Finland søker Nato-medlemskap

Putins krav ble avgjørende

Finlands regjering omtaler landets offisielle Nato-søknad som historisk. - Et vendepunkt, sier Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.

SE LIVE: Møter pressen om sikkerhetspolitikken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finland søker om Nato-medlemskap. Det bekrefter landets president, Sauli Niinistö på en pressekonferanse søndag.

- En historisk dag, sier han.

Putins krav

Han forteller også om motstanden fra Russland. En avgjørende hendelse for Finland var Russlands krav i november 2021, som skulle forhindre flere land fra å slutte seg til Nato.

SØKER: Statsminister Sanna Marin og president Sauli Niinistö i Finland. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
SØKER: Statsminister Sanna Marin og president Sauli Niinistö i Finland. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT Vis mer

- Russlands krav førte til store endringer om hvordan man tenker omkring Finland og Sveriges sikkerhet. Jeg tror mange tenkte: «nå må vi gjøre noe». Den 24. februar var saken helt klar, sier Niinistö, og viser til Russlands invasjon av Ukraina.

Dermed er beslutningen formell.

I Finland er det presidenten og regjeringen som styrer utenriks- og forsvarspolitikken, men Niinistö og statsminister Sanna Marin sa allerede torsdag at de går inn for å søke.

Den finske nasjonalforsamlingen – Riksdagen – skal si sin mening mandag, før en søknad om medlemskap kan sendes til Nato. Det ventes at denne sendes innen kort tid, skriver NTB.

Behandles i Riksdagen

Presidenten understreket at det har vært tett samarbeid med Sverige den siste tida.

LONDON: Statsminister Jonas Gahr Støre er på besøk i London, hvor han blant annet har diskutert krigen i Ukraina, og Sverige og Finlands Nato-medlemsskap. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Frode Andresen. Vis mer

- Tidligere har man sagt at Finlands sak er vår. Likevel, man kan jo si at Sveriges sak er vår, sa han da han kunngjorde beslutningen søndag.

Han understreket at beslutningen får en grundig og demokratisk behandling.

- Finland vil maksimere sin sikkerhet, ikke vende seg vekk fra noen.

Statsminister Sanna Marin sa at hun har tillit til at nasjonalforsamlingen vil behandle spørsmålet raskt og med det ansvaret som saken krever. Hun tilføyde at Finland har vært i kontakt med en rekke medlemsland i Nato, og med organisasjonen selv de siste dagene.

- Vi vil gjerne takke for den støtten vi har mottatt, sa hun.

Huitfeldt: Et vendepunkt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier til NTB at hun har sett fram til denne kunngjøringen.

- Vi har hele tiden vært tydelige på at et finsk medlemskap i NATO vil være positivt for Finland, for Norden og for Nato. Dette er et vendepunkt i nordisk sikkerhetspolitikk. De har Norges fulle støtte, sier Huitfeldt, som understreker at fra norsk side vil mant hurtig gjennomføre nødvendige prosedyrer.

- Vi vil også legge til rette for en hurtig godkjenning i Stortinget. Vi har nå et historisk samhold i Nato. Med et finsk medlemskap vil vi styrke den nordiske stemmen i alliansen, sier hun.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer