KRITISK: Russlands president Vladimir Putin er kritisk til nye FN-sanksjoner mot Nord-Korea, og mener landet må føle seg trygt før de vil avslutte utviklingen atomprogrammet. Foto: Afp / NTB Scanpix
KRITISK: Russlands president Vladimir Putin er kritisk til nye FN-sanksjoner mot Nord-Korea, og mener landet må føle seg trygt før de vil avslutte utviklingen atomprogrammet. Foto: Afp / NTB ScanpixVis mer

Nord-Koreas prøveoppskytninger

Putins Kim-beskjed til USA: - Nye sanksjoner vil være ubrukelige

Meldinger om ny missiltest etter atomprøvesprengning skaper frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin holdt i dag en pressekonferanse på den avsluttende dagen av BRIC-konferansen - organisasjonen for landene Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Møtet skjer samtidig med at utviklingen i Nord-Korea er på sitt mest dramatiske på lenge. Natt til søndag testet diktaturstaten det som er deres desidert kraftigste bombe. I sommer gjennomførte de to interkontinentale ballistiske missiler, som potensielt kan nå USAs fastland med masseødeleggelsesvåpen om bord.

Nord-Korea hevder selv de testet en hydrogenbombe, den kraftigste bomben mennesket har skapt. I går møttes FNs sikkerhetsråd til et ekstraordinært møte.

- Ubrukelige

Der ba USA FN om å vedta de sterkest mulige diplomatiske sanksjoner mot Nord-Korea.

- Nye sanksjoner mot Nord-Korea vil være ubrukelige og ineffektive, sier Putin på dagens pressekonferanse.

Den russiske presidenten argumenterte med at Nord-Korea ikke vil slutte med sitt atomprogram føler seg trygge. Videre sier han at de vil fortsette samtaler med Sør-Korea for å stagge det ustabile nabolandet.

Putin advarte også mot en «potensiell global katastrofe» som følge av Nord-Koreas atomtester.

- De trygler om krig

USAs FN-ambassadør Nikki Haley understreket i et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i går at verden nå må «sette inn de sterkeste virkemidlene» og forsøke alle diplomatiske løsninger etter Nord-Koreas atomprøvesprengning i helga.

- Nok er nok. Vi har hatt samtale etter samtale med regimet, uten at det har virket, understreket Haley.

Videre uttalte USAs FN-ambassadør at Kim Jong-uns handlinger ikke kan sees på som forsvarshandlinger.

- Han ønsker at Nord-Korea skal bli anerkjent som en atommakt. Men å være en atommakt handler ikke om å bruke de fryktelige våpnene for å true andre, sier Haley, ifølge CNN.

Økt spenning

Spenningen på Korea-halvøya har økt kraftig etter Nord-Koreas siste atomprøvesprenging i helga.

Atomprøvesprengingen i Nord-Korea natt til søndag er den største som er registrert i landet så langt, og er blitt fordømt av hele det internasjonale samfunnet.

Nord-Korea hevder at hydrogenbomba de har utviklet kan brukes i landets interkontinentale missiler.

- Trygler om krig

- Atommakter forstår sitt ansvar. Kim Jong-un viser ingen slik forståelse. Hans misbruk av missiler og hans kjernefysiske trusler viser at han trygler om krig, uttalte Haley i møtet i FNs sikkerhetsråd som ble initiert av USA, Storbritannia, Frankrike, Japan og Sør-Korea.

- Krig er aldri noe USA ønsker. Vi vil ikke ha det nå. Vår tålmodighet er imidlertid ikke uendelig. Vi vil forsvare våre allierte og vårt territorium, sier USAs FN-ambassadør.