Putins hemmelige plan

Zubkov hvem? spør russiske journalister etter Putins statsminister-bombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russlands president Vladimir Putin tok innersvingen på alle i går.

Da alle trodde at alt lå til rette for at visestatsminister Sergei Ivanov skulle rykke ett hakk opp til statsministerposten og ett steg nærmere presidentembetet, trakk Putin et overraskende kort opp av ermet.

Putins plasserte sin venn, den lojale, men totalt ukjente Viktor Zubkov i statsministerstolen.

Trodde de hørte feil

- Zubkov hvem? spurte rådville russiske journalister, da nyheten sprakk i går.

Avisa Kommersant forteller om hvordan en kvinnelig journalist ble beskyldt for å ha hørt feil, da hun fortalte kolleger at hun hadde hørt nyss om at Putin byttet ut den sittende statsministeren Mikhail Fradkov med 66 år gamle Viktor Zubkov.

Journalistene var samlet for å følge presidenten som hadde flydd til Tsjuvasjia-republikken i går. Der, 650 kilometer unna begivenhetene i Moskva, ønsket Putin å sette søkelyset på skole- og utdanning. Digresjoner var det ikke rom for.

Putin nektet å svare på spørsmål som angikk statsministerens og regjerings avgang. Det fikk Kommersants utsendte merke.

- Hvorfor byttet du ut Fradkov med Zubkov? ville journalisten vite.

SKJULT BUDSKAP: Gårsdagens overraskende statsministerutnevnelse ga flere spørsmål enn svar på hvem som skal etterfølge president Vladimir Putin neste år. Foto: AFP Photo/SCANPIX
SKJULT BUDSKAP: Gårsdagens overraskende statsministerutnevnelse ga flere spørsmål enn svar på hvem som skal etterfølge president Vladimir Putin neste år. Foto: AFP Photo/SCANPIX Vis mer

Putin svarte med å spørre journalisten om han visste hvor han var.

- På skolen, svarte journalisten pliktskyldig.

- Så hold deg til saken, da! sa presidenten bryskt, og viste med all tydelighet at han ikke hadde tenkt å kommentere begivenhetene i Kreml.

Putins skjulte budskap

Russland-eksperter, journalister og politiske analytikere måtte kaste seg rundt i går. Ingen hadde kunnet forutse Putins valg av Viktor Zubkov, en tidligere underordnet under Putins tid som viseborgermester tidlig på 1990-tallet.

Sergei Ivanov er hauken alle så for seg som Russlands neste statsminister. Det kan fortsatt skje, mener forskere ved en av Russlands eldste uavhengige tenkesmier, Moscow’s Centre for Political Technologies (CPT).

- Avgjørelsen om hvem som skal etterfølge Putin er utsatt inntil videre. Den siste omrokkeringen er mer teknisk enn politisk, sier Boris Makarenko, visedirektør ved analyseinstituttet til The Guardian.

Selv om spørsmålet om Putins arvtaker kan virke like uavklart, tolkes utnevnelsen av den forholdsvis anonyme og aldrende Zubkov på to ulike måter.

Putins hemmelige plan

Enten så er Sergei Ivanov fortsatt Putins førstevalg, og utnevnelsen av Zubkov bare midlertidig.

En langt mer spennende tolkning er at Zubkov er tiltenkt rollen som Putins arvtaker – men bare for én presidentperiode. Noen mistenker at Putin planlegger president-comeback i 2012, og at han derfor har valgt en mer pregløs, mindre ambisiøs erstatter i mellomtida.

Uansett hva som er Putins egentlige plan, har han lykkes i å sende to klare beskjeder: Han har nok en gang vist hvem som er sjefen, og han har vist at han ikke har tenkt å ligge på latsida fram til neste års presidentvalg, skriver britiske The Times.

<B>INGEN DIGRESJON:</B> Da Vladimir Putin i går besøkte Tsjeboksary i Tsjuvasjia-republikken, ville han ikke svare på spørsmål om regjerings-utskiftningene.
<B>X-FAKTOREN:</B> Russiske journalister måtte spørre både en og to ganger om det virkelig var denne mannen, Viktor Zubkov, som skulle bli landets statsminister. Dette arkivfotoet er fra 2003.
BEVÆPNET: Russlands visestatsminister Sergei Ivanov, her med en slipsnål formet som en AK-47-rifle.