Putins datter har rømt fra Nederland

Nederlandsk borgermester krevde henne deportert etter at passasjerflyet styrtet i Ukraina.

MEGET SKY: Det skal finnes meget få bilder av den russiske presidenten Vladimir Putins datter Maria Putina (angivelig til venstre) i voksen alder. Foto: NTB Scanpix
MEGET SKY: Det skal finnes meget få bilder av den russiske presidenten Vladimir Putins datter Maria Putina (angivelig til venstre) i voksen alder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vladimir Putins eldste datter, Maria Putina (29), har fått mye oppmerksomhet i sitt nye hjemland Nederland, etter at rute MH17 styrtet i Øst-Ukraina. Hun ble krevd kastet ut av landet få dager etter styrten.

Amerikansk etterretning mener det er mest sannsynlig at raketten som skjøt ned flyet ble skutt ut av pro-russiske separatister. Raketten skal de ha fått fra Russland av etterretningsmiljøer som jobber i forståelse med russiske myndigheter.

Der er Vladimir Putin president og helt sjef. Putin støtter de pro-russiske opprørerne politisk, og med våpen og militær trening via folk knyttet til de russiske etterretningstjenestene FSB, der Putin tidligere var sjef, og GRU.

Det var i fjor Maria Putina flyttet inn i leiligheten til 20 millioner kroner i Voorschoten, som ligger i utkanten av den nederlandske byen Haag. Ifølge Daily Mirror har ikke Maria Putina vært å se i området siden det malaysiske flyet styrtet sist torsdag. 298 mennesker døde, 193 av dem var nederlendere. I Nederland har flystyrten skapt landesorg.

Putin til Haag? På sosiale medier flommer det over av meldinger til Maria Putina. Noen er direkte utskjelling, med beskjed om å komme seg ut av Nederland. Andre er litt mer subtile, som denne:

«Veldig beleilig at Maria Putina bor så nær Haag. Trenger ikke å gå så langt for å se rettssaken mot faren.»

Den internasjonale straffedomstolen ligger i Haag.

En nabo av Maria Putina sier ifølge Daily Mirror dette:

- Hun flyttet inn i fjor, og det var ganske stille lenge. Men da det ble klart hvem hun var så ble det en del uro. Og nå har dette skjedd. Hun er selvsagt ikke ansvarlig for hva faren gjør, men vi vil ikke ha demonstrasjoner her.

Anstrengt forhold til pappa Maria Putina er samboer med nederlenderen Jorrit Faasen, en forretningsmann som har jobbet i det russiske statlige gasselskapet Gazprom. Putina skal ha studert biologi ved Statsuniversitetet i St. Petersburg, der familien er fra.

Putins døtre skal ha et meget anstrengt forhold til sin far, skrev russisk presse for noen år siden.

Men presidentens familie har etter hvert blitt et ikke-tema for russisk presse. Det er for farlig å grave for mye, men også den andre av Putins døtre har valgt å flytte fra Russland. Ekaterina (27) skal være gift med en sør-koreansk admiral og bo i Seoul.

Ukjent oppholdssted Hvor Maria er nå er ikke kjent. Men faren skal ha en formue på mer enn 400 milliarder kroner, som er stuet bort i forskjellige stråselskaper knyttet til den russiske olje og gass-industrien. Putin har med andre ord penger nok til å sørge for at dattera har et sted å bo.

Lite er kjent om privatlivet til Putin, men i en artikkel i siste nummer av Newsweek framstilles han som ensom og kald, og nærmest uten personlige venner.

Putins eks-kone, Ludmila, som han skilte seg fra i fjor, skal i flere år ha hatt nerveproblemer. Kanskje var det flere grunner til at Maria Putina valgte å flytte til Nederland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer