Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putins ordre: Hold vodka-prisen lav

Russlands president lærer av historien. De russiske lederne som har fremmet avholdspolitikk har blitt styrtet.

PRESIDENTEN DRIKKER MJØD: Putin møter studenter ved Moskvas statsuniversitet i 2005. Scanpix
PRESIDENTEN DRIKKER MJØD: Putin møter studenter ved Moskvas statsuniversitet i 2005. Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): I et møte med regjeringen og regionale guvernører i går sa Vladimir Putin at prisen på vodka må holdes lav. Den russiske presidenten henviste til faren for spredning av hjemmebrent og ulovlig produsert brennevin, melder russiske medier.

Rubelens ras - Økning av prisen på vodka fører bare til økt forbruk av hjemmebrent. Jeg synes de relevante strukturene bør tenke over det, sa Putin.

Her er det ingen grunn til å la seg forvirre av den milde formen, for dette er en ordre.

Prisen på vodka har fulgt prisøkningen på matvarer siden det meste har blitt dyrere i Russland, etter de vestlige sanksjonene på grunn av konflikten i Ukraina. Prisen på vodka har økt med 30 prosent i år. De fleste økonomer mener Russland står foran en finanskrise, og at økonomien vil krympe med rundt fire prosent neste år.

Forrige uke opplevde den russiske valutaen et ras, og falt 20 prosent på en dag. Siden har den tatt seg opp endel.

Å legge øret til jorda Den russiske presidenten har i sin tid som Russlands leder demonstrert en forbausende evne til å legge øret til jorda og lytte på folket. Men når det gjelder vodka trenger ingen russisk leder lytte veldig mye.

Da det første russiske riket, Kiev Rus, ble kristnet i 988, valgte Vladimir 1. kristendom framfor islam blant annet på grunn av alkoholforbudet i islam.

- Drikking er en glede i hele Rus. Uten det kan vi ikke leve, skrev Russlands Sorre, munken Nestor, 150 år seinere.

Med glimt i øyet kan man si at det er tung historisk empiri for at ingen russisk leder bør ta dramatiske skritt for å begrense alkohol-konsumet. Den siste tsar, Nikolai ll, innførte totalavhold under 1. verdenskrig. Noen år etter ble han styrtet og drept i en veldig blodig revolusjon.

Den siste genersalsekretær, Mikhail Gorbatsjov, hadde ikke lært av historien, og innførte sterk prisøkning på vodka og annen alkohol. Etter noen år var også han styrtet.

Ikke noe å spøke med Men Russland og vodka er egentlig ikke noe å spøke med. Ifølge en studie fra i fjor dør hver fjerde russiske mann før han er 55 år. Den viktigste årsaken er alkoholrelatert, enten i form av ødelagt helse eller alkoholrelaterte ulykker.

I gjennomsnitt koster ei flaske med en halv liter vodka 220 rubler, eller rundt 30 kroner, etter dagens kurs. Nå skal den altså ikke bli dyrere, har Putin sagt.

LYTTET IKKE TIL FOLKET: Mikhail Gorbatsjov.
LYTTET IKKE TIL FOLKET: Mikhail Gorbatsjov. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media