Ukraina-krigen

Putins niende mai-mål

Moskva forbereder seg til årets viktigste merkedag. Det øker presset på gode resultater på den ukrainske slagmarken, ifølge ekspert.

SEIERSDAGEN: Niende mai har blitt en viktig merkedag som har blitt feiret i både Russland, Hviterussland, Kasakhstan, Georgia og Ukraina. Foto: Ivan Sekretarev / AP / SCANPIX
SEIERSDAGEN: Niende mai har blitt en viktig merkedag som har blitt feiret i både Russland, Hviterussland, Kasakhstan, Georgia og Ukraina. Foto: Ivan Sekretarev / AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Litt som 17. mai i Norge, men at barnetogene er byttet ut med militærparade for å vise styrke, og prominente internasjonale gjester inviteres til Den røde plass i Moskva.

Slik beskriver førsteamanuensis Tom Røseth ved stabsskolen høytidsdagen niende mai i Russland.

Han har flere ganger vært med på feiring av seiersdagen i landets hovedstad.

Legitimere makta

Helt siden 1965, tjue år etter andre verdenskrig tok slutt, har niende mai vært en offentlig høytidsdag i landet som markerer seier over Nazi-Tyskland.

Nå tror norske eksperter at president Vladimir Putin har et mål om seier i deler av Ukraina før den store merkedagen.

- Vi har all grunn til å tro at Putin ønsker full kontroll over republikkene Luhansk og Donetsk før niende mai, sier generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

- Hvorfor er det så viktig å få det til før niende mai?

Dalhaug tar oss tilbake til krigens oppstartsfase da Putin erklærte Luhansk og Donetsk som selvstendige stater 21. februar.

- Når han, niende mai, skal tale til nasjonen vil han vise at han har fulgt opp lovnadene han har gitt disse republikkene, og spinne en historie istedenfor å ta inn over seg at han stort sett har gjort det elendig i Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer