ISW:

Putins planer fortsatt usikre

Ifølge tankesmia ISW kan det virke som om president Vladimir Putin ennå ikke har bestemt seg for hvordan han vil reagere etter Wagner-opprøret.

UKLART: Mye er fortsatt uklart om hvordan Putin og Kreml vil håndtere situasjonen etter at Wagner-gruppas opprør forrige helg. Foto: Sputnik / Sergei Savostyanov / Pool via Reuters / NTB
UKLART: Mye er fortsatt uklart om hvordan Putin og Kreml vil håndtere situasjonen etter at Wagner-gruppas opprør forrige helg. Foto: Sputnik / Sergei Savostyanov / Pool via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

I sin evaluering av den russiske situasjonen, skriver tankesmia Institute for the Study of War (ISW), at mye fortsatt er uklart i kjølvannet av Wagner-gruppas væpnede opprør forrige helg.

- Det kan være at Putin fortsatt ikke har bestemt seg for hvordan han skal reagere på Wagner-gruppas opprør, inkludert avgjørelser om omorganiseringen av den russiske militærkommandoen og endringer i hvem han favoriserer i den militære ledelsen, skriver tankesmia.

Ifølge ISW er det også ukjkent hvilken rolle Wagner-gruppa vil spille i tida framover.

Hovedlærer i etterretning, Tom Røseth, om hvordan de siste hendelsene i Russland påvirker kampen i Ukraina. Video: AP, Dagbladet TV. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

I går ble det kjent at Wagner-leder Jevgenij Prigozjin nektet å skrive under på kontrakt med det russiske forsvarsdepartementet, noe som ifølge Kreml betyr at den private militære organisasjonen ikke lenger vil kunne kjempe i landets invasjon av Ukraina.

Ifølge ISW peker mye på at russiske myndigheter søker formel kontroll over Wagner-gruppa, men at dette fortsatt framstår som uklart.

Nekter å svare

I går nektet også Kreml å gi ny informasjon om statusen til nestkommanderende for de russiske styrkene i Ukraina, general Sergej Surovikin.

Surovikin, også kjent som «General Armageddon», på grunn av sin aggressive taktikk i krigen i Syria, ryktes å være arrestert for å angivelig ha kjent til, og støttet, Wagners opprørsplaner.

På spørsmål om Kreml kunne kommentere dette, svarte Kremls talsperson Dmitrij Peskov:

- Nei, dessverre ikke, ifølge Reuters.

Ifølge ISW har imidlertid flere kilder avvist at Surovikin er arrestert.

- Det russiske nyhetsbyrået Baza rapporterte at Surovikins datter, Veronika Surovikin, hevdet at russiske myndigheter ikke hadde arrestert Surovikin og at han fortsetter i sitt arbeid.

Andre kilder hevder at Surovikin ble avhørt i forbindelse med opprøret, men at han siden er blitt frigitt.

Overtar Prigozjins imperium

Ifølge ISW virker det også som om Kreml-affiserte forretningspersoner er i ferd med å overta Prigozjins medieimperium i Russland.

- Kilder bemerket at president Vladimir Putins «personlige bankmann», Jurij Kovaltjuk, muligens vil gjennomføre et oppkjøp av deler av Prigjozjins mediekonsern «Patriot», i tillegg til nyhetsmediet RIA FAN til fordel for hans eget konsern «National Media Group», skriver tankesmia.

I tillegg ryktes det at mediemogul Viktor Sjkulev kan kjøpe Prigozjins medieressurser for én rubel, i en avtale der han forplikter seg til å betale tre måneders lønninger for de ansatte.

-Kilder uttrykte stor tro på at den russiske presidentadministrasjonen sannsynligvis vil få direkte kontroll over Prigozjins medieressurser uavhengig av identiteten til den framtidige eieren av selskapene de omfatter, skriver ISW.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer