Krigen i Ukraina:

- Putins spioner kløner

Et korrupt og autoritært samfunn som Russland skaper dårlige og klumsete spioner, ifølge Roman Dobrokhotov, russisk redaktør og undersøkende journalist.

- GAMMELDAGSE: - Mange russiske spioner er trent til å bli spioner før den digitale æraen slo inn. De vet ikke hvordan de skjuler digitale spor og gjør mange dumme feil. Vi har instrumentene som gjør at vi kan oppdage dem, forteller Roman Dobrokhotov som var med å grunnla The Insider, et organ for undersøkende journalistikk.
- GAMMELDAGSE: - Mange russiske spioner er trent til å bli spioner før den digitale æraen slo inn. De vet ikke hvordan de skjuler digitale spor og gjør mange dumme feil. Vi har instrumentene som gjør at vi kan oppdage dem, forteller Roman Dobrokhotov som var med å grunnla The Insider, et organ for undersøkende journalistikk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en årrekke har den russiske redaktøren og undersøkende journalisten Roman Dobrokhotov (38) jobbet med å avsløre korrupsjon, kriminalitet og klønethet hos Vladimir Putin og hans russiske regime. I 2013 var Dobrokhotov med og grunnla The Insider, et organ for undersøkende journalistikk.

- Allerede da var det ganske åpenbart at det ikke var nok å være aktivist for å endre Russland. De fleste russere var passive og kjente ikke regjeringens mange forbrytelser - eller hvor korrupt og ukontrollerbar den var. Så vi tenkte at undersøkende journalistikk var en måte å opplyse folk - og dermed også få dem til å skjønne viktigheten av å endre regimet, sier Dobrokhotov til Dagbladet.

SPION-JEGER: Roman Dobrokhotov forklarte deltagerne på Oslo Freedom Forum om hvordan han og kollegaene avslørte et stort antall russiske spioner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPION-JEGER: Roman Dobrokhotov forklarte deltagerne på Oslo Freedom Forum om hvordan han og kollegaene avslørte et stort antall russiske spioner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vil lese om krigen

The Insider fikk raskt mange russiske lesere, og nettorganet har doblet antallet etter at Russland gikk til full krig mot Ukraina i år. Dette til tross for at magasinet er erklært ulovlig i Russland.

- Nå er det et veldig stort ønske om informasjon om hva som faktisk skjer i Ukraina-krigen. Etter at den startet for fullt i år, har vi fått dobbelt så mange lesere. Og det selv om vi offisielt ble blokkert av Russland under krigen, forteller han.

De fleste som leser The Insider leser den via VPN, altså at du kobler deg på en server sånn at russiske myndigheter ikke skal oppdage hva du leser på nettet.

REDAKTØR I EKSIL: I juli i fjor fikk den russiske redaktøren Roman Dobrokhotov besøk av russisk etterretning, som tok med seg både datamaskiner, mobiler - og pass. - Da var det på tide å dra fra Russland, sier Dobrokhotov på Oslo Freedom Forum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REDAKTØR I EKSIL: I juli i fjor fikk den russiske redaktøren Roman Dobrokhotov besøk av russisk etterretning, som tok med seg både datamaskiner, mobiler - og pass. - Da var det på tide å dra fra Russland, sier Dobrokhotov på Oslo Freedom Forum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Avslørte spioner

Under Oslo Freedom Forum i forrige uke avslørte Dobrokhotov hvordan han og kollegene i The Insider har avslørt en rekke russiske spioner. Overfor Dagbladet utdyper han:

- Vi jobbet ut i fra en veldig enkel idé om at det russiske regimet er like dårlige til å skape gode spioner, som de er til å effektivt å bygge biler - eller veier. Det stemte, forteller han og forklarer:

- Mange russiske spioner er trent til å bli spioner før den digitale æraen slo inn. De vet ikke hvordan de skjuler digitale spor og gjør mange dumme feil. Vi har instrumentene som gjør at vi kan oppdage dem, forteller redaktøren.

Dobrokhotov viser til at systemene under et autoritært styre gjerne er ineffektive.

- Folk er lite motiverte og fleksible når det gjelder å tilpasse seg nye virkeligheter, så det er helt naturlig at de er dårlige i en moderne verden.

Ikke James Bond

Hvordan klarte de så å oppdage de russiske spionene? Leting i databaser, både åpne og lukkede, ga dem mange svar.

- For oss etterforskende journalister er det veldig fint at Russland er så korrupt, for da kan du kjøpe informasjon for penger, og dermed tilgang til alle mulige databaser, sier han.

