Putins verste fiende arrestert

President Putins farligste motstander er arrestert.

FARLIG MANN: Alexei Navalny ble arrestert i Moskva i dag. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTBScanpix
FARLIG MANN: Alexei Navalny ble arrestert i Moskva i dag. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Alexei Navalny er arrestert melder russiske medier. Navalny ble arrestert i Moskvas hovedgate Tverskaja, der hans tilhengere hadde samlet seg for å demonstrere mot korrupsjon, og kreve statsminister Dmitrij Medvedevs avgang.

Over hele landet

Samtidig er det i dag demonstrasjoner mot regjeringen i byer over hele Russland. I Stillehavsbyen Vladivostok ble rundt 30 mennesker arrestert, ifølge nyhetsbyrået Reuters. I byen Jekatarinaburg ved Ural møtte et sted mellom 500 og 700 opp for å demonstrere, men det er uklart om noen ble arrestert, ifølge Reuters. Navalny skrev før han ble arrestert at det ville bli demonstrasjoner i 80 byer og tettsteder over hele Russland i dag. Myndighetene sa fredag at de planlagte demonstrasjonene ville være ulovlige.

Navalny er mannen som har klart å ryste det russiske politiske systemet de siste åra. Etter det omfattende valgfusket ved parlamentsvalget i 2011 organiserte han store demonstrasjoner mot partiet som får president Vladimir Putins støtte, Forent Russland. Han kalte Putins parti for «partiet for skurker og kjeltringer», og klarte å frata partiet mye legitimitet.

Borgermesterkandidat

Demonstrasjonene i 2011 samlet store deler av middelklassen i storbyer som Moskva og St. Petersburg. Dette var demonstrasjoner som Putin mente var forsøk på «fargete revolusjoner», inspirert av USA og Vesten, som hadde regimeendring som mål. Folkelig oppstand er det Putin-regimet frykter mest av alt.

I 2013 fikk Navalny lov til å stille som kandidat til borgermestervalget i Moskva. Der fikk han 27 prosent av stemmene, til tross for at han stort sett ble boykottet av de store TV-kanalane, som var kontrollert av regjeringen. Oppslutningen var oppsiktsvekkende, og mye større enn noen hadde ventet. Likevel vant Putins kandidat stort, selv om Navalny påsto at det var valgfusk også i dette valget.

Sosiale medier

Navalny nådde ut til tilhengere og velgere med sin bruk av internett og sosiale medier, som hele tida har vært hans kommunikasjonskanal.

Alexei Navalny har vært arrestert en rekke ganger. Mest alvorlig er dommen mot ham fra 2012 om underslag av penger fra et statlig skogbruk. Navalny sier at saken mot ham er fabrikkert, for at regimet skal bli kvitt en farlig fiende. Han får støtte i dette av menneskerettighetsorganisasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer