Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putins hevnplan

Vladimir Putin snakker om hevn og banditter etter drapet på den russiske ambassadøren. Men egentlig har han en langt listigere plan.

STERKE BILDER: Her, fra CNNs nyhetssending, er øyeblikket da Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, blir skutt og drept. Gjerningsmannen, som også ble skutt og drept, skal angivelig ha ropt «Ikke glem Aleppo, ikke glem Syria!» og «Allahu akbar» («Gud er størst») like etter drapet. Vi advarer mot sterke bilder. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det er alltid enkelt å destruere, men vanskelig å konstruere».

Det skal ha vært de siste ordene Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, rakk å si før han ble truffet av flere dødelige skudd bakfra.

DREPT: Andrej Karlov hadde vært ambassadør til Tyrkia siden 2013, og hadde blant annet tidligere vært ambassadør til Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Andrej Karlov hadde vært ambassadør til Tyrkia siden 2013, og hadde blant annet tidligere vært ambassadør til Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den 62 år gamle karrierediplomaten var kommet noen minutter inn i talen han holdt under åpningen av en fotoutstilling, da 22 år gamle Mevlut Mert Altintas plutselig trakk fram et håndvåpen.

Vekket Putins vrede

Altintas hadde fram til da stått rolig bak den russiske ambassadøren, og ble trolig tatt for å være en av sikkerhetsvaktene ved arrangmentet.

- Allahu akbar (Gud er størst), ropte den dresskledde 22-åringen, før han løsnet minst 11 skudd.

Han ropte også «Ikke glem Aleppo», med tydelig henvisning til Russlands innblanding på Assad-regimets side i kampen om den syriske opprørsbyen Aleppo.

Spørsmålene man stiller seg nå er hvordan det politisk motiverte drapet vil påvirke Russlands president Vladimir Putin, hans forhold til Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan og Russlands rolle i Syria-konflikten.

Putin har allerede reagert med en kraftfull fordømmelse og en advarsel til terroristene.

- Det kan bare være ett svar på dette – å trappe opp kampen mot terrorisme. Bandittene skal få føle dette. Vi må finne ut hvem som står bak, sier Putin, ifølge russisk fjernsyn.

- Vil ikke skade forholdet

- Det er høyst forutsigbart at det kommer en heftig retorisk reaksjon. Det er sånn Putin alltid snakker i kjølvannet av et terrorangrep, sier Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagbladet.

STERKE REAKSJONER: Russlands president Vladimir Putin har kommet med kraftige reaksjoner og varsler hevn etter gårsdagens attentat mot den russiske ambassadøren til Tyrkia. Foto: NTB Scanpix
STERKE REAKSJONER: Russlands president Vladimir Putin har kommet med kraftige reaksjoner og varsler hevn etter gårsdagens attentat mot den russiske ambassadøren til Tyrkia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun tror Putin er interessert i å videreføre normaliseringen av forholdet til Tyrkia. Spenningen mellom de to landene var på bristepunktet for et år siden, etter at Tyrkia hadde skutt ned et russisk kampfly i det syriske grenseområdet i november i fjor.

- Jeg tenker det forholdet ble godt reparert da Erdogan i sommer ba om unnskyldning for nedskytingen, sier Wilhelmsen.

Heller ikke forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt, tror attentatet vil ødelegge det bilaterale forholdet.

- Jeg tviler også på at denne episoden vil splitte de to landene. De jobber nå hardt for å kjøre en så enhetlig linje som mulig i Syria-spørsmålet. Ingen av dem ønsker seg tilbake til situasjonen i fjor, da de var på randen av krig, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Har en større plan

Det er på det rene at Putin og Erdogan har snakket sammen på telefon etter gårsdagens attentat, og Russland har sendt egne etterforskere til Ankara for å undersøke omstendighetene og bakgrunnen for angrepet.

Wilhelmsen tror Putins tilnærming nå henger sammen med hans ambisjoner å bygge en koalisjon i Midtøsten, og målet om å få til løsning på den snart seks år lange borgerkrigen i Syria – uten USA og de vestlige stormaktene.

POLITISK MOTIVERT: Slagordene den 22 år gamle Mevlut Mert Altintas ropte da han drepte ambassadør Andrej Karlov tyder på at handlingen var politisk motivert. Foto: AP / NTB Scanpix
POLITISK MOTIVERT: Slagordene den 22 år gamle Mevlut Mert Altintas ropte da han drepte ambassadør Andrej Karlov tyder på at handlingen var politisk motivert. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Etter at forhandlingene med USA brøt sammen i september, har Russland kjørt en prosess med Tyrkia og Iran. Etter forhandlingene om evakueringen av Aleppo, gjorde Russlands utenriksminister Lavrov et poeng ut av at avtalen ble framforhandlet av Tyrkia, ikke USA, sier Wilhelmsen.

Varsler utrensking i Aleppo

- Men hva sikter Putin til når han varsler at Russland vil trappe opp kampen mot terrorisme, og sier «bandittene skal få føle dette»?

- Han kan bruke dette som et påskudd til å slå ned på terroristene. Offisielt er det det Assad og Russland gjør i Syria. De skiller ikke mellom væpnet opposisjon og terrorister. Den praksisen kommer de til å fortsette med. De kommer til å bruke dette som en fortsatt legitimering av det de gjør i Syria.

Den syriske hæren har bedt de siste opprørerne og sivile i Øst-Aleppo forlate området før hæren starter en «utrenskning» i byen, ifølge en militær kilde.

Soldater skal tirsdag ha brukt megafoner til å be alle som er igjen i den lille enklaven, forlate området, skriver NTB.

Bukkvoll ved FFI tror ikke attenatet i går vil bli brukt som et påskudd for en økt russisk militærinnsats i Syria. Til det er presidentvalget i 2018 for nært i horisonten.

- Jeg trekker ikke den konklusjonen at Russland er klar for full krig mot IS. For Russland var det først og fremst viktig å hjelpe Assad til å ta Aleppo, slik at de kan få til en løsning i Syria som inkluderer Assad.

VARSLER UTRENSKING: Slik ser deler av den syriske byen Aleppo ut etter uker med harde kamper for å drive opprørerne ut av den strategisk viktige byen. Snart seks år inn i den syriske borgerkrigen har russerne vært sentrale i å hjelpe Assad med å ta tilbake byen. Nå håper Putin at det er Russland som skal få til en avtale om en løsning, ikke USA. Foto: NTB Scanpix
VARSLER UTRENSKING: Slik ser deler av den syriske byen Aleppo ut etter uker med harde kamper for å drive opprørerne ut av den strategisk viktige byen. Snart seks år inn i den syriske borgerkrigen har russerne vært sentrale i å hjelpe Assad med å ta tilbake byen. Nå håper Putin at det er Russland som skal få til en avtale om en løsning, ikke USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!