PARODI: De tre filmene om spionen Johnny English, spilt av Rowan Atkinson, er en parodi av James Bond og spion-filmer generelt.
PARODI: De tre filmene om spionen Johnny English, spilt av Rowan Atkinson, er en parodi av James Bond og spion-filmer generelt. Vis mer

Da redaktøren og kollegaene jobbet med den oppsiktsvekkende forgiftningssaken om opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, dukket det plutselig opp en annen agent fra en annen forgiftningssak, med overraskende likt passnummer. Denne spionen hadde de etterforsket i forbindelse med en mislykket forgiftningssak i Montenegro. Så gjorde kollegene et eksperiment, fortalte han på Oslo Freedom Forum:

- Vi endret de siste tallene i passet og søkte i en passdatabase. Så fant vi enda en spion. Og en annen. Vi oppdaget et titalls agenter, bare ved å endre de siste tallene på passene. Så det vil si at russiske sikkerhetsagenter... De er ikke James Bond, de er mer som Johnny English, sier Dobrokhotov.

IKKE SLIK: Russiske spioner henger ikke helt med i tiden, slik som James Bond, ifølge russisk redaktør. Her er Daniel Craig som Bond i filmen No Time to Die. Foto: NTB
IKKE SLIK: Russiske spioner henger ikke helt med i tiden, slik som James Bond, ifølge russisk redaktør. Her er Daniel Craig som Bond i filmen No Time to Die. Foto: NTB Vis mer

- Klønete feil

Han legger til at de russiske spionene «alltid gjør klønete feil, og at vi kan bruke det».

- Spioner liker for eksempel ikke å bruke sin riktige adresse når de registrerer seg, så da legger de kanskje inn arbeidsadressa? Så da vi søkte på hovedkvarteret, fant vi navnene på over tusen agenter. Med passdata, email-adresser og mye annet, forteller han.

Andre agenter fant The Insider-folka da de søkte i en reisedatabase i forbindelse med forgiftningssaker av russiske opposisjonelle.

- Vi søkte i en reisedatabase og søkte etter sikkerhetsagenter som er eksperter på kjemiske våpen. Flere av dem reiste til samme byer, på samme dager, som Navalnyj og andre som ble forgiftet. Etter våre publiseringer, måtte til og med Putin innrømme at disse agentene fulgte etter Navalnyj. Vi bruker data, du kan ikke benekte dem, sier Dobrokhotov.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Flertall mot krigen

Heller ikke Dobrokhotov og kollegene så at Putin skulle gå til full krig mot Ukraina i februar i år.

- Jeg tenkte at Putin forsøkte å tiltrekke seg oppmerksomhet og forhandlinger med Joe Biden, at han bare ville restrukturere sikkerhetssystemet i Europa og få en slags aksept på hvor han kunne operere. Men da britisk og amerikansk etterretning lekket at de så krigen komme, begynte vi å ane hva som var i gjære, sier han.

Når det gjelder russere flest, mener han at «ingen forberedte seg til krigen», og at de «ikke var klare».

- Jeg tror 70 prosent av russerne er mot krigen, mens 30 prosent støtter regjeringen. Men selv blant disse vil de fleste at krigen må ta slutt. Disse mener at vesten startet krigen, og at det er opp til russerne å stoppe den, sier han.

- Boikott russisk gass

Redaktøren mener at de fleste russere er for redde til å diskutere krigen.

- De vet at de havner i fengsel om de bare sier «stopp krigen». Det er umulig å si noe sikkert, men jeg tror først det blir krigsprotester i Russland når arbeidsledigheten blir skyhøy og regjeringen er nær konkurs. Vi er ikke der nå, sier han.

Men han kommer med et råd til Europa:

- Om Europa vil innføre full gassembargo, starter krisa i Russland. Vi venter på at vesten blir enige om det. Om Europa sier at vi stopper å kjøpe russisk gass om to år, vil det også være et modig steg. Da vil hele den russiske eliten skjønne at krigen vil gjøre dem konkurs. Da må de begynne å tenke på hvordan de kan leve uten Putin, sier han.

Dobrokhotov mener Norge kan bidra positivt til å få en slutt på krigen ved å selge norsk olje og gass rimeligere til europeiske land. Samt investere i grønn energi, for å få en slutt på mange europeiske lands avhengighet av russisk olje og gass.

- En annen ting er at norske myndigheter bør gjøre mer for å hjelpe russiske journalister i eksil. Nå er det vanskelig å få både oppholds- og arbeidstillatelse, samt muligheten for å åpne bankkonto. Hittil er det bare Litauen og Polen som har tatt grep her. Norge bør følge etter, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer