Putins ønsker: - Stort dilemma

Torsdag møtes to av verdens mektigste menn. Med seg i bagasjen har en av dem flere ønsker, mener forskere.

MØTES IGJEN: Torsdag møtes Vladimir Putin og Xi Jinping igjen. Her fra da de møttes i 2018. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
MØTES IGJEN: Torsdag møtes Vladimir Putin og Xi Jinping igjen. Her fra da de møttes i 2018. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag skal Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin møtes. Begge verdenslederne er til stede på toppmøtet i Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Usbekistan.

Asia-forsker Stein Tønnesson underspiller ikke betydningen av dagens toppmøte.

- Jeg vil si dette møtet har kjempestor betydning. Det er Xi Jinpings første utenlandsreise siden pandemien og hans første møte med Putin siden invasjonen av Ukraina. Sist de møttes var under OL i Beijing, sier han til Dagbladet.

- Stor betydning

På agendaen for møtet står blant annet samarbeidet mellom de to landene.

- De møtes nå i den viktigste organisasjonen der Vesten ikke er med. SCO er en organisasjon som garanterer sikkerhet i Sentral-Asia, der alle de sentralasiatiske republikkene er med, i tillegg til India, Pakistan og Iran. De er også i dialog med Myanmar. Det er et forum som har stor betydning for det russisk-kinesiske partnerskapet, sier Tønnesson.

UKRAINA: Her går ukrainske soldater til angrep bak russernes linjer ved byen Lyman i Donbas-regionen. Video: Telegram Vis mer

- Bakteppet er også viktig her, siden Russland siden sist har hatt store tilbakeslag i krigen, som Putin formodentlig avklarte med Xi under OL at han ville gjennomføre. Dette er første gang de møtes ansikt til ansikt så Xi kan si hva han mener om den uten at noen andre hører på, sier han.

Vil ha våpen

Russland har ikke hatt framgangen de ønsket siden de gikk inn i Ukraina, og den siste uka har de ukrainske styrkene gjort store framrykk i områder som har vært under russisk kontroll i månedsvis.

Flere etterretningsorganisasjoner har antydet at russernes ikke har nok våpen og utstyr til å klare å snu krigen i sin favør igjen.

BOMBET DAMANLEGG: Et russisk missilangrep mot et damanlegg ved byen Kryvyi Rih i det sentrale Ukraina førte onsdag kveld til raskt økende vannstand og storflom i Inhulets-elven. Video: Faktisk verifiserbar Vis mer

- Putin vil nok også komme med sine ønsker til Xi, og et av de største ønskene vil være om Kina kan selge våpen til Russland, sier Tønnesson.

- Her har Xi et stort dilemma, fordi han må støtte Russland til en viss grad. Han trenger et stabilt Russland, men hvis han begynner å selge våpen, så vil han måtte regne med sanksjoner fra Vesten. I en situasjon hvor kinesisk økonomi er i trøbbel med redusert vekst, som nå, kan det få store økonomiske konsekvenser, sier forskeren.

Pandemien og Kinas null-smitte-tilnærming har rammet landets økonomi hardt. Eventuelle sanksjoner vil ramme økonomien enda hardere.

- Det kan jo være de prøver å holde våpensalg under radaren, men det er lite sannsynlig at de kommer til å få til det, sier Tønnesson.

Gass-sanksjoner

Vestlige sanksjoner og Russlands reaksjoner på dem har ført til at gassrørledningene fra Russland til Europa er stengt.

Dermed må Russland prøve å finne et annet sted å selge gassen de produserer. Ett åpenbart alternativ er nabolandet i øst, men det er et prosjekt som ikke vil kunne gi avkastning på årevis.

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

- Et av Putins andre ønsker vil være å bygge ut en ny gassrørledning mellom Russland og Kina. De eksisterende rørledningene gjør det i liten grad mulig for Russland å kompensere for tapt eksport til Europa. Det vil være avgjørende for Russland å kunne eksportere til Kina framover, men å bygge slike rørledninger tar lang tid. Det snakkes om ti år for en eventuell ny rørledning, sier Tønnesson.

- Det vil likevel være en prestisjefylt seier for Putin om Xi går med på å starte et sånt prosjekt nå, men det vil ikke ha de store praktiske konsekvensene på kort sikt. Siden det tar så lang tid, så er det likevel mindre sannsynlig at det vil føre til sanksjoner fra Vesten, sier han.

- Er nok ganske upopulært

Det er under en måned til det er partikongress i Det kommunistiske partiet i Kina. Det gjør at Xi trolig også vil være litt forsiktig med hva han gjør og sier, siden han trolig skal gjenvelges da.

- Nå er også et følsomt tidspunkt for Xi, siden det bare er en måned til partikongressen hvor han ligger an til å ta en tredje periode som partileder og dermed president. Han går dermed ut over den tidligere regelen om at man egentlig bare sitter i to perioder, sier Tønnesson og fortsetter:

- Det er nok ganske upopulært i Kinas kommunistiske parti at han konsentrerer så mye makt i egne hender, og det knytter seg en viss spenning til om det blir noen form for åpen kritikk på kongressen.

- Ønsker ikke mer avstand

PROPAGANDA: Dette TV-intervjuet anses å være en del av Putins krigspropaganda. Under sendingen holder en russisk nynazist et norsk våpen. Vis mer

Denne spagaten er vanskelig å håndtere for den kinesiske statslederen.

- Xi ønsker nok ikke å bli slått i hartkorn med et Russland som kanskje er i ferd med å tape en krig, men han ønsker heller ikke mer avstand til Russland, sier forskeren.

- Han må gjøre noe for å ikke skuffe, men ikke så mye at det skaper problemer for Kinas forhold til andre land. Jeg antar at det verken blir en ny gassrørledningsavtale eller noen våpenleveranser, sier Tønnesson.

Han tror det er mer sannsynlig at Xi oppfordrer Putin til å prøve å finne en løsning i Ukraina.

- Kanskje vil Xi isteden prøve å snakke med Putin om hvordan han kan komme seg ut av denne krigen. Han kan for eksempel foreslå at Putin tilbyr våpenhvile. Når det går så dårlig som det går nå for den russiske hæren, så er det trolig i Russlands interesse å få en hvilepause. Minuset sett fra Putins side er jo at om én side får en hvilepause, så får den andre siden det også, sier han.

- Det kan være Xi hvisker noen harde ord i øret på Putin og for eksempel skisserer et forslag til våpenhvileavtale hvor Putins styrker trekker seg tilbake fra Øst-Ukraina mot at Ukraina lover Å ikke gå inn i Nato og gir avkall på Krim, avslutter Tønnesson.

- Bare ganske viktig

Tønnesson får støtte fra professor Jo Jakobsen ved NTNU. Han forsker på internasjonal politikk.

- Formelt sett er dette et multilateralt møte i Shanghaigruppen, og ikke et bilateraltmøte mellom Xi og Putin. Dette er et forum som er forferdelig viktig for Putin ettersom Moskva har sagt takk og farvel til Vesten. Dette medfører at Russland må ha alternative samarbeidspartnere, blant annet når det gjelder økonomisk samarbeid og sikkerhets- og forsvarssamarbeid, sier Jakobsen.

KRITISK: Tidligere visepresident for Statsdumaen i Russland, Boris Nadezhdin, vekket oppsikt med sine uttalelser på direktesendt russisk TV. Video: TWITTER @JuliaDavisNews Vis mer

- Dette er også et viktig forum for Kina, men man kan ikke forvente at Xi vil gå av hengslene og gi sin uforbeholdne støtte til Russland, sier han.

Han er tydelig på at det er viktig for Kina å ikke sette det økonomiske forholdet til Vesten på spill.

- For Russland er samarbeidet med Kina ekstremt viktig, men for Kina er samarbeidet med Russland bare ganske viktig. Den forskjellen vil man også få se i månedene og åra framover. Putin har satset alt på ett kort, nemlig de viktige landene utenfor Vesten. Mens Kina ønsker å opprettholde normale diplomatiske og økonomiske bånd med Vesten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer