Sanksjoner mot Russland:

«Putins kokk» etterlyst av FBI

Russiske Jevgenij Prigozjin etterlyses. Dusøren er på 250 000 dollar.

ETTERLYST: Slik ser etterlysningen etter Jevgenij Prigozjin ut på sidene til FBI. Han er ettersøkt for svindel og for å ha prøvd å påvirke valgkampen i USA I 2014. Foto: Skjermdump fra FBI.
ETTERLYST: Slik ser etterlysningen etter Jevgenij Prigozjin ut på sidene til FBI. Han er ettersøkt for svindel og for å ha prøvd å påvirke valgkampen i USA I 2014. Foto: Skjermdump fra FBI. Vis mer
Publisert

Jevgenij Prigozjin (59) er oligarken som har fått tilnavnet «Putins kokk», og som pekes ut som hjernen bak Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Han er nå etterlyst av amerikanske myndigheter.

Manipulerte presidentvalget

I 2018 siktet en amerikansk storjury 13 russiske statsborgere og tre russiske «enheter» (byrå, firma, e.l.) for å ha manipulert presidentvalget i 2016 til fordel for Donald Trump. Én av de 13, som ble siktet var Jevgenij Prigozjin.

OLIGARK: Jevgenij Prigozjin slo seg opp på salg av pølser og annen mat i Russland, før han gikk inn i restaurantbransjen. Han har ved flere anledninger vært vertskap for Vladimir Putin og hans utenlandske gjester. Foto: AP/NTB.
OLIGARK: Jevgenij Prigozjin slo seg opp på salg av pølser og annen mat i Russland, før han gikk inn i restaurantbransjen. Han har ved flere anledninger vært vertskap for Vladimir Putin og hans utenlandske gjester. Foto: AP/NTB. Vis mer

Denne gangen går de et skritt lengre og plasserer han på FBIs topp 10 liste over amerikanske myndigheters mest ettersøkte personer. I etterlysningen lover de en kvart million dollar for opplysninger som kan føre til at den russiske oligarken blir pågrepet.

Putin-lojal oligark

Prigozhin snakker russisk og har ifølge FBIs etterlysning bånd til Russland, Indonesia, Qatar og Estland.

Han skal nå være en av de lojale oligarkene i den aller innerste kretsen til Russlands president, Vladimir Putin. Fordi selskapet hans Konkord leverte cateringmat til Kreml fikk han tilnavnet «Putins kokk».

PUTINVENN: Den russiske presidenten Vladimir Putin har ved flere anledninger besøkt restaurantene til Jevgenij Prigozjin. Bildet er fra restauranten hans like utenfor Moskva. Foto: AP/NTB.
PUTINVENN: Den russiske presidenten Vladimir Putin har ved flere anledninger besøkt restaurantene til Jevgenij Prigozjin. Bildet er fra restauranten hans like utenfor Moskva. Foto: AP/NTB. Vis mer

I etterlysningen skriver de:

«Yevgeniy Vicktorovich Prigozhin er etterlyst av FBI for sin påståtte involvering i en sammensvergelse for å svindle USA ved å svekke, hindre og beseire de lovlige funksjonene til den føderale valgkommisjonen, USAs justisdepartement og USAs utenriksdepartement. Dette skjedde i Washington, D.C., fra tidlig 2014 til 16. februar 2018».

Privat hær

Jevgenij Prigozjin er en omdiskutert forretningsmann med sterke bånd til Vladimir Putin. De er begge fra St. Petersburg, og han mistenkes å stå bak finansierer av den private hæren «Wagner Group» som opererer i Afrika og at han var sentral i den russiske involveringa i det amerikanske valget.

Støttet Donald Trump

Han er beskyldt for å finansiere den såkalte internettroll-fabrikken Internett Research Agency, som «startet en informasjonskrig mot USA» ved å opprette falske kontoer i sosiale medier og ved å promovere støttende meldinger for Donald Trump og negative meldinger om Hillary Clinton i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Selv avfeier han alle anklagene med å svare at amerikanerne er lett påvirkelige mennesker.

Prigozhin lever et svært privat luksusliv, men den undersøkende journalistiske publikasjonen Meduza har likevel offentliggjort en omfattende biografi om ham.

Sonet i fengsel

Han ble født i daværende Leningrad, nå St. Petersburg, i 1961 og hadde en lovende karriere som langrennsløper. Men i 1981 havnet han i fengsel for ran og andre kriminelle handlinger, ifølge Meduza. Da han slapp ut etter ni år, startet han en pølsebod. Deretter drev han en kjede dagligvarebutikker og restauranter i St. Petersburg.

Etter hvert startet han restauranten New Island Restaurant, som ble St. Petersburgs mest fasjonable spisested. Etter hvert kom Putin dit selv. I 2001 hadde han med seg daværende president i Frankrike, Jacques Chirac. I 2002 hadde han med seg USAs president, George W. Bush, og i 2003 feiret Putin sin egen bursdag der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer