Putins militære triumf

Den russiske operasjonen i Ukraina har vært en formidabel militær suksess. Det mener norske og andre vestlige militære analytikere.

EN SUKSESSHISTORIE: En pro-russisk opprører i Donetsk. Kombinasjonen av uidentifiserte soldater, spesialsoldater, undergraving og bruk av frivillige i Ukraina, har vært en militær suksess, mener vestlige militærstrateger. Foto: Scanpix
EN SUKSESSHISTORIE: En pro-russisk opprører i Donetsk. Kombinasjonen av uidentifiserte soldater, spesialsoldater, undergraving og bruk av frivillige i Ukraina, har vært en militær suksess, mener vestlige militærstrateger. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fra et militært synspunkt har operasjonene vært en stor suksess. Det er nytt at russerne opererer på en så subtil måte som under annekteringen av Krim. De er lite synlige, men veldig effektive, sier oberstløytnant Palle Ydstebø i mediagruppa ved Forsvarets høyskole til Dagbladet.

Putin på hjemmebane Ydstebø understreker at annekteringen av Krim, og det han kaller den russiske undergravingen av ukrainsk selvstendighet i Øst-Ukraina, ikke kunne skjedd på denne måten uten at en betydelig del av befolkningen der var etniske russere.

- Det var avgjørende at Putin opererte på hjemmebane på Krim, der liv ikke gikk tapt under operasjonen, sier Ydstebø.

Men Ydstebø er ikke den eneste som applauderer den fagmilitære delen av de russiske operasjonene i Ukraina.

- Jeg er imponert. Den ypperlige måten alt har blitt benektet på - dette har vært en presis og vakkert kalkulert operasjon, stille, og dødelig effektiv, sier Jonathan Eyal, internasjonal direktør ved Royal United Services Institute i London, til Financial Times.

Militære reformer - Det vi har sett i Ukraina er et vellykket resultat av reformene i de russiske militære styrkene. Reformene ble satt i gang i 2003, men de skjøt først fart etter at alle manglene ble synlige under den georgisk-russiske krigen i 2008, sier Ydstebø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer