Putins kamp mot oligarkene

De opparbeidet seg uforskammet store formuer og dominerte politikken under president Boris Jeltsin, men ble presset ut av maktens korridorer av etterfølgeren Vladimir Putin. Oligarkene ble symbolet på den russiske røverkapitalismen på 1990-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Systemet som gjorde det mulig for oligarkene å tjene store summer på kort tid ble skapt i 1992 av en gruppe unge liberalere under ledelse av Anatolij Tsjubais.

Gjennom en rask og tvilsom privatisering av russiske bedrifter fikk en liten gruppe mennesker kontroll over nesten halvparten av Russlands ressurser.

Under presidentvalgkampen i 1996 var de innflytelsesrike russiske mediene kontrollert av oligarkene Boris Berezovskij og Vladimir Gusinskij. Det var viktig for dem å få Jeltsin gjenvalgt og deres mediekampanje anses for å ha vært avgjørende for hans seier.

Da Vladimir Putin etterfulgte Jeltsin nyttårsaften 1999, snudde lykken for oligarkene. Berezovskij og Gusinskij ble tvunget til å forlate landet. Andre fikk signaler om at deres selskaper kun ville få fred dersom de holdt seg unna politikken. Putin, som selv har en fortid i sikkerhetstjenesten FSB, omga seg i stedet med FSB-menn.

Yukos-sjefen Mikhail Khodorkovskij brøt den uskrevne overenskomsten i sommer da han begynte å finansiere opposisjonspartier i forkant av valget på ny nasjonalforsamling i desember. Det har utløst en rekke etterforskningssaker og husransakelser hos Yukos-sjefer.

Milliardæren Roman Abramovitsj kjøpte i sommer fotballklubben Chelsea og solgte sine aksjer i Aeroflot og en del andre russiske selskaper. Kreml har latt ham være i fred hittil, men dersom flere følger hans eksempel, kan makthaverne slå til mot dem som står bak kapitalflukten fra Russland.

(NTB-TT)