Putins nye mareritt

Ekstremvarmen i Sibir kan bli en utfordring for Russlands president, Vladimir Putin.

NYE UTFORDRINGER: Ekstremvarmen i Sibir kan være problematisk for Putins krig i Ukraina. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB
NYE UTFORDRINGER: Ekstremvarmen i Sibir kan være problematisk for Putins krig i Ukraina. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart tre måneder siden Russland - på ordre fra president Vladimir Putin - invaderte Ukraina. Siden har Russland har møtt kraftig motstand, og det er mye som tyder på at ting ikke går helt etter Putins plan.

Nå kan også ekstremvarmen i Sibir sette kjepper i hjulene for den russiske invasjonen.

Må hjelpe

I Sibir, som ligger i det østlige Russland, er det knusktørt og ekstremt varmt, noe som har ført til flere skogbranner. Vind på opptil 40 meter i sekunder gjør at flammene sprer seg raskt, i tillegg til at det er vanskelig å drive slukningsarbeid fra lufta.

- Vi har tilkalt hjelp fra naboterritorier, sier guvernør i hovedstadsregionen, Krasnoyarsk Alexandre Uss, ifølge al-Jazira.

Russiske myndigheter har sendt nødhjelp og etablert midlertidige krisesentre med medisinsk og psykologisk tilbud til de rammede. Men dersom situasjonen forverres, kan Putin bli tvunget til å sette inn det russiske militæret i slukningsarbeidet, sier Max Bergmann ved Senter for strategiske og internasjonale studier i Washington, ifølge DW.

Men store deler av det russiske militæret er i Ukraina, noe som vil innebære at Putin må flytte soldater, helikoptre og annet utstyr fra Ukraina, til Sibir - noe som vil svekke den russiske invasjonen betraktelig.

Og det blir ikke nødvendigvis en rask oppgave:

- Det er ingen tvil om at Ukraina-krigen har ført til et enormt tap av landressurser for Russland. Mange soldater har flyttet ut av landet. De som kommer tilbake er slitne. Det vil bli vanskeligere å bekjempe brannene, sier oberst Mark Cancian, seniorrådgiver ved US Center for Strategic and International Studies, til Washington Post.

Mye skogbranner

Skogbranner har alltid vært en del av Sibirs økosystem. Klimaendringene de siste åra har imidlertid gjort jorda varmere og tørrere, noe som gjør at det lettere oppstår brann.

Hittil i år er det oppdaget 4000 branner på et område like stort som Gotland.

Bare i mai har minst ti mennesker mistet livet på grunn av skogbrann i Sibir. Den neste tida er det varslet 20 grader mer enn normalt på denne årstiden - noe som vil gjøre vegetasjonen enda tørrere.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer