Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putins «hemmelige» svigersønn var Russlands yngste milliardær. Så stupte verdiene

Kirill Sjamalovs formue falt kraftig etter at han skal ha skilt seg fra Vladimir Putins datter, Jekaterina Tikhonova.

TAPTE VERDIER: Kirill Sjamalov og Vladimir Putins datter skal i all hemmelighet ha blitt skilt i fjor. Det fire år etter et svært privat bryllup. Foto: Kommersant Publishing House via AP/NTB Scanpix
TAPTE VERDIER: Kirill Sjamalov og Vladimir Putins datter skal i all hemmelighet ha blitt skilt i fjor. Det fire år etter et svært privat bryllup. Foto: Kommersant Publishing House via AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vladimir Putins (65) familie- og privatliv er, forutsetningene til tross, blant en av verdens best bevarte hemmeligheter.

Skilsmisser, angivelige elskerinner og den russiske presidentens egne barn er alle ting som i lang tid har blitt holdt unna offentligheten.

Likevel har mye etter hvert kommet for en dag. Fortsatt er imidlertid mystikken rundt hans to døtre Jekaterina Vladimirovna Tikhonova (31) og Marija Putina (32).

Den hemmelige svigersønnen

Førstnevnte er behørig mer omtalt enn storesøstera, og av de få detaljene vi vet om russerinnen er at hun er en profilert utøver innen akrobatisk rock'n'roll - en konkurransedans populær i blant annet Russland og Tyskland.

- SKILT: Ifølge Bloomberg News er Jekaterina Vladimirovna Tokhonova og Kirill Sjamalov nå skilt. Her er hun avbildet med en dansepartner. Foto: REUTERS/Jakub Dabrowski/File Photo
- SKILT: Ifølge Bloomberg News er Jekaterina Vladimirovna Tokhonova og Kirill Sjamalov nå skilt. Her er hun avbildet med en dansepartner. Foto: REUTERS/Jakub Dabrowski/File Photo Vis mer

I tillegg har hun vært gift med den russiske milliardæren Kirill Sjamalov (35). Nå skal det imidlertid være slutt for paret, melder Bloomberg.

Fire kilder med kjennskap til paret opplyser til finansbyrået at paret nå er skilt, og det gjenspeiles også i Sjamalovs eiendeler, skal vi tro Bloombergs gjennomgang.

Bryllupet mellom Sjamalov og Tikhonova fant sted i februar 2013 på et skihotell nær St. Petersburg. Seremonien var ytterst privat, festdeltakerne fikk munnkurv og bryllupet har aldri blitt offentlig annonsert.

Omtrent på den samme tida begynte også verdiene til Vladimir Putins nye svigersønn å skyte i været.

God for over 20 milliarder

Kirill Sjamalov er sønn av Nikolaj Sjamalov, en gammel Putin-venn fra hjembyen St. Petersburg.

STORESØSTER: Maria Putina med faren Vladimir Putin i Moskva i 2007. Hun er gift med den nederlandske forretningsmannen Jorrit Faassen. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / NTB Scanpix
STORESØSTER: Maria Putina med faren Vladimir Putin i Moskva i 2007. Hun er gift med den nederlandske forretningsmannen Jorrit Faassen. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / NTB Scanpix Vis mer

Kirill var et stort talent i russisk forretningsverden da han giftet seg med presidentens datter. I løpet av 18 måneder etter bryllupet, hadde han tilegnet seg en stor aksjeandel i det russiske oljeselskapet Sibur.

Verdiene hans overgikk på et tidspunkt 20 milliarder kroner, og eierandelen hans i Silbur var på omkring 20 prosent.

Men i april i fjor annonserte selskapet at Sjamalov hadde solgt aksjene i selskapet. Ifølge Bloomberg er ikke detaljene rundt transaksjonen kjent, men en kilde sier at Putins tidligere svigersønn tjente «null» på salget. Han fikk bare lov til å sitte på aksjene som et familiemedlem av Putin, hevder kilder overfor Bloomberg.

Bloomberg anslo verdiene Sjamalov hadde i Silbur til over 20 milliarder i utgangen av 2016, mens de nå er verdsatt til like under 5 milliarder.

- Ny kjæreste

Finansmagasinet Forbes har omtalt Sjamalov som Russlands yngste dollarmilliardær.

- Det er ingen grunn til å tro at den rapporterte skilsmissen og verditapet ikke har noen sammenheng, sier professor i Russland-studier, Pål Kolstø, til Dagbladet.

At Sjamalov og Putins datter nå er skilt forsterkes også av skjermbilder fra Sjamalovs Facebook, publisert av den russiske finansavisa Vedomosti. Der poserer han med den Moskva-fødte Zjanna Volkova, som nå omtales som sosialitetskvinne i London.

Ifølge avisa skal Sjamalov ha skrevet «jeg elsker deg» til bildet med Volkova.

Rike venner

Verditapet for den unge milliardæren er et betegnende eksempel på oligarkiet og nepotismen som råder i Putins Russland. Presidenten er kjent for å berike sine venner, og en sentral maktelite har sittet på store økonomiske verdier og politisk makt i årevis.

- Hans venner er blir svært rike av å være hans venner. Offisielt har han selv en liten formue, men det er det ikke så mange som tror, sier professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo, Pål Kolstø, til Dagbladet.

Kolstø sier at mange av de Putin har hjulpet opp og fram er kompiser fra gamle Leningrad (St. Petersburg), der han selv vokste opp. En av dem er Kirill Sjamalovs far Nikolaj.

- Det er fenomenalt framtredende. De dominerer i Kreml og i statsselskaper. Noe av det spesielle er at dette kameraderiet er relativt akseptert. Ikke alle, men mange av dem har også vist seg å være dyktig. I noen tilfeller har folk vært helt håpløse. Å ha vokst opp med Putin i St. Petersburg, studert eller jobbet med ham et ekstremt stort pluss på CV-en, sier Kolstø.

Putin selv stiller nok en gang til valg som president i Russland i mars i år. Etter all sannsynlighet vil 65-åringen da bli valgt til å sitte fram til 2024. Putin har hatt embetet siden 1999 med unntak av perioden 2008-2012 da han på papiret var statsminister i Russland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!