VAR PUTINS NETT-TROLL: Ludmila Savtsjuk er redd etter å ha stått fram og avslørt Putins propagandafabrikk. Hun har likevel gått til sak mot virksomheten, og klart å røyke den ut. Foto: Sergej Gratsjov og NTB Scanpix
VAR PUTINS NETT-TROLL: Ludmila Savtsjuk er redd etter å ha stått fram og avslørt Putins propagandafabrikk. Hun har likevel gått til sak mot virksomheten, og klart å røyke den ut. Foto: Sergej Gratsjov og NTB ScanpixVis mer

Putins hemmelige trollfabrikk har lusket i skyggene. Nå har Ludmila klart å røyke dem ut

- Jeg har ikke vunnet før de er stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet intervjuet tidligere denne måneden Ludmila Savtsjuk. 34-åringen var nettroll i i Putins løgnfabrikk, som jobber med å spre Putin-vennlig propaganda i kommentarfelt på sosiale medier og kommentarfelt over hele verden.

I intervjuet med Dagbladet fortalte hun at har gått til sak mot sin tidligere arbeidsgiver for å røyke ut hvem som står bak virksomheten.

I går var skjebnetimen her, og Ludmila oppnådde deler av målet sitt om å avsløre den hemmelighetsfulle virksomheten.

Tvunget i retten For aller første gang måtte nemlig organet som kaller seg «The Agency for Internet Studies» gjøre en offentlig opptreden på vegne av trollfabrikken, skriver AFP.

Det hemmeligholdte organet måtte dermed vise et ansikt og dette ble såfremt en endelig bekreftelse på at trollfabrikken, som Dagbladet omtalte i februar i år, i høyeste grad eksisterer.

Advokat Jekaterina Nazarova representerte trollfabrikken i rettssalen i går. Hun fortalte at hennes klient var klare for å inngå en avtale med Savtsjuk, som hadde saksøkt arbeidsplassen for en symbolsk sum på 10 000 rubler (1450 kroner).

Advokaten tilbød å overføre pengene rett til Savtsjuks konto, før hun forlot rettssalen uten å ta imot spørsmål fra det oppmøtte pressekorpset.

Savtsjuk gikk til sak mot trollfabrikken på grunn av arbeidsforholdene.

- Det var ingen kontrakter, og lønna ble betalt i kontanter. Det ble ikke betalt inn penger i pensjonsfond, og ikke betalt skatt, sier Savtsjuk til Dagbladet.

Ikke vunnet enda Savtsjuk tok jobb på propagandafabrikken for å finne ut fra innsiden hvordan Putin-regimets krig på sosiale medier er organisert. Hun jobbet som blogger i to måneder før hun sluttet. Etter å ha fått tilbudet i rettssalen i går, fortalte hun pressekorpset at hun var fornøyd.

- Jeg er veldig fornøyd. De later som de ikke finnes i det hele tatt, og nå har de kommet fram fra skyggene for første gang - vi så deres representant. Jeg føler likevel at jeg først har vunnet når trollfabrikken stenges helt, sier hun.

En angivelig bakmann skal være den rike restaurantkongen i St. Petersburg Jevgenij Prigoshin. Han kan ellers skryte av at president Vladimir Putin ofte besøker hans restauranter når han er i St. Petersburg.

Men ellers er det ingen som vet hvor pengene til virksomheten kommer fra, om det er privatpersoner som finansierer det, eller om det er statlige panger. Virksomheten er uansett ulovlig, blant annet fordi det ikke betales skatt.

Savtsjuks advokat, Ivan Pavlov sier han var overrasket over resultatet av gårsdagens høring. Dette var den andre de var innkalt til, men ingen møtte fra den anklagede trollfabrikken. Neste gang de møtes vil det være i selskapets hovedvarter, og Pavlov mener det er en god anledning til å avsløre trollfabrikkens aktivitetet ytterligere.

- Masseproduserer løgner - Det masse-produseres bevisst løgner for å fortelle den offisielle russiske fortellingen om krigen i Ukraina og Putin-regimets fortreffelighet, sa Savtsjuk til Dagladet tidligere denne måneden.

Det beste eksempelet er etter at den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate like ved Kreml i Moskva 27. februar i år.

- Vi fikk allerede samme kvelden som drapet skjedde beskjed om å skrive at drapet var en provokasjon mot regjeringsapparatet fra opposisjonens side, og at opposisjonen nå var så desperat at de hadde begynt å drepe hverandre, sier hun.

- Sjefene var veldig konkrete på hva de krevde av oss. Det er klart at drapet på Nemtsov var en situasjon som krevde raske reaksjoner for å spre det offisielle synet på sosiale medier for å skape den fortellingen Kreml ville fortelle, sier Savtsjuk.