«Putins kokk» pekes ut som hjernen bak Russlands valginnblanding

13 russere siktet i den amerikanske Russland-etterforskningen.

SAMMEN: Yevgeny Prigozhin (t.v.) skal tilhøre den aller innerste kretsen rundt Russlands president, Vladimir Putin. Nå er han siktet i den amerikanske etterforskningen av russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File
SAMMEN: Yevgeny Prigozhin (t.v.) skal tilhøre den aller innerste kretsen rundt Russlands president, Vladimir Putin. Nå er han siktet i den amerikanske etterforskningen av russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Yevgeny Prigozhin (56) er oligarken som har fått tilnavnet «Putins kokk», og som pekes ut som hjernen bak Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016, ifølge siktelsen fra FBIs spesialetterforsker, Robert Mueller.

En amerikansk storjury har siktet 13 russiske statsborgere og tre russiske «enheter» (byrå, firma, e.l.) for å ha manipulert presidentvalget i 2016 til fordel for Donald Trump. Én av de 13, som er siktet, er Prigozhin.

Startet med pølsebod

Han kom fra beskjedne kår og havnet i fengsel i ungdommen. Da han slapp ut, samtidig som Sovjetunionen kollapset, startet han en pølsebod. Det skulle bli starten på en lukrativ forretning og etter hvert bygget han seg opp som en av Russlands rikeste menn ved hjelp av populære restauranter, skriver New York Times.

Han skal nå være en av de lojale oligarkene i den aller innerste kretsen til Russlands president, Vladimir Putin. Med bakgrunnen fra restaurantbransjen fikk han tilnavnet «Putins kokk».

Ifølge den amerikanske siktelsen dirigerte Prigozhin den såkalte internettroll-fabrikken Internet Research Agency, som «startet en informasjonskrig mot USA» ved å opprette falske kontoer i sosiale medier og ved å promovere støttende meldinger for Donald Trump og negative meldinger om Hillary Clinton.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer