Britisk etterretning:

- Putins kanonføde

Sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6 mener at Russland i større grad vil få det vanskelig å sørge for soldater i Ukraina. De som er der nå er fattige barn fra distriktene i Russland, ifølge etterretningstjenesten.

FATTIGE BARN: Richard Moore, sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6 sier det er fattige barn fra distriktene i Russlandatsom sendes til krigen i Ukraina. Det er enda ikke rekruttert soldater fra middelklasseområder i Sankt Petersborg eller Moskva. Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/NTB

FATTIGE BARN: Richard Moore, sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6 sier det er fattige barn fra distriktene i Russlandatsom sendes til krigen i Ukraina. Det er enda ikke rekruttert soldater fra middelklasseområder i Sankt Petersborg eller Moskva. Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/NTB

Vis mer
Publisert

Richard Moore, sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6, mener at Russland sitt militær sannsynligvis vil holde en operativ pause i Ukraina en gang de kommende ukene. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg tror at de holder på å miste dampen, sier Moore under en sikkerhetskonferanse i den amerikanske delstaten Colorado med Aspen Strategy group.

Den britiske etterretningssjefen mener at det russiske militæret i større grad vil få det vanskelig med å sørge for mannskap og materiell de kommende ukene.

- De bli nødt til å ta en pause på en eller annen måte, og det vil gi Ukraina muligheter for å slå tilbake, sier Moore.

Han understreker også Ukrainas behov for å vise at de er i stand til å vinne krigen.

Etter at det nesten har gått fem måneder siden Ukraina ble invadert av Russland, håper Ukraina at vestlige våpen, spesielt langdistansemissiler, vil tillate Ukraina å starte et motangrep de kommende ukene og gjenerobre russisk-okkupert territorium.

NÆRT HOLD: Disse bildene skal vise Russlands «supervåpen» i strid, ikke langt unna byen Kherson, ifølge den tyske avisa BILD. Vis mer

- Fattige barn

Moore estimerer at det er rundt 15 000 russiske soldater som har mistet livet i krigen i Ukraina så langt.

Han sier videre at krigen i Ukraina kan merkes i de fattige distriktene i Russland, og at det ennå ikke er rekruttert soldater fra middelklasseområder i St. Petersburg eller Moskva.

- Det er fattige barn fra distriktene i Russland. De er fra arbeiderbyer i Sibir. De er uforholdsmessig fra etniske minoriteter. Og de er Putins kanonføde, sier han.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, deler angivelig Moore sin analyse.

I sin daglige tale torsdag sier han at det ukrainske militæret har potensial til å få noen seirer på slagmarken, noe som kan føre til store tap for Russland. Det sier han etter at Zelenskyj hadde et møte med flere ukrainske offiserer.

- Jeg mener det er viktig for ukrainere selv å kunne demonstrere deres evne til å slå tilbake. Jeg tror at det kommer til å være veldig viktig for å holde moralen høy, sier Moore.

Etterretningsjefen understreker at det er særlig viktig fordi de har en hard vinter i vente.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

- Tøff tid i vente

Han påpeker videre at viteren også kommer til å bli krevende for flere andre europeiske land som følge av at forsyningene på gass blir mindre.

- Det er tydelig at presset med gassforsyningene vil føre til at vi har en tøff tid i vente, sier Moore.

Utsiktene til at Russland vil kutte eller minimere energiforsyninger til Europa er en av de største globale og politiske risikoene som følge av krigen.

Flere europeiske land frykter at det kan bli mangel på gass til vinteren, dersom Russland reduserer leveransene i sommermånedene når de vanligvis fyller opp lagertanker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer