+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Putins skrekk: Fredspris til kritikere av Kreml

Norges forhold til Kina er fortsatt iskaldt etter fredsprisen i 2010. Eksperter tror en fredspris til Russland kan provosere Putin.

KAN BLI UTFORDRET: Mangelen på menneskerettigheter i Putins Russland kan bli utfordret når årets fredsprisvinner utropes fredag. Putin vil neppe se på det med blide øyne dersom en russer som kjemper for menneskerettigheter får prisen. FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX
KAN BLI UTFORDRET: Mangelen på menneskerettigheter i Putins Russland kan bli utfordret når årets fredsprisvinner utropes fredag. Putin vil neppe se på det med blide øyne dersom en russer som kjemper for menneskerettigheter får prisen. FOTO: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges forhold til Kina er fortsatt iskaldt etter at den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Nå er det på tide å utfordre menneskerettighetene i Putins Russland, mener Helsingforskomiteen.

Fredag utropes årets fredsprisvinner, blir det en russer?

- Situasjonen i Russland har gått fra vondt til verre. Etter at Putin kom tilbake til makten, har vi sett et voldsomt press kom menneskerettighets-miljøet. De prøver å skremme aktivister til taushet og kneble kritikken, sier generalsekretær Bjørn Engesland til Dagbladet.

- Vil provosere

Midt i dette står journalistene i avisa Novaja Gazeta støtt som kritikere av Kreml.

Fem av avisas journalister er blitt drept siden 2000, og etter det siste drapet i 2009 ba redaktøren om at journalistene skulle få bære våpen for å beskytte seg. Pressefriheten i Russland er rangert som dårligere enn i Kongo, med en knapp seier over krigsherjede Libya.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.