NEKTES Å STILLE: Den russiske valgkommisjonen har nedstemt opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, og vil ikke la ham stille mot president Vladimir Putin på grunn av en korrupsjonsdom. Foto: Jevgenji Feldman/Navalny-kampanjen/AP/NTB Scanpix
NEKTES Å STILLE: Den russiske valgkommisjonen har nedstemt opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, og vil ikke la ham stille mot president Vladimir Putin på grunn av en korrupsjonsdom. Foto: Jevgenji Feldman/Navalny-kampanjen/AP/NTB ScanpixVis mer

Putins største fiende nektes å stille som president

Aleksej Navalnyj annonserte sitt kandidatur i skogen. Nå er han formelt nektet å stille.

(Dagbladet): Den russiske opposisjonslederen, bloggeren og korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj nektes å stille som presidentkandidat av den russiske valgkommisjonen, skriver Associated Press.

41-åringen har lansert en landsomfattende kampanje mot president Vladimir Putin, og har engasjert en rekke unge russere.

Han blir omtalt som Putins verste fiende, og annonserte sitt formelle kandidatur i et stort partytelt i en skog utenfor Moskva i går.

Vil boikotte

Navalnyj har imidlertid hatt blitt dømt for korrupsjon, noe hans støttespillere sier er politisk motivert. Valgmyndighetene mener imidlertid det forhindrer ham i å stille, og valgkomiteen har i dag tatt en formell avgjørelse etter en avstemming i dag. 12 av 13 av kommisjonens medlemmer stemte mot Navalnyj.

Hun kunne stilt som kandidat om det ble gitt en dispensasjon eller om dommen ble forkastet.

Navalnyj har lovet å lede en kampanje om å boikotte avstemmingen om han ikke for stille.

41-åringen har for lengst erklært at han har til hensikt å utfordre sittende president Vladimir Putin i valget i mars. Og Navalnyj ses på som en av få, om ikke den eneste mulige utfordreren til Putin.

Navalnyjs håp var å sikre seg så mye støtte at myndighetene presses til å la ham stille likevel. I tillegg er det et formelt krav at russiske presidentkandidater må sikre seg minst 500 formelle signaturer fra mennesker i hver enkelt av de russiske storbyene.

- Å ikke la oss stille som utfordrer i dette valget, er umulig, skrev Navalnyj på bloggen sin tidligere denne uka.

Populær Putin

Tidligere søndag samlet Navalnyj-tilhengere seg i Vladivostok, Irkutsk, Krasnojarsk og Novosibirsk i Sibir og ga sin formelle støtte til Navalnyjs valgkamp, skriver NTB.

Men selv om Navalnyj hadde fått stille tross korrupsjonsdommen, er håpet om å vinne valget svært lite.

Tross problemer med korrupsjon, dårlig helsetilbud og økende fattigdom tyder meningsmålingene på at Putin har støtte fra rundt 80 prosent av det russiske folket.

På spørsmål tidligere denne uka om hvorfor Navalnyj har vært nektet å stille, svarte Putin at opposisjonen «håper på et kupp», men at de ikke vil lykkes. Han nekter konsekvent å nevne Navalnyj ved navn offentlig.

Vekker

Russland har gått gjennom en formidabel utvikling under Putin.

Hans første mål var å rydde opp og sørge for stabilitet, økonomiske vekst og lønninger og pensjoner for statsansatte. Det klarte han i løpet av sine første åtte år ved makten, mye takket være høy oljepris.

Samtidig lyktes Putin med å hindre at det russiske imperiet gikk i oppløsning. Tsjetsjenia ble symbolet på hvor langt han var villig til å gå for å hindre dette, skriver NTB.

Siden 2012 har han jobbet hardt for å reetablere Russland som en internasjonal stormakt, ikke minst gjennom engasjementet i Syria.

Samtidig fikk Putin seg en vekker da titusener av mennesker strømmet ut i gatene i protest mot valgene i 2011 og 2012, da Putin og Dmitrij Medvedev igjen byttet plass som statsminister og president. En omfattende innskrenking av ytrings- og forsamlingsfriheter fulgte i kjølvannet av demonstrasjonene.