Russisk politi bekrefter:

«Putins hjerne»: Dattera drept

Aleksandr Dugin blir av flere omtalt som «Putins hjerne». Seint lørdag kveld ble dattera hans drept i en eksplosjon utenfor Moskva, bekrefter politiet.

DATTEREN DREPT: Darja Dugin, dattera til Aleksandr Dugin, som er en nær Putin-alliert, skal natt til søndag ha dødd som følge av en bileksplosjon. Foto: Privat
DATTEREN DREPT: Darja Dugin, dattera til Aleksandr Dugin, som er en nær Putin-alliert, skal natt til søndag ha dødd som følge av en bileksplosjon. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den regimevennlige russiske redaktøren og politiske analytikeren Darja Dugina ble lørdag kveld drept av en bilbombe i Moskva-forstaden Odintsovo.

Det bekrefter russisk politi søndag morgen.

Dugina er dattera til den framtredende russiske TV-profilen og ideologen Aleksandr Dugin, som også omtales som «Putins hjerne».

Kallenavnet kommer av at han angivelig skal ha hatt sterk intellektuell innflytelse på Russland-president Vladimir Putin.

- Faren var målet

Den militære lederen i den såkalte Folkerepublikken i Donetsk i Ukraina, Denis Pusjilin, anklager «statlige ukrainske terrorister» for å stå bak attentatet.

- Det egentlig målet var hennes far, hevder Pusjilin i en melding på Telegram.

Pusjilin har ikke framlagt noe belegg for sine påstander.

- Velsigne Darjas minne. Hun er ei ekte russisk jente, skriver Pusjilin videre.

BILBOMBE: Dugin skal ha mistet livet i en bilbombe i en av Moskvas forstader sent lørdag kveld. Foto: Skjermdump Telegram
BILBOMBE: Dugin skal ha mistet livet i en bilbombe i en av Moskvas forstader sent lørdag kveld. Foto: Skjermdump Telegram Vis mer

Det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti har publisert en video som synes å vise etterspillet av eksplosjonen. Vrakrester ligger strødd i veien, og en bil står i brann.

Andre bilder skal også vise det som skal være en svært opprørt Aleksandr Dugin.

Far og datter skal ha deltatt på et arrangement sammen i Odintsovo, sørvest for Moskva, og var på vei hjem da bilen til Dugina eksploderte.

Videoen er foreløpig ikke verifisert, men ser ut til å stamme fra samme sted hvor russisk politi i morgentimene søndag gjennomførte en rekke åstedsundersøkelser.

MISSIL: På slagsmarken i Donbas-regionen i Ukraina, har det ukrainske luftforsvaret rapportert om at flere russiske stridsvogner skal være tilintetgjort ved bruk av varmesøkende missiler. Video: Dagbladet TV / Kameraone Vis mer

Sanksjonert

Dugina er blant dem som har blitt hardt rammet av Vestens sanksjonsregime etter at Russland invaderte Ukraina i februar.

Hun er blant annet redaktør for nettstedet United World International (USW), som ifølge amerikanske og britiske myndigheter over lang tid har spredt desinformasjon om krigen i Ukraina.

I tillegg driver hun nettstedet Geopolitica, som Storbritannia og USA beskrev som «plattform for russiske ultranasjonalister for å spre desinformasjon og propaganda».

Både Storbritannia, USA, Canada og Australia har sanksjonert henne. Også faren har blitt rammet av vestlige sanksjoner.

KAMIKAZEANGREP: En video publisert av det ukrainske forsvaret skal vise et kamikazeangrep med en FPV-drone. Video: Twitter / Instagram. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Hjernen bak krigen

Dugin omtales som en ultranasjonalistisk filosof, og blir sett på som en av hovedaktørene bak Putins forestilling om å gjenreise Russland som et imperium.

I 1997 ga han ut boka Geopolitikkens fundament, som i hovedsak handler om hvordan Russland bør gå fram for å få mer makt i verden. Der trekker han blant annet fram desinformasjon, destabilisering og annektering - en oppskrift den russiske presidenten har tatt i bruk.

I mars - like etter at Russland invaderte Ukraina - skrev forfatter og journalist David Von Drehle en kommentar i storavisa Washington Post om den russiske ideologen. I kommentaren skrev Von Drehle at da Putin iverksatte invasjonen av Ukraina i en TV-sendt tale 24. februar, presenterte han ideologiske tanker som er hentet direkte fra Dugin.

Forsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI er imidlertid skeptisk til forfatterens innvirkning på den russiske presidenten.

- Mange har ment at Dugin har hatt stor innflytelse på Putin, men for noen år siden undersøkte jeg dette på Kremls nettsted, og der er det veldig begrenset med henvisninger til Dugin. Dette betyr imidlertid ikke at Putin ikke har latt seg inspirere av Dugin, har han tidligere sagt til Dagbladet.

Nøyaktig hvor tett forholdet mellom de to egentlig er, er ikke kjent.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer