Krigen i Ukraina:

Putins mareritt

Alkohol, kriminalitet og politisk ustabilitet har ført til at den russiske befolkningen krymper. Krigen i Ukraina er et demografisk mareritt for Vladimir Putin.

MINNES DE DØDE: Slektninger hedret de russiske ofrene fra andre verdenskrig i en parade i St. Petersburg 9. mai 2022. Det er usikkert hvor mange som er drept på begge sider i krigen i Ukraina, men antallet menn i samfunnet blir stadig lavere. Foto: AP/NTB.
MINNES DE DØDE: Slektninger hedret de russiske ofrene fra andre verdenskrig i en parade i St. Petersburg 9. mai 2022. Det er usikkert hvor mange som er drept på begge sider i krigen i Ukraina, men antallet menn i samfunnet blir stadig lavere. Foto: AP/NTB. Vis mer
Publisert

I løpet av 2021 falt innbyggertallet i Russland med over én million mennesker. Det er en historisk nedgang, og krigen i Ukraina vil gi president Vladimir Putin enda dystrere tall på bordet.

- Siden 1992 har antallet dødsfall vært høyere enn antallet fødsler i Russland. Det har ført til en negativ spiral og lavere folketall. Dette førte til at Vladimir Putin i 2006 innførte pengepremier til kvinner som fødte mer enn ett barn, sier seniorforsker i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Natalia Moen-Larsen.

Like før Putin overtok presidentmakta i Russland i 2000, bodde det i overkant av 148 millioner mennesker i landet. Det tallet har i 2022 krympet til rundt 143 millioner, ifølge tall fra FN. Russiske myndigheter beregner innbyggertallet til å være 145 millioner (inkludert Krim), men dette tallet anerkjennes i svært liten grad av andre stater.

Et sikkerhetsproblem

- I 2006 uttalte Putin at den demografiske nedgangen var et sikkerhetsproblem for Russland. Han ville at russiske kvinner skulle føde flere barn, og han innførte også en rekke tiltak for at den russiske livsstilen skulle bli sunnere, sier Moen-Larsen.

Seniorforsker i NUPI, Natalia Moen-Larsen. Foto: NUPI.
Seniorforsker i NUPI, Natalia Moen-Larsen. Foto: NUPI. Vis mer

Dødeligheten blant russiske menn har vært høy. Det er flere og sammensatte årsaker til dette, men kriminalitet, alkohol, usunn livsstil og narkotika har vært medvirkende faktorer.

15 prosent flere kvinner

Og nettopp kvinner blir det flere av i dagens Russland. I de aller flest land er det én til to prosents forskjell på hvor mange det er av hvert kjønn.

I Russland er det 15 prosent flere kvinner enn menn.

- Innføringen av markedsøkonomi og industrialisering førte til mange endringer i det russiske samfunnet på 1990-tallet, og man så at det førte til økt dødelighet – særlig blant menn. De identifiserte seg mer med jobben og mistet sin identitet i omstillingen, mens kvinner var mer bundet til tradisjonelle familieplikter, sier Moen-Larsen til Dagbladet.

Høyt alkoholforbruk og kriminalitet

Dødeligheten blant russiske menn har vært høy, og det er flere og sammensatte årsaker til dette.

- Russland var preget av arbeidsulykker, høyt alkohol og narkotikamisbruk og mye kriminalitet. Mange førte en usunn livsstil med fysisk inaktivitet og svært mange røykte. I sum levde mange et hard liv, sier NUPI-forskeren.

Nå ser krigen i Ukraina ut til å bli en alvorlig langsiktig trussel mot kjønnsubalansen I Russland etter hvert som russiske menn blir kanonføde i krigen.

Forskere slår alarm

To russiske forskere har nettopp lagt fram en rapport som peker nettopp på dette. Oleg Itskhoki fra Princeton University og Maxim Mironov fra University of Madrid har ifølge Novaja Gazeta forsket på dette.

Det råder usikkerhet om tapstallene i krigen, men ifølge deres forskning har Russland så langt blitt påført mellom 35 000 og 40 000 dødsfall i krigen, og tre ganger så mange soldater har blitt såret.

BESKJED TIL FOLKET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver angrepene i Kyiv som «terrorisme», i en video publisert på Telegram. Vis mer

- For å erstatte de døde og sårede og for å tillate regelmessig rotasjon av russiske styrker i Ukraina, vil alt fra 700 000 til én million menn være nødvendig, skriver Itskhoki og Mironov.

De fleste av disse mennene vil være mellom 20 og 30 år gamle, en gruppe som bare teller 7,3 millioner i Russland i dag på grunn av lave fødselstall gjennom 1990-tallet.

Stor dødelighet blant unge menn

Det betyr at omtrent 25 prosent av den aldersgruppen vil måtte tjenestegjøre i krigen mot Ukraina. I sin forskning peker de på at totalt kan Russland miste mer enn 10 prosent av mennene i aldersgruppen 20–29 år.

- Mange har flyktet fra mobiliseringen til krigen i Ukraina, noen gjemmer seg for å unngå krigen og en god del mennesker har forlatt landet i tiden etter at krigen brøt ut, sier Moen-Larsen.

STØRRE RISIKO: Dagbladet utenrikskommentator Morten Strand diskuterer bombeangrepet mot Kyiv mandag 10. oktober. Programleder: Håvard T-L Knutsen Vis mer

Hun mener det er vanskelig å fastslå hvor mange som faktisk har flyktet før krigen er over og støvet har lagt seg. I dagene etter at mobiliseringen av 300 000 soldater ble iverksatt, var det mange som forlot landet.

- Alle flyene og togene var fulle av russiske menn og familier. Bilkøene mot grensa til Georgia og andre steder var mange kilometer lange, sier hun.

Konsekvensen av å dra i en krig uten militær opplæring er at man kan bli hardt skadd eller dø. Det medfører også at alle disse unge mennene blir opplært til å overleve en krig hvor det råder en helt annen moral og ramme for hva som er normalt.

Krigens grusomheter

- Man deler verden inn i «oss» mot «fienden» og dette gjør at grensa for rett og galt blir flyttet. Unge menn reiser ut og opplever krigens grusomheter, men en dag skal de tilbake til det sivile liv. Det kan potensielt føre med seg en økt grad av voldsbruk og kriminalitet, sier hun.

Itskhoki og Mironov peker også på at krigen så langt har hatt to primære demografiske konsekvenser. Den umiddelbare er at flere hundre tusen menn forsøker å unngå Putins mobilisering den andre, og mer alvorlige på lang sikt ifølge forskerne, er alle de som vil miste livet i krigen.

Russlands framtid

- Mange unge menn vil dø i denne krigen, og dette vil gjøre noe med Russlands framtid i mange tiår framover. Etter 2. verdenskrig så man at demografiske hull med en langt lavere andel menn enn kvinner i samfunnet. Det var ikke før på 1980 tallet at kjønnsbalansen ble normal igjen i Sovjetunionen, sier Moen-Larsen

I Russland er det mange familier som allerede lever uten en tilstedeværende farsfigur. Tradisjonen med patriotisk oppfostring og dyrkingen av heltefortellinger fra andre verdenskrig kan bli videreført som dyrking av heltefortellinger også fra denne krigen.

«Den fortapte generasjonen»

- Det er en stor del av befolkningen som ble født på 1980-tallet som har vokst opp med bare en mor og eventuelt søsken. De som var unge voksne på 90-tallet i kalles gjerne for «den fortapte generasjonen» i Russland.

- Og nå kan dette skje på nytt?

- Ja, nå risikerer Russland å få en ny tapt generasjon som følge av krigen i Ukraina, sier seniorforsker i NUPI, Natalia Moen-Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer