Russlands invasjon av Ukraina:

Putins løfter: - Feberfantasier

Russlands president Vladimir Putin kommer med store løfter til det russiske militæret. Norsk ekspert kaller lovnadene helt urealistiske.

TRE LØFTER: Vladimir Putins regime kom med tre store løfter onsdag. Det er urealistisk å tro at noen av dem blir oppfylt, mener ekspert. Foto: Reuters / NTB
TRE LØFTER: Vladimir Putins regime kom med tre store løfter onsdag. Det er urealistisk å tro at noen av dem blir oppfylt, mener ekspert. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da president Vladimir Putin onsdag ettermiddag presenterte Russlands militære mål for 2023, kom Putin med en rekke storstilte våpen- og utstyrslovnader til det russiske militæret.

- Vi vil utstyre våre strategiske styrker med moderne våpen. Alt bør være toppmoderne. Hvis noe er utdatert, bør det byttes ut, sa Putin, og la til at russiske myndigheter ikke har noen økonomiske begrensninger for å innfri lovnadene.

Deretter annonserte Putins forsvarsminister, Sergej Sjojgu, to store nyheter:

  • Russland vil etablere en ny militær avdeling nordvest i Russland, rettet mot Norden.
  • Russland vil øke det stående antallet soldater i hæren fra én million til 1,5 millioner.

- Dette er bare feberfantasier, sier Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for Forsvarsstaben, til Dagbladet.

LEVERANSE: USA planlegger å sende luftvernsystemet Patriot til Ukraina. Årets viktigste julegave, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Vis mer

- Helt urealistisk

En etter en går den tidligere forsvarstoppen Dalhaug i rette med Putin-regimets lovnader.

- Vi vet at de mobiliserte soldatene har blitt fortalt at de må kjøpe nesten alt utstyret selv for å holde varmen. De må også kjøpe førstehjelpsutstyr selv. Det er klart Russland ikke er i stand til å forsyne alle soldatene sine med toppmoderne våpen og utstyr. Så enkelt er det, sier Dalhaug.

Slik den pensjonerte generalløytnanten ser det, er heller ikke Russland i stand til å etablere en ny militær enhet på grensa mot Finland på kort sikt.

- Det er helt urealistisk. I et fem år eller ti år langt perspektiv kan det være mulig, hvis krigen i Ukraina tar slutt. Det må produseres tilstrekkelig med utstyr, og bygges opp en helt ny avdeling. Det er ikke noe som skjer fra én dag til en annen, sier Dalhaug.

- Det oppfatter jeg bare som løst tankespinn, legger Dalhaug til.

Med disse problemene blir det også helt urealistisk å tro at Russland kan øke antallet soldater med 500 000 på kort sikt, mener den pensjonerte generalløytnanten.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer

Ett spørsmål

Russland hevder at de vil opprette den militære avdelingen mot Norden, som et svar på Finlands og Sveriges kommende innlemmelse i Nato.

I dette området har Russland tidligere hatt en brigade, forteller Dalhaug.

- Der har de plukket alt som er brukbart, og sendt til Ukraina. Det samme har de gjort på andre siden av den norske grensen, sier han.

Dalhaug sitter igjen med ett stort spørsmål etter å ha hørt lovnadene fra Putin og Sjojgu:

- Vet Putin egentlig hvordan situasjonen i det russiske militæret er, eller ljuger han bevisst? Vi vet faktisk ikke hvor god oversikt han har, sier Dalhaug.

Én ting er den pensjonerte generalløytnanten helt sikker på:

- Lovnadene er bare feberfantasier, men dette er veldig typisk for Russland. De snakker om ting på en selvfølgelig måte, selv om alle vet at det ikke kan gjøres, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer