Delvis mobilisering i Russland:

Putins hemmelige ordre

I de formelle dokumentene hvor Vladimir Putin beordrer en delvis mobilisering av folket, holder Russlands president én av ordrene hemmelig.

MOBILISERING: President Vladimir Putin har varslet delvis mobilisering i det som er en klar russisk opptrapping av krigen i Ukraina. Den omfatter 300 000 reservister. Foto: AFP / NTB
MOBILISERING: President Vladimir Putin har varslet delvis mobilisering i det som er en klar russisk opptrapping av krigen i Ukraina. Den omfatter 300 000 reservister. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

I det som formelt er et dekret fra Russlands president beordret president Vladimir Putin onsdag en delvis mobilisering av det russiske folket.

300 000 reservister skal nå kalles inn til tjeneste for å støtte Putins nådeløse krigsmaskin i Ukraina.

I dokumentene som utgjør presidentens dekret, beordrer Putin først en delvis mobilisering, og legger deretter føringer for hvordan den skal gå foregå i ytterligere ni ordre.

Den sjette ordren i dekretet, punkt sju i dokumentene, er imidlertid holdt hemmelig.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer

To ord

Det eneste som står i tilknytning til punkt sju er nemlig følgende:

«For tjenestebruk».

Det har reist flere spørsmål, selv blant en sterkt regulert og sensurert russisk presse.

HEMMELIG ORDRE: Mellom detaljerte beskrivelser av ordrene i punkt seks og åtte, holdes innholdet i punkt sju hemmelig. Der står det bare: «For tjenestebruk». Faksimile: Kreml
HEMMELIG ORDRE: Mellom detaljerte beskrivelser av ordrene i punkt seks og åtte, holdes innholdet i punkt sju hemmelig. Der står det bare: «For tjenestebruk». Faksimile: Kreml Vis mer

Og russiske myndigheter nekter å svare konkret på hva som gjemmer seg bak ordene «for tjenestebruk», skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

- Det er ment for tjenestebruk. Derfor er jeg forhindret fra å beskrive det, sa Dmitrij Peskov, Vladimir Putins talsperson, da han ble konfrontert med punkt sju i dekretet.

- SJOKKERT: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj går hardt ut mot Vladimir Putins mobilisering. Video: AP Vis mer

Hevder dette skjuler seg bak

Deretter ble pressetalspersonen Peskov presset ytterligere om punktet, og ga delvis etter.

- Det eneste jeg kan fortelle dere er ..., sa Peskov og tok en pause.

Så la han til:

- Sergej Sjojgu (Russlands forsvarsminister, journ.anm.) sa det i sitt intervju - 300 000 personer. Vi snakker om opp mot 300 000 personer.

Hvorvidt det antallet faktisk står i dokumentene, er uvisst, for ingen ny versjon av dekretet er publisert.

Og da forsvarsminister Sjojgu i et intervju like etter Putins fortalte at det russiske forsvaret nå vil kalle inn 300 000 reservister, la han til at det er planen.

Han fortalte også at det er over 25 millioner personer i Russland som på en eller annen måte kan beskrives som reservister, og at de nå bare kaller inn under én prosent av disse.

- UREALISTISK: Russlands president Vladimir Putin vil kalle inn 300 000 reservesoldater. Det mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er urealistisk. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Gjenerobret 8000 kvadratkilometer

Vladimir Putins dramatiske mobilisering, om enn delvis, kommer på et tidspunkt hvor Ukraina har nytt enorme bragder på slagmarken.

I begynnelsen av september gjenerobret det ukrainske forsvaret over 8000 kvadratkilometer, og befridde en rekke områder som var okkupert i over seks måneder.

Svaret til Russland er altså å bruke tvang mot sin egen befolkning for å forsøke å sikre seg at Ukraina ikke klarer å gjenerobre enda mer av sitt eget territorium.

Forsvarsminister Sjojgu fortalte at de 300 000 som kalles inn vil brukes til å «konsolidere» den over 1000 kilometer lange frontlinjen som går gjennom Ukraina, og forsvare områdene Russland ennå har kontroll over.

Russland har over lengre tid okkupert deler av fylkene Kherson, Zaporizjzja og Donetsk, og har okkupert nesten hele Luhansk fylke.

I alle disse fire regionene har de russisk-innsatte myndighetene vedtatt å avholde såkalte folkeavstemninger om hvorvidt fylkene skal innlemmes i Russland.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer