Krigen i Ukraina

Putins dilemma: - Misnøye

Vladimir Putin blir anklaget for å drive utpressing av resten av verden, men tidligere norsk forsvarstopp mener valget ikke er så enkelt for den russiske presidenten.

PRESIDENT: Vladimir Putin avbildet i Kreml 25. mai. Foto: NTB/Kreml
PRESIDENT: Vladimir Putin avbildet i Kreml 25. mai. Foto: NTB/Kreml Vis mer
Publisert

Den russiske blokaden i Svartehavet gjør at dyrebar ukrainsk hvete ligger i siloer og ikke kommer seg ut av Ukraina.

Som en av verdens største landbrukseksportører skaper det problemer. FN har varslet en potensiell sultkrise i verden, hvor de fattigste landene i verden rammes, om ikke de ukrainske havnene åpnes.

- Det er helt forferdelig at Putin forsøker å holde verden som gissel, og han gjør sult og mangel på mat blant de fattigste menneskene rundt om i verden til et våpen, sier Storbritannias utenriksminister Liz Truss, ifølge Reuters.

Skylder på Vesten

- Du finner ikke et bedre eksempel på utpressing i internasjonale relasjoner, sa Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba, under World Economic Forum i Davos, ifølge Reuters.

Flere har tatt til orde for at Putin bruker en sultkrise som et kynisk virkemiddel for å få Vesten til å mykne sanksjonene mot Russland.

Russerne på sin skylder på Vesten.

- Vi vil bastant avvise disse anklagene. Tvert om, det er Vesten som skal ha skylden for å ha tatt grep som har ført til dette, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov på en pressekonferanse torsdag, ifølge Reuters.

KLAR BESKJED: Artilleri kan gjøre stor skade, men prorussiske styrker bruker ifølge Reuters våpenet til noe helt annet også. Video: Reuters. Vis mer

- Vanskelig situasjon

Tidligere sjef for den norske forsvarsstaben, Arne Bård Dalhaug, mener derimot at det i beste fall er et tveegget sverd for Putin, og ikke et nådeløst forhandlingsmiddel.

- Putin vet også at dette ikke er populært i mange land. Dette har et potensial for at støtten til Russland synker enda mer rundt omkring i verden, sier han.

Dalhaug forteller han har sett flere russiske kilder som viser misnøye med det som nå skjer, og påpeker at Russland foreløpig er langt unna å kunne ta landområdene mot Odessa, hvor havnene ligger.

- Det er en vanskelig situasjon for Russland å vite hva de skal gjøre. Putin skjønner nok selv at han ikke kan true med dette uten at det skal få konsekvenser, mener Dalhaug.

SPRENGES: En ny video publisert på plattformen Telegram skal vise et angrep på en russisk stridsvogn i Donetsk-området øst i Ukraina. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Telegram Vis mer

- Finnes planer

Ukrainas tidligere forsvarsminister, Andrej Zagorodnjuk, ba forrige uke Vesten og Nato om hjelp til å bryte blokaden, og sikre en trygg reise for lasteskip inn og ut av Ukraina.

- Det finnes helt klart planer for å gjøre det. Så blir det spennende å se om noen faktisk bryter blokaden rundt havnene i Odessa, og om det etableres en korridor, avslutter Dalhaug.

- Det har vist seg vanskelig å finne en løsning innad i Nato for dette initiativet, en koalisjon kan bli laget for å gjøre dette, har Zagorodnjuk foreslått.

Sjef for FNs matprogram, David Beasley, var nylig ute med en bønn til Putin.

- Om du har noe hjerte for resten av verden, så åpner du disse havnene, uavhengig av hva du føler for Ukraina, sa Beasley ifølge CNN i en bønn til Russlands president Vladimir Putin.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer