KRIG OG ALVOR: President Vladimir Putin på massegravplassen Piskarovskoje i dagens St. Petersburg i januar i fjor. Her ligger storebroren Putin aldri så begravd i en av de mange massegravene. AP Photo/RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev Scanpix
KRIG OG ALVOR: President Vladimir Putin på massegravplassen Piskarovskoje i dagens St. Petersburg i januar i fjor. Her ligger storebroren Putin aldri så begravd i en av de mange massegravene. AP Photo/RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev ScanpixVis mer

Putins far ble angitt til nazistene - mora ble dratt levende ut av likhaugen

Broren døde, og da faren kom såret hjem fra fronten dro han Putins mor av planet på en lastebil som fraktet lik til massegravene. Hun pustet så vidt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

9. mai er dagen da Russland feirer seieren over Hitler-Tyskland i det som i Russland kalles «Den store fedrelandskrigen». Rundt 25 millioner sovjetborgere døde under 2. verdenskrig. Rundt halvparten av de døde var soldater, resten var sivile som enten ble henrettet, eller døde som sivile i krigshandlinger og av sult. Ingen russisk familie ble spart. Alle hadde en bror en far en sønn, ei søster ei mor eller ei datter, som døde. Disse enorme ofrene er fortsatt viktige for Russlands forståelse av seg selv, selv om de enorme dødstallene også skyldes Stalins utrensking av generalstaben før krigen, og den kyniske bruken av menneskeliv under krigen.

Begrepet «Den store fedrelandskrigen» forteller oss uansett at absolutt alt ble mobilisert for å vinne. Derfor er krigen ennå politisk mobiliserende, noe den russiske presidenten Vladimir Putin utnytter for alt det er verdt. I løpet av de siste årene har Putin profilert seg som en konservativ og til dels reaksjonær leder, med nasjonalisme, et tett forhold til den ortodokse kirken, og angrep på homofile, som politiske markører. 9. mai har blitt dagen da russisk kraftpatriotisme framfor noe eksponeres. I løpet av det siste året, etter revolusjonen i Ukraina, den russiske annekteringen av Krim, og krigen i Øst-Ukraina, har kraftpatriotismen eksplodert, noe vi vil få se under den storslagne militærparaden på Den røde plass i Moskva lørdag.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn