Krigen i Ukraina

Putins fallgruver: - Nerver i Kreml

Seiersdagen har pleid å være en anledning for Putin til å bruse med fjærene. I år har den blitt en hodepine, tror eksperter.

SEIERSDAGEN: Dette bildet er tatt ved markeringen av seiersdagen i i Sevastopol på Krim 9. mai 2014. Putin benyttet denne anledningen til å vise seg offentlig på Krim første gang etter annekteringen. Nå har myndighetene avlyst markeringen i samme by. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters
SEIERSDAGEN: Dette bildet er tatt ved markeringen av seiersdagen i i Sevastopol på Krim 9. mai 2014. Putin benyttet denne anledningen til å vise seg offentlig på Krim første gang etter annekteringen. Nå har myndighetene avlyst markeringen i samme by. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters Vis mer
Publisert

I fjor var det stor spenning knyttet til den prestisjetunge seiersdagsmarkeringen i Moskva. I år tones den tilsynelatende ned fra Kreml. Det skyldes nerver i Putins apparat, tror eksperter.

Seiersdagen 9. mai markerer Sovjetunionens seier over nazistene under andre verdenskrig. Den har vært en bred merkedag i det russiske samfunnet, og har samtidig blitt brukt flittig politisk for Putin.

Spekulerte på eskalering

Den russiske presidenten har tradisjonelt gjennomført storslåtte militærparader for å markere seieren.

Flere vestlige etterretningskilder og et bredt ekspertkorps spådde i fjor at Putin ville benytte nettopp denne anledningen til å erklære fullskala krig mot nabolandet, med full mobilisering.

Samtidig ble det fra andre hold hevdet at Putin ville bruke dagen til å erklære seier i krigen.

Ingen av disse analysene traff.

Avlyser

I år ser forløpet til datoen annerledes ut.

Russland har det siste døgnet avlyst den svært prestisjetunge markeringen i totalt 21 byer, ifølge den uavhengige russiske avisa Vjorstka, som drives fra eksil i Praha.

Allerede i april ble det kjent at seiersdagsparaden i de russiske byene Belgorod og Kursk, samt i Sevastopol på den russiskokkuperte Krim-halvøya, avlyses av sikkerhetshensyn.

I FJOR: De enorme militærparadene i Moskva har blitt et vant skue på seiersdagen 9. mai. Nå tyder ting på at Putin prøver å tone markeringen ned. Foto: AP
I FJOR: De enorme militærparadene i Moskva har blitt et vant skue på seiersdagen 9. mai. Nå tyder ting på at Putin prøver å tone markeringen ned. Foto: AP Vis mer

Ingen av de største byene i landet, som Moskva eller Sankt Petersburg, er blant de 21 byene der paraden er varslet avlyst.

Imidlertid var det nettopp ved seiersdagsparaden i Sevastopol at Putin viste seg første gang offentlig etter annekteringen av Krim.

- Dette er nok noe Putins kommunikasjonsrådgivere tenker mye på, sier seniorforsker ved NIBR-OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Dagbladet.

Viktig

Holm-Hansen påpeker at dagen er svært viktig for Putin.

- Den 9. mai er tradisjonelt den største festdagen i Russland, fordi seieren over Hitler er noe alle kan enes om å være stolte av. Dagen har blitt brukt til å vise styrke gjennom militærparader, men i år virker det som at de er tilbakeholdne, sier Holm-Hansen.

Den anerkjente tankesmia ISW (Institute for the Study of War) skriver i en analyse publisert fredag at avlysningen trolig kan settes i sammenheng med frykt for reaksjoner i befolkningen.

ISW tror Russland frykter at en storslått parade kan forårsake misnøye i befolkningen i ei tid hvor store antall russiske soldater dør i Ukraina.

- En god del russere begynner å bli mer og mer bevisst på det, sier Holm-Hansen.

- Det er nok en del nerver rundt dette i Kreml nå.

Fallgruver

Han tror Putin står mellom flere fallgruver. På én side er det nødvendig å vise militær styrke ved å vise paradene.

- De er nok bekymret for å virke komiske. Flere og flere i Russland har blitt klar over hvor dårlig dette felttoget har gått. Haukene slipper til i massemedia med ramsalt kritikk av forsvarsledelsen. Men enda mer bekymret er nok Putin for å virke kynisk, og dermed få folks raseri mot seg. Mange er jo i sorg etter å ha opplevd at deres nærmeste har dødd på slagmarken eller at slekt og venner i Ukraina har mistet livet, sier Holm-Hansen.

Han tror flere og flere russere nå opplever krigen som tettere på egen hverdag.

- I fjor høst begynte mange å bli redde for allmenn mobilisering. Det ble nok en liten vekker i befolkningen, sier han.

En drone ble torsdag kveld skutt ned i Kyiv i Ukraina. Video: Twitter Vis mer

Annerledes

Russland har vært involvert i kriger i flere år, men det er flere ting som gjør den fullskala invasjonen på nabolandet annerledes.

- Denne krigen er tettere på enn vanlig. Den foregår ikke langt unna, som Syria. Den foregår heller ikke på en elegant, rask og ublodig måte, slik som annekteringen av Krim. Og det er ikke uklare ansvarsforhold, slik det var i Donbas fra 2014, sier han.

ISW tror avlysningene har sammenheng med det angivelige droneangrepet på Kreml onsdag. Tankesmia tror dette er orkestrert av Kreml for å ha et påskudd om å avlyse markeringene.

- Putin bruker en rekke virkemidler for å framstille krigen i Ukraina som eksistensiell også for Russlands innbyggere, skriver de i sin analyse torsdag.

Ubeleilig

Pensjonert generalløytnant og tidligere OSSE-observatør i Donbas, Arne Bård Dalhaug, tror på sin side avlysningen av paradene handler om at man ikke har militære styrker å vise fram.

- De har blitt sendt til Ukraina, eller tatt livet av på slagmarka. Avdelingene som gjennomførte paradene i fjor, er mer eller mindre borte, sier han i et intervju med Dagbladet TV fredag ettermiddag.

Der paraden tidligere år har vært en anledning for Putin, tror Dalhaug at årets 9. mai-markering kommer ubeleilig for Kreml.

- Jeg tipper det er mye diskusjon rundt hvordan man skal løse dette på en måte som ikke blir problematisk, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer