Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Putins troll» skal ha bombardert sosiale medier med anti-vestlig propaganda

Russland-drevne kontoer på sosiale medier har til sammen spredt mer enn 45 000 falske nyheter de siste to ukene, opplyser en britisk regjeringskilde.

PROPAGANDA: Ifølge en britisk regjeringskilde skal antallet anti-vestlig propagandameldinger fra Russland på sosiale medier ha steget betraktelig på to uker. Her er Russland president Vladimir Putin på vei til et møte. Foto: NTB scanpix
PROPAGANDA: Ifølge en britisk regjeringskilde skal antallet anti-vestlig propagandameldinger fra Russland på sosiale medier ha steget betraktelig på to uker. Her er Russland president Vladimir Putin på vei til et møte. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilden, som ikke ønsker å stå fram som følge av at han gir disse hemmelige opplysningene, sier til den britiske avisa Telegraph at siden det første angivelige gassangrepet i Syria for snart to uker siden, har pro-russiske kontoer bombardert sosiale medier med anti-vestlig propaganda.

Ifølge kilden kommer nyhetene fra kontoer på sosiale medier, som Facebook og Twitter, som er knyttet til det russiske regjeringsapparatet.

Enorm økning

De siste ukene skal et ukjent antall kontoer spredt 45 000 falske nyheter eller meldinger om krigen i Syria og om anklagene om at Syria står bak det angivelige gassangrepet i Douma. Det skal være en økning på 4000 prosent.

Russland støtter det syriske regimet i krigen og hevder å ha undersøkt selv uten å finne spor etter gift. Syria nekter for at de har utført et gassangrep.

Regjeringskilden sier til Telegraph at meldingene er en del av en «skitten desinformasjonskrig».

Enkelte kontoer, som ser ut til å være en person fra vesten for å framstå legitime, skal ha publisert 200 innlegg om dagen, skriver avisa.

- Undergraver systemet

Statsminister Theresa May var torsdag på besøk hos det nasjonale cybersikkerhetsenteret (NCSC) i London sammen med statslederne av Australia, New Zealand og Canada. Der ble de informert om det nåværende trusselbildet, inkludert cybertrusselen fra Russland, skriver Telegraph.

De fire landene skal sammen inngå en avtale som skal bedre nettsikkerheten, blant annet som følge av den økende cybertrusselen fra Russland, skriver Independent.

DYSSET NED NESTEN-KATASTROFE: I 2011 brøt det ut brann i en av det russiske forsvarets sentrale ubåter av typen K-84. At det var kjernefysiske våpen om bord da det skjedde, ble hemmeligholdt. Video: John Black Vis mer

Etter besøket sa May til pressen at hun mener Russlands propagandavirksomhet «undergraver det internasjonale systemet». Hun sier at propagandaen ikke bare er rettet mot Vesten, men er med på å undergrave institusjoner, som Organisasjonen for forebygging av kjemiske våpen (OPWC).

Mandag publiserte NCSC, FBI og sikkerhetsdepartementet i USA en pressemelding om at Russland driver med «ondsinnet cyberaktivitet» og at disse handlingene truer «vår sikkerhet og økonomi», skriver Independent.

Hundrevis av meldinger

Kilden i det britiske regjeringsapparatet sier til Telegraph at kontoene som sprer falske melder og nyheter om Syria-krigen er de samme som sprer falsk informasjon om giftangrepet mot den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal og dattera Julia.

Russland nekter for at de står bak drapsforsøket mot far og datter Skripal - et drapsforsøk som har utløst en diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia og USA.

Telegraph viser til to Twitter-kontoer i sin artikkel der begge skal aktivt ha begynt å ta Syrias og Russlands part i saken dagen etter det angivelige gassangrepet. Ifølge avisa skal den ene kontoen ha publisert 100 meldinger om dagen i gjennomsnitt de siste to ukene. Den andre skal ha publisert 200 meldinger om dagen.

Også under presidentvalget

Dette er ikke første gang Russland blir anklaget for å ha drevet med propaganda. I forbindelse med det amerikanske presidentvalget i 2016 skal det også ha blitt funnet en rekke kontoer knyttet til russiske myndigheter som delte propaganda i forkant av valget.

Både Facebook og Twitter har gjort undersøkelser i egne rekker, og i januar i år kunne Twitter melde at de fant 50 000 kontoer de mener har tilknytning til Vladimir Putin og Russland «trollfabrikk».

Regjeringskilden til Telegraph nevner ikke «trollfabrikken» IRA (Internett Research Agency), men den såkalte fabrikken har en rekke ganger blitt trukket fram kilden til propagandaen som spres. IRA er en russisk organisasjon som skal ha ansatt hundrevis av personer for å publisere prorussisk materiale på falske kontoer i sosiale medier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!