NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Torsdag ble det kjent at USA innfører sanksjoner mot 19 russere og fem russiske organisasjoner for å ha forsøkt å påvirke presidentvalget i USA i 2016.
Blant de 19 er også de 13 personene som allerede er siktet for å ha blandet seg i det russiske valget.

Trump straffer russere med sanksjoner
De nye sanksjonene blir beskrevet som Trump-administrasjonens mest aggressive handlinger mot Russland hittil, og står i påfallende kontrast til hvordan Donald Trump selv har gått langt for å unngå å kritisere Russland eller landets president, Vladimir Putin.
De kommer også samtidig som USA har gjort det klart at de står sammen med Storbritannia i anklagene mot Russland for å stå bak et nervegiftangrep mot en russisk eksspion i England 4. mars.
- Administrasjonen konfronterer og slår tilbake mot ondartet russisk cyberaktivitet, inkludert deres forsøk på å blande seg inn i amerikanske valg, destruktive cyberangrep og inntrenging i kritisk infrastruktur, sier Trumps finansminister, Steven Mnuchin i en uttalelse.

May mener Russland sannsynligvis stod bak forgiftningen
Flere av personene på sanksjonslisten jobber for den russiske militære etterretningstjenesten GRU, mens andre knyttes til internettroll-fabrikken Internet Reasearch Agency (IRA).
«Putins kokk»
Og mannen som, ifølge siktelsen mot ham, skal ha dirigert IRA, er oligarken Yevgeny Prigozhin, som har fått tilnavnet «Putins kokk».
Sanksjonene som Prigozhin og de andre russerne nå må forholde seg til vil i praksis si at de ikke får reise inn i USA, alle deres verdier i landet blir frosset og at amerikanske bedrifter og privatpersoner ikke får gjøre forretninger med dem.
Uten at det plager Prigozhin nevneverdig.
- Jeg gjør ingen forretninger i USA eller med amerikanere. Det bryr meg ikke. Unntatt at jeg nå kommer til å slutte å gå på McDonald's, sier Prigozhin, til den statskontrollerte avisa RIA Novosti, ifølge VICE.
- Vil destabilisere Russland

«Putins kokk» pekes ut som hjernen bak Russlands valginnblanding
De som blir rammet av de nye sanksjonene får innreiseforbud til USA, og alle deres eiendeler, som er underlagt amerikansk jurisdiksjon blir frosset. Amerikanske statsborgere får heller ikke gjøre transaksjoner med dem.
Russlands viseutenriksminister, Sergej Ryabkov, sier til nyhetsbyrået Interfax at Moskva var forberedt på den ny runden med sanksjoner. Han hevder de er et forsøk fra USA på å destabilisere Russland før presidentvalget søndag, og at Moskva vil komme med et motsvar.
De fleste analytikere påpeker imidlertid at sanksjonene framstår som symbolske.
At sanksjonene ikke biter på russerne, er noe Michael Carpenter, som tidligere har jobbet Pentagon og Det hvite hus med Russland-politikk, også påpeker.
- Sånne smalt målrettede sanksjoner påvirker ikke Russlands økonomi i det hele tatt, og det virker som det har vært administrasjonens intensjon. Russlands etterretningstjeneste har ikke akkurat handelskonto i USA, og dette vil få en ubetydelig innvirkning på deres virksomhet, sier Carpenter til Washington Post.