Krigen i Ukraina

Putins utfordringer: Dette vil avgjøre

Ukraina fortsetter å ta områder rundt Kherson. Russerne har ikke noe å svare med, ifølge eksperter.

TAPER TERRENG: Ukrainske styrker spiser mer og mer av russisk-okkupert territorium, og skal vi tro ekspertene, har ikke Vladimir Putin noe å svare med. Foto:Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP/NTB
TAPER TERRENG: Ukrainske styrker spiser mer og mer av russisk-okkupert territorium, og skal vi tro ekspertene, har ikke Vladimir Putin noe å svare med. Foto:Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter minst tolv kraftige eksplosjoner ved den russiske flybasen Novofedorivka på Krim-halvøya tirsdag, har det blitt hevdet at ukrainske styrker har fått langtrekkende missiler. Ukraina har ikke tatt ansvar for angrepene, og Russland hevder det er ammunisjonslagre som har eksplodert.

Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen har ingen tro på at eksplosjonene skal ha skjedd tilfeldig.

- Det er tull. Russland har bortforklart en del andre ukrainske angrep på samme måte, men det er litt for tilfeldig at det er to eksplosjoner på samme tid, sier Ydstebø til Dagbladet.

Han tror ukrainske styrker kan ha fått langtrekkende missiler fra USA. En annen mulighet er at ukrainske styrker har greid å skade russisk luftvernvåpen slik at de har greid å angripe med egne raketter.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Sender et viktig signal

- Russland har bakkebasert luftvern, og Ukraina kan ha klart å slå dette ut for så å angripe med sjømissiler eller andre våpen.

Ydstebø mener et slikt ukrainsk angrep sender et viktig signal om at de kan ta russiske styrker overalt på russisk okkupert territorium i Ukraina, også på Krim.

Ukrainske angrep har vært rettet mot viktige bruer over elva Dnipro. Formålet er å ødelegge infrastrukturen, slik at russiske styrker får problemer med å rykke fram.

Mandag meldte ukrainske myndigheter ifølge Reuters at ukrainske angrep hadde rammet de to eneste veiene Russland har til de okkuperte områdene på vest for elva Dnipro.

- Kan isolere Krim

Ydstebø mener det er viktig å ta ut bruene over Dnipro.

- Det er viktig, for da har de oppnådd å isolere de russiske styrkene. Ved å nekte dem forsyninger, vil de etter hvert slutte å fungere som militær styrke, sier han.

Hvor slaget nå vil stå, synes han er vanskelig å si sikkert. Men oberstløytnanten tror Ukraina kan komme til å sette inn en offensiv mot landforbindelsen til Krim og brua over Kertsjstredet, som skiller Krim-halvøya fra resten av Ukraina.

- Hvis Ukraina klarer det, kan de isolere Krim, og kappe beina under russisk framrykning, sier Ydstebø.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

- Ganske provoserende

Han mener dette er innenfor rekkevidde for det ukrainske forsvaret.

Det var også ved den russiske flybasen på nettopp Krim at det var eksplosjoner tirsdag.

Krim-halvøya har vært okkupert av Russland siden 2014. Russland ser på det som russisk jord. Et angrep her kan dermed være ekstra provoserende for Russland, tror militærekspert Ydstebø.

- Fra ukrainsk side vil dette være et angrep på ukrainsk land som Russland har okkupert, så da angriper de selve historien om at Krim er russisk og det er ganske provoserende.

- Ikke mer å gå på

- Kan det framprovosere et russisk svar som er noe å frykte?

- Russland har satt inn det de har av militært materiell i Ukraina, bortsett fra atomvåpen. De har ikke mer å gå på, svarer Ydstebø.

Den seinere tid har Russland satt inn forsterkninger i Kherson fylke. De har også flyttet styrker fra Donbas til Kherson. Det tyder på at de ser på den ukrainske offensiven i Kherson som en trussel, mener oberstløytnant Ydstebø.

- Definitivt. Russerne er villige til å svekke styrkene i Donbas for å kontre den ukrainske offensiven i Kherson, sier Ydstebø.

Russerne taper områder

Slaget om Donbas står for tiden på stedet hvil, og kampene trekkes sørover mot Kherson. Ifølge generalløytnant Arne Bård Dalhaug skyldes ukrainsk framgang i Kherson at russerne feilaktig har prioritert Donbas.

- Kortversjonen er at vi er kommet dit i utviklingen av krigen - som jeg for så vidt har sagt hele veien - at det er Kherson-området man bør se på. Det virker som russiske militærledelse har kommet fram til det samme, og har sendt styrkene som er igjen til Kherson, sier Dalhaug til Dagbladet.

Han peker på at de russiske-okkuperte områdene ikke har økt, men heller krympet, i det store bildet. Det er mulig Russland har startet forflytningen mot Kherson for seint, mener han.

- Styrkene Russland har langs Kherson, øst for elva Dnipro, som jo er et formidabelt vannhinder, kommer ikke nødvendigvis inn i Kherson, sier Dalhaug.

«SOMMERFUGLMINER»: Her detonerer soldater såkalte «sommerfuglminer» i Ukraina. Video: Twitter / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Kan vente oss et race

Dalhaug forteller at russerne er helt avhengige av bruene Antonivka- og Kahovskyi for å få styrkene over elva Dnipro.

- Det vi vet er at ukrainerne har påført to viktige bruer skader, og russerne har etablert to ferjer. Ferja har minimal kapasitet til å bringe store styrker over, og til å etterforsyne dem. Det er ganske bredt i dette området, rundt 1000 meter, sier Dalhaug.

Han mener vi må være forberedt på et race mellom russerne som prøver å reparere bruene, og ukrainernes mulighet til å ødelegge dem.

- Vi ser over de siste to-tre måneden at Ukraina har tatt tilbake så store området i Kherson-området at man kan stille spørsmål ved om Russland egentlig har utvidet okkupasjonssiden.

Ikke sterke nok

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener det overordna bildet er at vi nå har «en langvarig utmattelseskrig».

- Ingenting tyder på at noen av partene er sterke nok til å gjøre store endringer på kort sikt, og det er ingen offentlige kjente forhandlinger som peker mot overgivelse, sier Karlsen til Dagbladet.

Akkurat nå er det to fronter, forteller han; Donbas-området, som russerne har angrepet siden helt tilbake i 2014, og Kherson-området, hvor ukrainerne har initiativet.

- Når det gjelder Donbas-området, så har det egentlig, i praksis, stoppa opp de siste ukene. De har gjort svært lite framgang på russiske side, og det er veldig statisk.

- Smart taktikk

- På den andre fronten - Kherson, foregår det en litt annen type operasjon. Her har ukrainerne tatt initiativet, og en ser ikke like mye bakkeangrep. Her ser man langtrekkende vestlig artilleri som slår ut russiske ammunisjonslagre, kommandoplasser og kommunikasjonslinjer.

Karlsens vurdering er at ukrainerne ødelegger bruer for å hundre russisk logistikk og omgruppering.

- Jeg tror ikke ukrainerne kommer med større bakkeangrep mot Kherson-by med det første. Dette er en smart taktikk hvor de unngår egne tap, men samtidig svekker russerne, sier Karlsen.

Oberstløytnanten mener Russland ikke har noe å svare med.

- Vi er inne i en fullskala høyintensitetskrig. Selv om retorikken skulle skrus opp, har ikke Russland noe mer å svare med enn det de har brukt de siste seks månedene, sier Karlsen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer