VALG: Putins parti er ventet å vinne suverent. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sergei Karpukhin
VALG: Putins parti er ventet å vinne suverent. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sergei KarpukhinVis mer

Putins parti er ventet å vinne suverent

Valglokalene har åpnet i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Valglokalene er åpnet, opplyser Konstantin Mikhailov, leder for den lokale valgstasjonen i byen Anadyr i den østlige Chukotka-regionen.

Etter valget til ny nasjonalforsamling for fire år siden la Det forente Russland beslag på 315 av de 450 plassene i underhuset Dumaen. Meningsmålinger tyder på at partiet denne gangen kommer til å få i overkant av 250 seter. Selv om dette vil være en klar seier, innebærer det en kraftig tilbakegang fra 2007.

Det betyr at Det forente Russland kan miste sitt grunnlovsflertall og vil måtte stole på støtte fra andre partier for å få gjennom grunnlovsendringer.

- Sviktende støtte Enkelte analytikere tolker den tilsynelatende sviktende støtten til Putins parti som et tegn på at folk begynner å få nok av både ham og partiet.

- Det er en stadig sterkere følelse av at valget preges av manipulasjon og uærlighet, og at det fratar hele maktsystemet legitimitet, sier direktør Lev Gudkov ved meningsmålingsinstituttet Levada.

Selv om Det forente Russland skulle oppleve sviktende støtte, kan Putin føle seg trygg på å få flertall for sin politikk i nasjonalforsamlingen. Kommunistpartiet og Liberaldemokratene, som ligger an til å ta brorparten av de øvrige plassene, støtter nemlig bredt opp om Det forente Russlands maktposisjon.

Opposisjonen borte Den reelle opposisjonen, som åpent stiller spørsmål ved Putins makt, har gradvis forsvunnet ut av Dumaen og de siste fire årene vært helt borte.

Opposisjonspartiet Jablokos grunnlegger Grigorij Javlinskij, en veteran blant russiske opposisjonelle, er ikke i tvil om at mange russere er i ferd med å gå lei av Putin-styret. Putin har skapt et system hvor ingen andre enn ham selv kan være president, et system bare han kan styre, mener Javlinskij.

Valget kan ikke bli rettferdig, fordi konkurransen ikke foregår på like vilkår når det gjelder tilgang til medier og økonomiske ressurser, fremholder opposisjonslederen.

Jabloko forsvant ut av nasjonalforsamlingen i 2007 og har trolig små muligheter til å komme inn igjen, blant annet fordi sperregrensen er hevet til 7 prosent.

Lav temperatur Fraværet av spenning fører også til at temperaturen i valgkampen er lav i Moskva. Den 30 år gamle sjåføren Vitalij sier han ikke ser noe særlig til valgkampen.

- De deler ut kalendere med logoen til Det forente Russland, men kalendere er ikke nok. Jeg ser ingen som går rundt og snakker med folk. Det er behov for mer valgkamp, sier han.

- Det forente Russland fører en temmelig svak valgkamp. Partiet har virkelig ikke noe særlig program å skryte av, sier Levada-direktør Gudkov.

Minst 649 utenlandske observatører skal overvåke valget. Nesten halvparten av dem kommer fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådet.

Putin har vært statsminister i Russland de siste fire årene, etter åtte år som president. Neste år er han etter alt å dømme tilbake som president etter valget 4. mars.

(NTB)