PUTINS POLITISKE HJERNE: Strateg, ideolog, propagandist - Vladislav Surkov omtales som en sentral og mektig bakspiller i Putins Kreml. Med offisiell status som president-rådgiver, ble Surkov plassert øverst på sanksjonslista til Det hvite hus. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix
PUTINS POLITISKE HJERNE: Strateg, ideolog, propagandist - Vladislav Surkov omtales som en sentral og mektig bakspiller i Putins Kreml. Med offisiell status som president-rådgiver, ble Surkov plassert øverst på sanksjonslista til Det hvite hus. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Putins grå eminense

Da Obama-administrasjonen satte i verk sanksjoner mot Vladimir Putins nærmeste støttespillere, sto en mann øverst på lista: Vladislav Surkov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tilsynelatende beskjedne statusen som presidentrådgiver, skjuler en betydelig mer sentral rolle i det Russland som har vokst fram under president Vladimir Putin.

Vladislav Surkov omtales som en grå eminense i Kreml - den ideologiske drivkraften bak Russlands moderne politiske system «sovereign democracy» - suverent demokrati - og en mektig bakromsspiller.

På liste Da administrasjonen i Det hvite hus 17. mars innførte den første runden med sanksjoner mot Russland, sto Surkov på ei liste med til sammen elleve navn - blant dem den ukrainske eks-presidenten Viktor Janukovitsj.

Seinere er lista utvidet til 30 navn, som nå har fått innreiseforbud til USA og eventuelle verdier i amerikanske banker frosset.

De amerikanske reaksjonene, som kommer etter at Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya, har likevel ikke skremt noen i Moskva - godt illustrert av Surkovs kommentarer til ei russisk avis tidligere denne uka:

- Det eneste som interesserer meg i USA er Tupac Shakur, Allen Ginsberg og Jackson Pollock. Jeg trenger ikke visum for å få tilgang til det de har laget. Jeg taper ingenting, sa Surkov, som samtidig sa at han anså det som «en stor ære» å komme på Obamas svarteliste.

Putins politiske hjerne Surkov, med bakgrunn i den russiske etteretningstjenestens utenlandsdivisjon, hadde mellom 1999 og 2011 jobben som visestabssjef i president-administrasjonen i Kreml, og fikk blant annet en stor del av æren for Putins gjenvalg som president i 2004.

Putin belønnet Surkov ved å knytte ham nærmere til seg som rådgiver, samtidig som han lot ham beholdt sin opprinnelige tittel.

HAR PUTINS ØRE: Etter å ha stått president Valdimir Putin nær i en årrekke, ble Vladislav Surkov skjøvet ut fra Kreml, tilsynelatende etter en maktkamp. Det tok imidlertid ikke lang tid før Putin hentet ham tilbake. Foto: Alexei Nikolsky / REUTERS
HAR PUTINS ØRE: Etter å ha stått president Valdimir Putin nær i en årrekke, ble Vladislav Surkov skjøvet ut fra Kreml, tilsynelatende etter en maktkamp. Det tok imidlertid ikke lang tid før Putin hentet ham tilbake. Foto: Alexei Nikolsky / REUTERS Vis mer

Fra sin posisjon, med nøkkel til de fleste dører i Kreml, er Surkov arkitekten bak konseptet som mange hevder er en privatisering av det politiske systemet - ideologien «sovereign democracy».

Systemet er beskrevet som en udemokratisk måte å holde på demokratiske institusjoner, og illustreres kanskje best ved Vladimir Putin og Dimitrij Medvedevs kontrollerte kontorbytter som ga Medvedev presidentjobben etter to Putin-perioder, og lot Putin være statsminister. I 2012 byttet de jobb innbyrdes.

Grunnlaget for Putins uforstyrrede jerngrep om den politiske systemet i Russland, ble lagt mellom 2000 og 2008 med Surkov som sjefsideolog.

Ideologien er ikke bare kritisert i Vesten. Mikhail Kasianov, tidligere statsminister i Putins første presidentperiode fram til 2004, kaller det en oppskrift på maktkonsentrasjon.

- Målet for denne doktrinen er klart: konsentrere og bevare politisk makt for enhver pris. Konsekvensen er allerede synlig, og inkluderer glorifisering av populisme, dekonstruksjon av private og offentlige institusjoner og et farvel til prinsippene om lov, demokrati og det frie markedet, sa han allerede i 2006.

Tupac på veggen Vladislav Surkov skal være hjernen bak Putin-propagandaen i de statlige tv-kanalene. Han anses også som den viktigste inspirasjonskilde til «Nashi», den politiske ungdomsorganisasjonen som i 2005 ble grunnlagt for, i praksis, å støtte Putin.

Surkov har flere strenger å spille på, og har spilt på de fleste for å kunne drive Russland politisk i Putins retning.

Han har bakgrunn som forretningsmann, og har jobbet med reklame og PR i både bank- og oljebransjen. Surkov har også en kortere periode som direktør i et tv-selskap, og har en delvis gjennomført utdannelse som teaterdirektør bak seg, som avslører en kunsterisk side.

49-åringen står som tekstforfatter på flere låter til en russisk rockeartist, og minstenkes for å ha skrevet en bestselgende satirisk novelle under pseudonymet «Natan Dubovitskij» - den mannlige formen av hans kones navn.

Og den småfrekke kommentaren Surkov denne uka ga da han ble plassert på Obamas svarteliste, er nok ikke tatt ut av løse lufta. På sitt kontor i Kreml skal han, ved siden av portrettet av president Putin, angivelig ha et bilde av rapperen Tupac Shakur hengende.

MEDVEDEV LYTTER: Vladislav Surkov (t.h.) lyttes til av de mektigste i Kreml. Han er en av strategene bak en rekke endringer i den russiske valgordningene, eksempelvis en sperregrense på 7 prosent, som langt på vei har gjort Russland til en ettpartistat - og Forent Russland er partiet Valdimir Putin og Dimitij Medvedev har i ryggen. Foto: Dmitry Astakhov / AP Photo / RIA Novosti
MEDVEDEV LYTTER: Vladislav Surkov (t.h.) lyttes til av de mektigste i Kreml. Han er en av strategene bak en rekke endringer i den russiske valgordningene, eksempelvis en sperregrense på 7 prosent, som langt på vei har gjort Russland til en ettpartistat - og Forent Russland er partiet Valdimir Putin og Dimitij Medvedev har i ryggen. Foto: Dmitry Astakhov / AP Photo / RIA Novosti Vis mer