Putins mann kaller Porosjenko for nazist

Ukraina underskrev den omstridte avtalen med EU idag.

VÅPNENE HVILER IKKE: En pro-russisk opprører ved en veisperring i Lugansk.  REUTERS/Shamil Zhumatov  Scanpix
VÅPNENE HVILER IKKE: En pro-russisk opprører ved en veisperring i Lugansk. REUTERS/Shamil Zhumatov Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Russland truet Ukraina med «alvorlige konsekvenser» etter at avtalen ble underskrevet i formiddag.

Det er Sergej Glazyev som kommer med den sterke karakteristikken. Han er president Vladimir Putins spesialrådgiver for regional økonomisk integrasjon, altså for den økonomisk unionen Putin forsøker å bygge med de gamle sovjetrepublikkene, og der Ukraina skulle være et helt sentralt medlem før revolusjonen i Kiev i februar snudde spillet.

Press og forsoning - Europa prøver å tvinge Ukraina til å underskrive avtalen med makt. De organiserte et militærkupp i Ukraina, de hjelp nazistene å komme til makta. Nazi-regjeringen bomber den største regionen i Ukraina, sier Glazyev til BBC.

På spørsmål om den nye ukrainske presidenten Petro Porosjenko også er nazist, svarer Glazyev: «Selvfølgelig».

Putin har på sin side anerkjent valget av Porosjenko i mai som legitimt, og er i en politisk dialog om å løse den politiske krisa i Ukraina etter at væpnede pro-russiske opprørere i april tok kontrollen over store deler av de østlige fylkene Donetsk og Lugansk. Det er imidlertid ikke klart hva som er den russiske presidentens virkelige spill i den ukrainske krisa. Russland har vekslet fra press og aggresjon til ønsker om forsoning helt siden krisa begynte. Rundt 420 mennesker er døde i kamper mellom opprørere og ukraniske myndigheter.

Gisler satt fri Samtidig som Glazyev kommer med sine karakteristikker, satte opprørerne i natt fri fire observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. De er satt fri uten betingelser, sier Alexander Borodai, den selvutnevnde lederen for det han kaller Folkerepublikken Donetsk. Men opprørerne holder fortsatt OSSE-observatører som gisler.

Petro Porosjenko underskriver idag en omfattende samarbeidsavtale med EU. Ukrainas politiske krise startet da den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj snudde, og sa han likevel ikke ville skrive under på avtalen med EU i november i fjor. Da begynte demonstrasjonene på Maidan-plassen i Kiev, som til slutt førte til at Janukovitsj måtte flykte fra den ukrainske hovedstaden.

- Nazi Frankenstein Og igjen er det trekant-forholdet mellom Ukraina, Russland og EU som gnager.

- Jeg tror at, etter at avtalen med EU er underskrevet, vil den europeiske offentligheten bli overrasket over denne nazi Frankenstein, som ble født av EU-byråkrater og noen politikere, når den banker på døra til landene i Europa, sier Glazyev.

Den skjøre våpenhvilen som ble erklært fra ukrainsk side for en uke siden, går også offisielt ut idag. Våpenhvilen tilbød en korridor til Russland, og amnesti til dem uten blod på hendene. Og mens noen av gruppene som utgjør det pro-russiske opprøret har gått i dialog med ukrainske myndigheter, har de fleste avvist dialog. Noen korridor til ut av Ukraina til Russland har det uansett ikke vært. Det er nå samtaler om å forlenge våpenhvilen som det har vært flere brudd på.

 

STERKE KARAKTERISTIKKER: Putins rådgiver Sergej Glazyev tar bladet fra munnen. REUTERS/Sergei Karpukhin Scanpix
STERKE KARAKTERISTIKKER: Putins rådgiver Sergej Glazyev tar bladet fra munnen. REUTERS/Sergei Karpukhin Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer