Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Putins venner har nettverk av selskap i skatteparadiser

- Skjuler store pengebeløp i et nettverk av selskaper i skatteparadiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste venner skjuler store pengebeløp i et nettverk av selskaper i skatteparadiser, ifølge en rekke medier som har samarbeidet om saken.

Avsløringa dreier seg om hvordan mektige personer fra en rekke land bruker skatteparadiser til å skjule penger. Kretsen rundt Putin skal ha skjult summer tilsvarende flere milliarder kroner.

«Edderkoppen» i dette nettverket skal være musikeren Sergej Roldugin, som er en nær venn av den russiske presidenten, skriver Aftenposten.

Opplysningene om skatteparadisene stammer fra 11,5 millioner dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama. I tillegg til den norske avisen har over hundre andre medieorganisasjoner samarbeidet om avsløringen. Den som først fikk tilgang til dokumentene, var tyske Süddeutsche Zeitung.

Ekstremt lav rente I dokumentene går det fram hvordan flere milliarder i lån med ekstremt lav rente overføres fra statlige russiske banker til selskaper i skatteparadiser.

Det skal bare være ett eksempel på at et lån er blitt betalt tilbake i havet av lekket informasjon. Store aksjeposter i russiske selskaper blir angivelig overført mellom selskaper uten betaling, og i tillegg viser dokumentene hvordan det utbetales hundrevis av millioner kroner for konsulenttjenester som «råd om å investere i Russland».

Bruken av skatteparadis-selskapene, som Mossack Fonseca skal ha spesialisert seg på å administrere, skal ha bidratt til å gjøre Putins venner styrtrike.

Putin ikke nevnt Putin selv skal ikke være nevnt i det omfattende materialet med et eneste ord. Et sentralt spørsmål er om cellisten Roldugin fungerer som stråmann for presidenten, skriver Aftenposten. I så fall kan det være Putin som egentlig kontrollerer mye av verdiene.

I de lekkede dokumentene går det fram at Roldugin står som eier av skatteparadis-selskaper som har mottatt atskillige milliarder fra statlige russiske banker og bedrifter.

Roldugin har ikke besvart spørsmål fra mediene som står bak avsløringen. Putins talsperson Dmitrij Peskov har ikke svart direkte på om Putin kontrollerer Roldugins selskaper, men antyder at mediesakene om skatteparadis-selskapene er et forsøk på å sverte Putin, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

- Hvis noen kommer med ærekrenkelser av Putin, vil vi ta i bruk hele arsenalet av juridiske virkemidler for å forsvare presidentens ære, sier Peskov.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram