EN SUKSESSHISTORIE: En pro-russisk opprører i Donetsk. Kombinasjonen av uidentifiserte soldater, spesialsoldater, undergraving og bruk av frivillige i Ukraina, har vært en militær suksess, mener vestlige militærstrateger. Foto: Scanpix
EN SUKSESSHISTORIE: En pro-russisk opprører i Donetsk. Kombinasjonen av uidentifiserte soldater, spesialsoldater, undergraving og bruk av frivillige i Ukraina, har vært en militær suksess, mener vestlige militærstrateger. Foto: ScanpixVis mer

Putins militære triumf

Den russiske operasjonen i Ukraina har vært en formidabel militær suksess. Det mener norske og andre vestlige militære analytikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fra et militært synspunkt har operasjonene vært en stor suksess. Det er nytt at russerne opererer på en så subtil måte som under annekteringen av Krim. De er lite synlige, men veldig effektive, sier oberstløytnant Palle Ydstebø i mediagruppa ved Forsvarets høyskole til Dagbladet.

Putin på hjemmebane Ydstebø understreker at annekteringen av Krim, og det han kaller den russiske undergravingen av ukrainsk selvstendighet i Øst-Ukraina, ikke kunne skjedd på denne måten uten at en betydelig del av befolkningen der var etniske russere.

- Det var avgjørende at Putin opererte på hjemmebane på Krim, der liv ikke gikk tapt under operasjonen, sier Ydstebø.

Men Ydstebø er ikke den eneste som applauderer den fagmilitære delen av de russiske operasjonene i Ukraina.

- Jeg er imponert. Den ypperlige måten alt har blitt benektet på - dette har vært en presis og vakkert kalkulert operasjon, stille, og dødelig effektiv, sier Jonathan Eyal, internasjonal direktør ved Royal United Services Institute i London, til Financial Times.

Militære reformer - Det vi har sett i Ukraina er et vellykket resultat av reformene i de russiske militære styrkene. Reformene ble satt i gang i 2003, men de skjøt først fart etter at alle manglene ble synlige under den georgisk-russiske krigen i 2008, sier Ydstebø.

Da avslørte de russiske styrkene store svakheter, selv om de nesten tok seg fram til den georgiske hovedstaden Tbilisi. Etter det har moderniseringen av de russiske militære skutt fart.

Den nyvalgte ukrainske presidenten Petro Porosjenko beskrev i går hvordan den russiske miltæeoperasjonen ser ut fra Kiev.

- Det er en ny måte å føre krig på, med bruk av profesjonelle grupper som driver undergravingsvirksomhet, leiesoldater, frivillige, og lokalbefolkningen. Og mange av disse frivillige og den lokale befolkningen er hjernevasket, i stor grad på grunn av informasjonskrigen, sa Porosjenko.

Modell for moderne krig Men det er nettopp denne kombinasjonen som er det russiske militære engasjementets suksess: Det NATO og vestlig etterretning beskriver som profesjonelle kommandosoldater og sikkerhetsoffiserer som organiserer opprøret og driver undergravingsvirksomhet, og som ifølge NATO hyrer leiesoldater og mobiliserer frivillige - og som altså vinner propagandakrigen.

En anonym militær kilde beskriver overfor Financial Times den russiske operasjonen i Ukraina som «en modell for krigføring i det 21. århundre».

På Krim skyldtes en vesentlig del av forvirringen som ble skapt soldater uten distinksjoner, som ved operasjonens begynnelse tok kontroll over flyplasser og regjeringsbygg.