SPUTNIK: Russiske Sputnik News mener Sverige opprusting av marinen er et resultat av paranoia. Foto: NTB Scanpix   Faksimile: Sputniknews.com
SPUTNIK: Russiske Sputnik News mener Sverige opprusting av marinen er et resultat av paranoia. Foto: NTB Scanpix Faksimile: Sputniknews.comVis mer

Putins nyhets­byrå latterliggjør Sverige: - Et tegn på økt paranoia

Sikter til ubåtjakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands relativt nye nyhetsbyrå, Sputnik News, skrev fredag en artikkel om hvordan den svenske marinen akter å ruste opp flåten til jakt av fremmede ubåter i framtiden.

En artikkel som langt på vei latterliggjør svenskene og deres «paranoia».

- Sverige pumper milliarder inn i ubåtjakten av frykt for å selv gå under, skriver de.

- Den svenske regjeringen har annonsert at de skal bruke milliarder på forsvarsbudsjettet i opprustingen av anti-ubåtflåten, og reaktiveringen av en militærbase på Gotland. Alt som et tegn på stadig økende paranoia.

- Flauser Bakgrunnen for både økte midler til marinen, samt den russiske artikkelen, er ubåtalarmen som gikk i den svenske skjærgården i oktober i fjor.

Noe endelig bevis for at det var en ubåt ble aldri framlagt, men russerne mener nå at det er flausen over å ikke finne noe som gjør at svenskene prioriterer militæret.

- Den svenske marinen har en rekke ganger lett etter utenlandske ubåter, men har ikke funnet noen ting. En gang viste det de mistenkte for å være en ubåt seg å være en flåte frosset fast i isen. Det er slike flauser de nå vil unngå, skriver Sputnik News.

Gjør narr Dette er heller ikke den første gangen russiske medier gjør narr av svenskene for det de kaller ubåt-paranoia.

Mens krisen og leteaksjonen sto på som verst, samlet Moscow Times en rekke kreative løsninger på hva som kunne være opphavet til rapportene om en ubåt.

Vladimir Putin i sin egen private undervannsfarkost var bare én av dem.

Borte Samtidig som svenskene ruster opp sitt forsvar, er det andre ting som opptar mesteparten av verdenspressen hva Russland angår. Putin har nemlig ikke vært å se noen steder på over en uke.

Presidenten har ikke opptrådt på direktesendt TV siden han møtte Italias statsminister Matteo Renzi torsdag for ei uke siden. Videre har han avlyst flere møter denne uka - bl.a. med lederen for den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia og ledelsen i etterretningsbyrået FSB, skriver AFP.

Det har videre blitt spekulert i alt fra interne maktkamper til slag og kreftdiagnose. Uansett hvor alvorlig det måtte være for mannen som styrer Russland med jernhånd - så lenge har han bare vært borte fra offentligheten ved to anledninger tidligere.

Først da ubåten Kursk sank i Barentshavet i 2000. Deretter under terrorangrepet mot Dubrovka-teateret i Moskva to år senere.