Putins tsjetsjeneske ryddegutt vil sende egne tropper i «verdensklasse» til Syria

- IS bør elimineres i sin egen hule.

 VIL BISTÅ PUTIN: Ramzan Kadyrov har sagt at han har flere tusen soldater som kan bistå på bakken i Syria. Foto:AP Photo/RIA Novost
VIL BISTÅ PUTIN: Ramzan Kadyrov har sagt at han har flere tusen soldater som kan bistå på bakken i Syria. Foto:AP Photo/RIA NovostVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Presidenten av Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, ønsker å bidra i russernes kamp mot islamistgruppa IS i Syria og Irak

- Flere tusen tsjetsjenere er klare til å bistå hvis president Putin gir oss ordre. Vi klare allerede i morgen med soldater i verdensklassen som ikke kan sammelignes, sier Kadyrov til det prorussiske nettstedet LifeNews ifølge International Business Times.

- Det er en skam at det bare er Russland som leder bombeangrepene. Men hvis man trenger infanteri til kampen mot IS i Syria, så er vi klare til å marsjere i første rekke.

Kommentarene kom samtidig som russerne startet sine bombetokt i Syria i går. Vesten har reagert kraftig på luftangrepet der russerne hevder å ha gjennomført 20 angrep mot IS.

I dag gjennomførte de nye angrep, men flere amerikanske medier meldte i går at minst ett av flyangrepene rammet et område med CIA-trente Assad-opprørere.

Putin-alliert Kadyrov leder Tsjetsjenia med jernhånd og blir sett på som en av Putins mest lojale menn i Kaukasus. Regionen som ligger sør i Russland og inkluderer Tsjetsjenia, Daghestan og Ingusjetia, har blitt viktige rekrutteringsbaser for IS.

Hundrevis av fremmedkrigere har reist fra Kaukasus til Syria for å kjempe for islamistgrupper som IS, al-Nusra, Ahrar al-Sham og flere mindre grupperinger.

Dagbladet kjenner til at minst ti av de i overkant 80 personene som har reist fra Norge til borgerkrigen i Syria har opphav fra Kaukasus. Folkegruppen er derfor blant de med høyest representasjon i det norske fremmedkrigermiljøet.

- Jeg er overbevist om at denne ondskapen som kaller seg IS bør elimineres i sin egen hule. Vi kan ikke vente til de kommer til våre områder, sier Kadyrov.

- Angrepet mål i Syria - Russiske kampfly har angrepet både IS og andre mål i Syria, sier den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på en pressekonferanse i FN-hovedkvarteret i dag.

Han kaller innsatsen til den amerikanskledede koalisjonen for «mangelfull», men understreket likevel at «Russland og USA står likt» i synet på at angrepene de utfører må rettes mot mål som IS, Nusrafronten og andre militante ekstremistgrupper.

- Russland vil bekjempe Den islamske staten og andre terrorgrupper i Syria, og det synet deler vi med amerikanerne, sa Lavrov.

Vil ikke angripe mål i Irak Ifølge USA og moderate syriske grupper har angrepene vært rettet mot alle grupper som er i opposisjon til Assad-regimet i Syria, ikke bare mot IS. Lavrov understreket imidlertid at Russland ikke ser på den moderate opprørshæren Syrias frie hær som en terrorgruppe.

Videre bekreftet han at Russland ikke skal utvide luftangrepene til nabolandet Irak fordi de ikke var «invitert».

- Vi var ikke invitert, vi ble ikke spurt og vi er høflige mennesker. Vi kommer ikke hvis vi ikke er invitert, sier han ifølge AFP.