Eksperter om Ukraina:

Putins største tabber

Hva president Vladimir Putin hadde sett for seg før han gikk til krig mot Ukraina, vet bare han. Men ekspertene er unisont enige om at det ikke har gått som han trodde, og viser til flere alvorlige feilberegninger.

TOK FEIL: En rekke tabber har ført president Vladimir Putin fram til situasjonen han og Russland nå står i. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB
TOK FEIL: En rekke tabber har ført president Vladimir Putin fram til situasjonen han og Russland nå står i. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter en mislykket offensiv mot Kyiv og en påfølgende reposisjonering mot Donbas, meldes det fremdeles om kraftig motvind for russiske styrker i Ukraina.

Ifølge britisk etterretning er det sannsynlig at mer enn en fjerdedel av russernes opprinnelige invasjonsstyrker ikke lenger er kampdyktige. Noen av elitestyrkene skal være hardest rammet, ifølge britene, som mener det kan ta flere år å få dem tilbake på beina.

Den russiske forsvarssjefens nylige besøk til fronten trekkes av flere analytikere fram som en klar indikasjon på at også Kreml nå er klar over at krigføringen ikke går som planlagt på bakken i nabolandet.

Strategisk svikt

Dagbladet har snakket med flere eksperter som mener Vladimir Putin har begått flere «veldig alvorlige feil» i invasjonens innledende fase, og som er medvirkende til at det nå går mot en langvarig utmattelseskrig:

  • Putin trodde ukrainerne ville gi seg raskt, og at det ville være bred støtte for russisk «frigjøring». De russiske styrkene ville nærmest ønskes velkommen.
  • Han trodde Vesten var splittet, og at det ville ta lang tid å enes om støtte til Ukraina og sanksjoner mot Russland.
  • Det ukrainske militæret har vist seg langt mer kompetente enn det den russiske presidenten trolig regnet med. På den andre sida har Russland vist seg langt mindre kompetente enn det som var ventet.

Mange overraskelser

- Den første, og mest overraskende feilen, er den helt feilaktige oppfatningen av hva Ukraina er, sier pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer