Putins fiende Navalnij slipper fengsel

Russisk domstol snur etter en sommer der det meste i russiske politikk er snudd på hodet.

GLAD OG LETTET :  Alexei Navalnij omfavner sin kone Julia etter at dommen ble omgjort tidligere i dag.REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix
GLAD OG LETTET : Alexei Navalnij omfavner sin kone Julia etter at dommen ble omgjort tidligere i dag.REUTERS/Maxim Shemetov ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bloggeren og opposisjonspolitikeren får dommen på fem års fengsel fra i sommer omgjort til betinget fengsel.

Dommer Albert Prytkov ved en rettsinstans i byen Kirov nord i Russland bestemte onsdag at Navalnij ikke skal sendes til soning i en straffekoloni, meldte nyhetsbyrået Interfax. Navalnij har hevdet at han blir utsatt for politisk forfølgelse.

Aleksej Navalnij regnes som en av den russiske presidenten Vladimir Putins dyktigste utfordrere. Han ble for alvor kjent både innad i Russland og internasjonalt da han vinteren 2011/2012 ledet masseprotester mot Putin.

I juli i år ble Navalnij og en av hans medarbeidere, Pjotr Offiserov, funnet skyldige i svindel i forbindelse med en tømmerhandel i 2009. Begge ble dømt til fem års fengsel, men de ble overraskende satt fri dagen etter i påvente av at ankene skulle behandles.

Navalnij kunne dermed stille opp ved valget på borgermester i Moskva, der han fikk over 27 prosent av stemmene, men ikke greide å beseire den sittende bysjefen Sergej Sobjanin. At han i det hele tatt fikk stille opp, ble av enkelte betegnet som et taktisk trekk fra Putins side. (©NTB)