Krigen i Ukraina

«Putins jerndokke»: - Tredje verdenskrig

Den russiske programlederen Olga Skabejeva, kjent for å være en viktig del av Kremls propagandaapparat, mener at tiden har kommet for å endre betegnelsen på det russerne kaller en «spesialoperasjon».

Den russiske programlederen Olga Skabejeva, mener at tiden har kommet for å endre betegnelsen på det russerne kaller en «spesialoperasjon». Video: AP / Reuters / Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV & Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kanskje tida har kommet for å innrømme at Russlands spesialoperasjon i Ukraina er ferdig. I den forstand at en ordentlig krig har begynt, tredje verdenskrig. Vi er tvunget til å demilitarisere ikke bare Ukraina, men hele Nato, sier hun på den russisk statseide TV-kanalen Rossija-1.

Svenske Expressen har også omtalt saken.

Skabejeva er programleder for Rossija-1 og leder av det politiske talkshowet 60 minutes, og har flere kontroversielle TV-øyeblikk bak seg.

Journalisten står på EUs sanksjonsliste, og blir blant annet beskrevet som «Putins jerndokke» og «Putins propagandasjef på TV».

I sanksjonsbegrunnelsen anklages 37-åringen for å bruke sin plattform til å fyre opp under en fiendtlig holdning til Vesten.

DRONEANGREP: Ukrainske styrker ødelegger et russisk pansret personellkjøretøy i Zaporozhye-regionen ved bruk av drone. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV. Video: Twitter Vis mer

- Løs kanon

Statsviter, forsker og Russland-ekspert Jørn Holm-Hansen ved OsloMet er ikke overrasket over Skabejevas utsagn.

- Hun er kjent for å være en løs kanon på dekk, som sier ekstreme ting. Jeg kan tenke meg at dette er en føler for å se hvordan folk reagerer, sier han og legger til:

- Er det noe Putin er god til, så er det å følge med på folkemeningen. Siden de ikke har et fungerende demokrati, blir han avhengig av å stikke fingeren ut av vinduet og kjenne hvor vinden blåser, sier han til Dagbladet.

Utsagnet hennes er sannsynligvis klarert og diskutert på forhånd. Holm-Hansen tror ikke at det var et spontant utbrudd.

- Hun vet hva hun gjør. Hun er gift med et medlem av statsdumaen, Evgeny Popov, så hun er i de politiske sirkler mer enn bare å ta imot politikere i studio.

- Ser tegn til mobilisering

Debattprogram-kulturen i Russland er også helt annerledes enn vi er vant til i Vesten, påpeker forskeren.

- Programlederne er aktører og debattanter som hausser opp stemningen i en spesifikk retning. De argumenterer ofte mer velformulert og hardtslående enn debattantene selv. De tar scenen og ordet, og holder militærpatriotiske appeller. Det er en pussig affære.

INVASJON: Videoer delt på Twitter skal vise hvilke områder Russland allerede har angrepet i Ukraina. Video: Twitter Vis mer

At det kan være et steg mot en fullverdig mobilisering, som har blitt spekulert i flere ganger tidligere, er også sannsynlig, ifølge forskeren.

- Noen tolker det som en mørning av befolkningen - at de må forberede seg og venne seg til tanken på det som nå kan bli definert som krig. Når det skjer, kan man innføre en allmenn mobilisering. Man har sett tegn på at det foregår noe, sier Holm-Hansen.

Han forklarer at forskjellige stillinger i det russiske forsvaret har blitt lyst ut. Fra kontorer som driver med innrullering av vernepliktige, og legestillinger som kan sjekke rekruttenes helsetilstand, blant annet.

- Mange tolker dette som forberedelse til mobilisering, poengterer han.

- Aggressiv propagandist

Den siste uttalelsen til Skabejeva, hvor hun omtaler situasjonen som «krig», er noe som tenkelig kunne ha ført til fengsel i over 15 år.

Russland innførte nemlig nye sensurlover etter krigens utbrudd, hvor falske nyheter og desinformasjon ble straffbart. Å bruke ord som «krig» eller «invasjon» om det de omtaler som en spesialoperasjon, ble forbudt.

At Skabejeva kan kalle det en krig og gå ustraffet hen, er ifølge Holm-Hansen sannsynligvis på grunn av posisjonen hun har.

- Hun kan gjøre det fordi hun står på den sida hun står, og framstiller krig som noe bra, vil jeg tro. I Russland kan man ikke kalle det en krig med mindre man mener det er bra, sier han og fortsetter:

- Hun er en aggressiv propagandist for den mest krigerske delen av apparatet rundt Putin. Det er lov å kritisere militæroperasjonen og myndighetene - så lenge man gjør det fra den krigerske posisjonen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer