Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putins naturbilder bare PR-stunt

Hevder at villmarksbildene er arrangert for å sette søkelys på leoparder og keramikkvase-historie.

MACHO PUTIN: I 2009 poserte Vladimir Putin tidende på en hest i bar overkropp. Nå har han innrømmet, overfor journalisten, redaktøren og forfatteren Masha Gessen at flere av bildene var arrangerte. Han inviterte henne til møte i Kreml etter at hun fikk sparken fra sin jobb som nyhetsredaktør denne måneden. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MACHO PUTIN: I 2009 poserte Vladimir Putin tidende på en hest i bar overkropp. Nå har han innrømmet, overfor journalisten, redaktøren og forfatteren Masha Gessen at flere av bildene var arrangerte. Han inviterte henne til møte i Kreml etter at hun fikk sparken fra sin jobb som nyhetsredaktør denne måneden. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president, Vladimir Putin, har gjennom en årrekke villig vekk posert i villmarka - sammen med utrydningstruede dyrearter, på fisketur i bar overkropp, og halvt smilende, sittende i trær.

Til tross for at en talsmann for presidenten tidligere har innrømmet at minst en av stuntene var planlagt, går nå Putin så langt at han sier flere at bildene ikke er tatt «naturlig», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Poseringsbildene var til og med litt drøye, innrømmer han.

Nektet å dekke svanestunt Putin har vært svært opptatt av å dyrke et macho bilde av seg sjøl, også ved at han gjennom sin biografi «Ot Pervogo Litsa» har fortalt at han alltid har vært en rampete gutt som drev med kampsport og utøvde vold som liten.

- Selvfølgelig er stuntene overdrivelser. Og jeg er rasende på grunn av det, sa han til den anerkjente journalisten, redaktøren og forfatteren Masha Gessen, som han inviterte til et møte i Kreml etter at hun fikk sparken fra sin jobb i magasinet Vokrug Sveta.

SOMMERFUGL:  Som statsminister lot Vladimir Putin seg avbilde mens han svømte butterfly på en ferietur i 2009. Foto: AFP / NTB Scanpix
SOMMERFUGL: Som statsminister lot Vladimir Putin seg avbilde mens han svømte butterfly på en ferietur i 2009. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Moscow Times fant møtet sted tirsdag denne uka.

Gessen nektet å sende reportere for å dekke Putins snøtrane-stunt i forrige uke, da han fløy med sibirske snøtraner i et lite luftfartøy.

Gessen har også skrevet biografien «Putin - mannen uten ansikt», en skarp og kritisk fortelling om Russlands president.

UTRYDNINGSTRUET: Vladimir Putin poserer med et faderlig blikk på den utrydningstruede sibirske snøtranen som skal vekk fra Sibir med hjelp av den russiske presidenten. Foto: AP / NTB Scanpix.
UTRYDNINGSTRUET: Vladimir Putin poserer med et faderlig blikk på den utrydningstruede sibirske snøtranen som skal vekk fra Sibir med hjelp av den russiske presidenten. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer

Dagbladets anmelder skrev at Gessen i boka, som er fra i år, «avslører på troverdig vis hvordan både bombene i boligblokkene, de katastrofale gisselfadesene i Beslan og i Dubrovka-teateret, kaoset rundt Kursk-forliset og en rekke andre uhumskheter direkte kan knyttes til Putins autoritære, vulgære og hensynsløse ledelse av landet».

Også egne ideer - Men jeg fant på dette med tigrene sjøl. Etter det startet tjue andre land, hvor tigre holder til, å ta vare på dem, sa Putin videre, ifølge journalisten.

Putin refererte da til bilder hvor han poserte med en neddopet tiger, som dyrevernaktivister mente at hadde blitt fraktet fra dyrehagen for å være med på foto-shooten.

- Leopardene var også min idé. Ja, jeg vet at de allerede var fanget fra før, men bildene bidro til at det offentlige rettet søkelys mot problemet, sa han videre.

TIGER: I 2008 poserte han med en bedøvd tiger. Foto: AP / NTB Scanpix
TIGER: I 2008 poserte han med en bedøvd tiger. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Med dette sitatet refererte Putin til en episode i 2011 hvor han poserte sammen med en skadet snøleopard, som han slapp ut i det fri.

- Alt jeg gjør på dette feltet burde ikke ha noe med politikk å gjøre, men det er veldig vanskelig for en mann i min situasjon.

Dykket etter vaser President Putin innrømmet også bilder av ham i fjor, hvor han ikledd våtdrakt dykket i Svartehavet, var et PR-stunt. Da fant han tilsynelatende gamle amforaer, en type keramikkvase, som først forekom ved den Libanesiske-Syriske kysten rundt det 15. århundre f. Kr.

- Grunnen til at jeg dykket? Det var ikke for å vise fram gjellene mine, men for å sørge for at folk lærer sin historie. Selvfølgelig var det planlagt, sa han.

KRITISK BOK:  Gyldendal beskriver journalist Masha Gessens bok slik: «I denne kritiske og veldokumenterte biografien belyser Masha Gessen Putins mange sider ved hjelp av flere nye kilder: de sterke båndene til FSB (tidligere KGB), behandlingen av terroren og opprørene i Tsjetsjenia, korrupsjonen i valgsystemet og ikke minst hans mye omdiskuterte medskyldighet i drapene på flere kritiske journalister». Foto: Gyldendal
KRITISK BOK: Gyldendal beskriver journalist Masha Gessens bok slik: «I denne kritiske og veldokumenterte biografien belyser Masha Gessen Putins mange sider ved hjelp av flere nye kilder: de sterke båndene til FSB (tidligere KGB), behandlingen av terroren og opprørene i Tsjetsjenia, korrupsjonen i valgsystemet og ikke minst hans mye omdiskuterte medskyldighet i drapene på flere kritiske journalister». Foto: Gyldendal Vis mer

Putin har gjennom sin talsmann, Dmitry Peskov, sagt til pressen at journalistens versjon av møtet er riktig - med unntak av noen ubetydelige detaljer.

Tilbød jobb Journalist Gessen skrev om møtet med den mektige mannen i magasinet Bolshoi Gorod, som på norsk betyr stor by.

Hun hevder at Putin spurte om hun ønsket å ha jobben sin tilbake, eller om hun trivdes i rollen som en «forfulgt journalist».

Gessen skrev videre at hun ikke godtok Putins tilbud om å få tilbake sin gamle jobb. Putins talsperson sa derimot at Gessen først ønsket jobben tilbake, men at hun hadde ombestemt seg dagen etter.

AIR FORCE TWO: To sibirske snøtraner fulgte president Putin i hans sibirske flyvning i forrige uke. Foto: EPA / Kremlin Pool / NTB Scanpix.
AIR FORCE TWO: To sibirske snøtraner fulgte president Putin i hans sibirske flyvning i forrige uke. Foto: EPA / Kremlin Pool / NTB Scanpix. Vis mer
SIKKERT GREP: Den russiske presidenten Vladimir Putin flyr en hangglider i Yamalo-Nenetsky provinsen i Sibir. Foto: EPA / Russian presidential press service / RIA Novosti / Kkremlin pool / NTB Scanpix.
SIKKERT GREP: Den russiske presidenten Vladimir Putin flyr en hangglider i Yamalo-Nenetsky provinsen i Sibir. Foto: EPA / Russian presidential press service / RIA Novosti / Kkremlin pool / NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media