Putins nye hær

Ett bestemt ord kan gi Russland tilgang til 200 000 nye soldater.

NY STRATEGI: Russland kan ifølge oberstløytnant ha tilgang på 200 000 nye soldater. Foto: NTB
NY STRATEGI: Russland kan ifølge oberstløytnant ha tilgang på 200 000 nye soldater. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til dags dato har russiske myndigheter bare referert til krigen som «en spesiell militæroperasjon». På samme tid har de gjort det forbudt å bruke ord som «invasjon» og «krig» i russisk offentlighet.

Nå tror oberstløytnant Joakim Paasikivi i den svenske hæren at myndighetene i Russland selv kan finne på å ta akkurat disse ordene i bruk, som del av en ny strategi.

- 200 000 nye soldater

- Hvis Putin nå sier at det faktisk er krig mot Ukraina, så kan han kalle inn reserver og vernepliktige utover de soldatene som til nå har kjempet i nabolandet, forteller Paasikivi til Dagbladet.

- Hvor mange nye soldater er det snakk om?

- Verneplikten gjelder i teorien en veldig stor del av befolkningen. I realiteten tror jeg det kan være et tall mellom 100 000 og 200 000 nye soldater, forteller han.

- Problemet for Putin blir at disse eventuelt tas fra den russiske økonomien, og den tåler ikke dette på lang sikt, men det er en mulighet, sier han.

Ved å gå offentlig ut og erklære den tidligere omtalte «militæroperasjonen» som faktisk krig, så gir det Putin muligheten til å kreve mobilisering av reservestyrker og heimevernssoldater, etter russisk lov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer