Delvis mobilisering i Russland:

Putins hemmelige ordre

I de formelle dokumentene hvor Vladimir Putin beordrer en delvis mobilisering av folket, holder Russlands president én av ordrene hemmelig.

MOBILISERING: President Vladimir Putin har varslet delvis mobilisering i det som er en klar russisk opptrapping av krigen i Ukraina. Den omfatter 300 000 reservister. Foto: AFP / NTB
MOBILISERING: President Vladimir Putin har varslet delvis mobilisering i det som er en klar russisk opptrapping av krigen i Ukraina. Den omfatter 300 000 reservister. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I det som formelt er et dekret fra Russlands president beordret president Vladimir Putin onsdag en delvis mobilisering av det russiske folket.

300 000 reservister skal nå kalles inn til tjeneste for å støtte Putins nådeløse krigsmaskin i Ukraina.

I dokumentene som utgjør presidentens dekret, beordrer Putin først en delvis mobilisering, og legger deretter føringer for hvordan den skal gå foregå i ytterligere ni ordre.

Den sjette ordren i dekretet, punkt sju i dokumentene, er imidlertid holdt hemmelig.

To ord

Det eneste som står i tilknytning til punkt sju er nemlig følgende:

«For tjenestebruk».

Det har reist flere spørsmål, selv blant en sterkt regulert og sensurert russisk presse.

Og russiske myndigheter nekter å svare konkret på hva som gjemmer seg bak ordene «for tjenestebruk», skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

- Det er ment for tjenestebruk. Derfor er jeg forhindret fra å beskrive det, sa Dmitrij Peskov, Vladimir Putins talsperson, da han ble konfrontert med punkt sju i dekretet.

Hevder dette skjuler seg bak

Deretter ble pressetalspersonen Peskov presset ytterligere om punktet, og ga delvis etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer