Putins etterfølger

Sergei Ivanov blir trolig Russlands neste president. Regjeringen i ferd med å oppløses.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST.PETERSBURG (Dagbladet.no): Ivanov er hauken i det russiske lederskapet som snakker flytende svensk og skjønner norsk.

Det er avisa Vedemosti som i dag skriver at Sergei Ivanov med det første blir Russlands nye statsminister. Avisa skriver med kilder i Kreml og i framtredende business-kretser, at statsministerskiftet kan skje allerede så snart som idag eller imorgen.

Nå melder russiske nyhetsbyråer at Russlands statsminister Mikhail Fradkov har bedt president Vladimir Putin om å avskjedige regjeringen hans.

Det betyr at Ivanov har store sjanser til å etterfølge Vladimir Putin som Russlands president i mars neste år, når Putin etter grunnloven må gå av. Putin har sagt at han kommer til å peke på den kandidaten han ønsker som sin etterfølger.

Første skritt

Det har vært ventet at det første skrittet i arvefølgen ville være å peke ut etterfølgeren som statsminister. Den sittende statsminister Mikhail Fradkov har jobben som en ren formalitet, og har i lang tid blitt overskygget av flere av sine ministre. En av dem er nåværende visestatsminister Sergei Ivanov.

Som statsminister blir det Ivanovs oppgave å vise at han kan bygge seg opp som en autoritet også overfor russere flest. Han må vise at han er "valgbar", selv om alle venter at den kandidaten Putin peker på uansett vil bli valgt i det skrantende russiske demokratiet.

Sergei Ivanov er hauken i det russiske lederskapet, og har de siste månedene blitt stadig mer synlig i de regjeringskontrollerte russiske mediene. Han har stadig opptrådt ved Putins side, og kommet med egne utspill, særlig om det planlagte amerikanske rakettskjoldet i Tsjekkia og Polen, som har gjort Kreml rasende.

FØRSTE STEG: Utnevnelsen av Sergei Ivanov til statsminister regnes av mange som første steg i retning av å utpeke Ivanov til Putins arvtager. Foto: REUTERS/RIA Novosty/SCANPIX
FØRSTE STEG: Utnevnelsen av Sergei Ivanov til statsminister regnes av mange som første steg i retning av å utpeke Ivanov til Putins arvtager. Foto: REUTERS/RIA Novosty/SCANPIX Vis mer

KGB-bakgrunn

Mannen som trolig med det første blir russisk statsminister er 54 år. Han har kjent Vladimir Putin siden de møttes på KGB-skolen i St-Petersburg i 1975.

Ivanov har altså den samme KGB-bakgrunn som Putin, og har fulgt etter ham i både sin KGB-karriære og i sin politiske karriære.

Ivanov er verken Vestens favoritt til å bli Russlands neste president, eller favoritten til den politiske opposisjonen i Russland.