomen Anders Aslund estimerer at personene Putin har rekruttert i sin nære krets besitter mellom 4,3 milliarder og 17,4 milliarder kroner hver, ifølge Forbes.

PREGET: De ukrainske høydehopperne inviterte pressen i Eugene Til en pressekonferanse for å fortelle om situasjonen i hjemlandet. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

I sum kan Putins formue ligge et sted mellom 100 og 130 milliarder dollar - altså mellom vanvittige 870 og 1130 milliarder kroner, ifølge Aslund.

4. Hvor han er

Da ubåten Kursk sank i 2000, fikk Putin blant annet kritikk for at det tok lang tid før han reagerte - fordi han var på ferie.

- Politiske motstandere skrev og sendte flengende kritikk av han, spesielt i forbindelse med Kursk-tragedien.

Som en konsekvens forsvinner presidenten fra radaren ved enkelte anledninger. Tidligere ble det debattert hvorvidt Putin kunne gjøre det han ville, men ifølge Østbø har den russiske presidenten sannsynligvis større rom for «alenegang» enn man har antatt tidligere.

5. Helse

Om en leder i et demokratisk land blir alvorlig syk, vil man ha et system og en stedfortreder som blir satt inn.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Slik er det formelt sett også i Russland, men et autoritært system med svake institusjoner er svært sårbart for slike hendelser. Det kan føre til endringer i maktstrukturen og i verste fall til statskupp, sier Østbø.

Flere har spekulert på om den russiske presidenten lider av alvorlig sykdom. Det har gjentatte ganger blitt avvist av Kreml, og nylig av CIA-sjefen.

- Det ville ført til stor usikkerhet i den politiske eliten. Hvis de får inntrykk av at de burde begynne å posisjonere seg, så gjør de det. Russland er et personalistisk styre, og særlig i en krigssituasjon vil det være svært ufordelaktig å vise svakhet.

- Han har vært opptatt av å kultivere et image som sterk og handlekraftig.

NB! STERKE INNTRYKK: Bildene fra stedet skal vise utbrente køyesenger. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement Vis mer

6. Kampen om gassen

I forrige måned kuttet det statlige russiske selskapet Gazprom forsyningene til omkring 40 prosent av full kapasitet. De viste til at leveringen av en turbin som hadde vært til service i Canada var forsinket av sanksjonene som følge av Ukraina-krigen.

Nå truer Putin med ytterligere reduksjon i russiske gassleveranser til Europa gjennom Nord Stream 1-rørledningen.

- Dersom gassturbinen som ble sendt til Canada for reparasjon ikke returneres til Russland snart, kan Nord Stream-ledningens daglige kapasitet falle betydelig i slutten av juli, sa Putin ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, mener Putin bløffer.

- Den er allerede på vei tilbake, så det finnes ikke noe påskudd for å ikke levere gass. Det finnes også alternative turbiner som vil passe. Det er ikke slik at dette er den eneste turbinen i verden som vil passe. Det finnes identiske turbiner, sa hun ifølge nyhetsbyrået Reuters.

7. Paranoia

Putin er kjent for å være ekstremt paranoid, og under pandemien ble det blant annet meldt at for å møte den russiske presidenten, måtte man først tilbringe tre uker i karantene. Og når han er på reise, krever han angivelig at en av livvaktene er med på å forberede maten.

Tidligere rapporter sier ifølge Ilta Sanomat at det skal ha vært fem forsøk på å drepe Putin, og Kreml har ikke benektet disse ryktene.

Psykiatriprofessor Sigmund Karterud beskriver Putin som kronisk løgnaktiv, paranoid og herskesyk, i en samtale med Dagbladet i februar.

- Slik har han vært hele veien. Det er flere eksempler å vise til, som hans bisarre behandling av andre statsledere, hvor han enten nekter å håndhilse eller plasserer dem helt i andre enden av et bord, sier han.

8. Meninger

Hvilke tanker Putin egentlig har, er også noe som får ekspertene til å klø seg i hodet.

John Siper i CIA påpeker at det er vanskelig å forutse Kremls neste steg, da det er Putin alene som tar avgjørelsene.

- Det er ekstremt vanskelig i et system som er så godt beskyttet som Russland, å få god etterretning på hva som foregår i hodet på Putin. Særlig fordi mange av folkene tett på ham heller ikke vet hva som skjer, sier han til BBC.

Østbø sier at det er vanskelig å vite nøyaktig hvem som er tettest på Putin i hans avgjørelser.

- Forsvarsministeren og sikkerhetsrådssekretæren trekkes gjerne fram som de han lytter til, eller som han i alle fall snakker med i tillegg til FSB-sjefen, sier han.

Østbø påpeker at disse folkene også har interesse av å holde på hemmeligholdet. Om de hadde sladret eller fortalt ting Putin selv ikke ønsket skulle komme ut, ville det bli straffet som forræderi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer